Renners die op voetpad reden in Omloop Het Nieuwsblad mogelijk alsnog beboet
foto: Marcel Koch
maandag 27 februari 2017 om 18:29

Renners die op voetpad reden in Omloop Het Nieuwsblad mogelijk alsnog beboet

De renners die zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad op het voetpad reden, riskeren mogelijk alsnog een boete. Sporza sprak met UCI-commissaris Guy Dobbelaere en die zegt: “Dat kan wel nog een staartje krijgen.”

De reglementen van de UCI stellen dat renners die op een voetpad of afgesloten fietspad rijden dienen te worden gediskwalificeerd. Echter de kopgroep met onder andere Peter Sagan en Greg Van Avermaet uit koers halen, is volgens Dobbelaere een stap te ver. “Hen daarvoor uitsluiten zou te zwaar geweest zijn”, zegt hij.

“Ik kan die kritiek zeker begrijpen. Ofwel is het iedereen die dat doet, ofwel niemand. De achtervolgers hadden de pech dat er een commissaris in de buurt was. De brave renners zijn op de kasseien gebleven, de “stoutere” renners hebben van de situatie geprofiteerd.”

“Maar het is misschien best dat het eens echt goed bekeken wordt hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren. In de Ronde van Vlaanderen doen we dezelfde weg, maar dan is het fietspad afgesloten door dranghekken.”

Wie op een afgescheiden fietspad rijdt, kan daarvoor volgens de regels een boete krijgen. De UCI gaat nu bekijken of ze dat ook gaan doen. “Er is zeker een rapport opgesteld en dat is naar de UCI gestuurd. Die beslist nu of dat al dan niet naar de disciplinaire commissie zal gaan. Dat kan wel nog een staartje krijgen. De namen van de renners hebben daarbij geen belang, het gaat om het principe”, volgens Dobbelaere.

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2017 18:35
Nounou, nu zullen ze het volgende keer echt niet meer doen...
Bij de amateurs wordt je gelijk uit koers gehaald, bij de grote mannen durft de jury dat gewoon niet, slap.
27 februari 2017 18:35
Als mosterd na de maaltijd. Is het nu zo moeilijk om regels die vooraf bekend zijn te handhaven en te controlen. Wel vreemd dat er bij de kopgroep geen commissaris in de buurt was.
27 februari 2017 18:41
Sagan leek het wel te weten? Die reed voornamelijk op de stoeprand.
27 februari 2017 18:46
Teunissen deed dat trouwens Sagan prima na. Knap.
27 februari 2017 18:47
Gewoon achteraf alsnog uit de uitslag halen doet het meeste pijn, dan leren ze het wel af.
27 februari 2017 18:48
Dus de regels worden niet gehandhaafd omdat de winnaar ze heeft overtreden, begrijp ik? Da's dan wel een duidelijk statement hoe serieus je die regels moet nemen.
27 februari 2017 18:53
Duidelijkheid lijkt me het belangrijkste, zeker op die plekken zelf. Ik vond het rijden op deze stoep bijvoorbeeld weinig verschillen van het rijden op de vele stukjes asfalt die naast enkele hellingen meegepakt kan worden. Werd het duidelijk aangegeven dat dit stuk geen onderdeel was van het parcours? En was het werkelijk zo erg om daar te rijden? Het 'fietspad' naast de Varent is in mijn beleving bijvoorbeeld ook 'gewoon' onderdeel van het parcours en wordt al jaren als zodanig benut. Wil je daar echt iets in veranderen (om wat voor reden dan ook), dan moet je dat op die plekken zelfs duidelijk aangeven.
27 februari 2017 18:55
Nounou ze zullen wel wakker liggen van die boete.. gewoon diskwalificeren alsnog, dat is de enige manier waarop ze het afleren.
Het staat in de reglementen maar eigenlijk vindt de UCI commissaris de straf te zwaar, apart.
27 februari 2017 19:06
Daar werd het verschil echt niet gemaakt, die voorsprong hadden ze al en hoeveel zijn er nog gevolgd buiten beeld? Armstrong sneed ook ooit een bocht af zonder gevolg.
27 februari 2017 19:08
Wordt het afsnijden tussen huismuur en verkeersbord in sommige bochten nu ook verleden tijd?
27 februari 2017 19:20
Viel mij ook al op dat het publiek in haar garage werd geduwd omdat renners ook de stoep opeisten. 2x iedereen die op video staat diskwalificeren en het gebeurt geen 3e keer. Regels zonder handhaving zijn zinloos.
27 februari 2017 19:21
Blaffen zonder bijten.

Zolang de organisatie op geen enkele manier effectief duidelijk maakt waar het wel en niet mag, valt de renners weinig te verwijten. Het is natuurlijk van de zotte dat het in de ene koers wel wordt aangegeven en in de andere niet.

Renners rijden een koers in een peloton aan een zeker tempo. Dat biedt nu eenmaal niet de gelegenheid om steeds de tijd te nemen voor het maken van een afweging.
27 februari 2017 19:23
Maar het is misschien best dat het eens echt goed bekeken wordt hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren


De reglementen van de UCI stellen dat renners die op een voetpad of afgesloten fietspad rijden dienen te worden gediskwalificeerd



hmmmm..... even denken hoor
27 februari 2017 19:45
@mus
whahaha geweldig
27 februari 2017 20:00
Jongens, even eerlijk.. Ik sta volledig achter de betreffende principekwestie hoor, maar hadden we écht gewild dat de grote kleppers daar ter plekke uit koers waren gehaald?
27 februari 2017 20:03
Bora betaalt de boete wel voor Sagan.
27 februari 2017 20:19
@nasibal,

Ik in ieder geval wel, hetzelfde geldt voor de Parijs-Roubaix (dit was toch Parijs-Roubaix) waar renners onder de spoorslagboom door reden. Dit is valsspelen en geeft oneerlijk voordeel. Dit moet in elke sport keihard aangepakt worden en een voorbeeld stellen door een kopgroep linea recta uit koers te halen (of nu alsnog te diskwalificeren) is het enige wat dit gedrag kan beinvloeden.

Dreigen met uitsluiting, voor de koersen alsnog waarschuwen en achteraf boetes geven zorgt niet voor verandering, dan maar met uitsluiting proberen.
27 februari 2017 20:43
Het is wachten tot weer zo'n ongeluk zoals met Vansummeren en die vrouw. Als ze toch niet echt daadkracht tonen... gewoon renners uit koers halen voor onregelementair gedrag, zelfs de wereldkampioen & olympisch kampioen. Dit soort grapjes uithalen als renner is gewoon zwaar onverantwoordelijk.
27 februari 2017 20:45
Als je een regel opstelt om de veiligheid te bevorderen, tenminste ik neem aan dat het daarom gaat?, en je past de regel niet toe, dan is hij dus zinloos. Ik vind het vrij bizar als ik ze vlak voor iemands voordeur op de stoep zie fietsen, of achter het publiek langs....
27 februari 2017 20:58
Beetje een twijfelgeval. Dit was bepaald niet een van de weg gescheiden fietspad, meer een voetpad/fietspad direct aan de weg gelegen.
Zet je daar geen dranghekken neer dan gaan renners daar rijden als de hoofdweg uit kasseien bestaat, das altijd al zo geweest.

De Hennie Kuiper Allee is nu middels bloembakken afgesloten, Kuiper staat nog steeds in de uitslag van die AGR waar hij van dat sluip weggetje gebruik maakte.
27 februari 2017 20:59
Het podium was te groot qua namen. Die gaan ze niet disq geven. Als de kopgroep vooruit was gebleven waren ze eruit gegooid.
27 februari 2017 21:00
Zoals met zoveel van de reglementen die de jury/UCI maar zwakjes toepast, is het een kwestie van 1, misschien 2 keer hard optreden en daadwerkelijk deze renners uit de uitslag halen/uit koers halen. Zodra dat gebeurt weet het hele peloton, deze regels worden nu serieus genomen, we houden ons eraan. Maar omdat de jury altijd zo zwak optreedt als er grote renners betrokken zijn, trekt geen renner er zich iets van aan.
27 februari 2017 21:08
Als je te laf bent een regel te handhaven moet je hem afschaffen.
Boete is onzin, die betaalt de ploeg gewoon.
Naar mijn mening gewoon diskwalificeren, ook als het onaantastbare helden betreft. Niemand is te groot om veiligheidsregels op te volgen.
27 februari 2017 21:19
Ik heb veel respect voor Guy Dobbelaere, hij kent de regels door en door. Maar hij zou soms meer haar op zijn tanden moeten hebben zoals zijn vader Willy destijds. Remember BK veldrijden voor beloften in 2014. Wout Van Aert werd toen door Guy Dobbelaere gediskwalificeerd na een valse start. Het reglement was duidelijk : uit de wedstrijd. Maar Dobbelaere stelde toen aan de andere renners voor om Van Aert alsnog achteraan te laten starten. Niet iedereen ging natuurlijk akkoord en het BK voor Van Aert zat er alsnog op. Ik wil maar zeggen, als jury-voorzitter moet je soms onverbiddelijk zijn en je reglementen volgen.
27 februari 2017 22:05
@nasibal
Ja, ik wel. Of iedereen mag er fietsen, of niemand. Geen uitzonderingen maken omdat het grote namen zijn. Groepje Sagan reed allemaal over de stoep. De achtervolgende groep grotendeels in het begin ook, maar werd snel door een motorrijder gesommeerd op de weg op te gaan. Groep Sagan kon op die manier verder uitlopen.
Is dat eerlijker/leuker?
Regels zijn regels, en je moet daar geen uitzonderingen op willen maken en bepaalde renners daardoor bevoordelen.
En die Guy Dobbelaere is ook een fijne. 'Die achtervolgers hadden pech dat er een commissaris in de buurt was'.
Wanneer je de regels niet kan overtreden heb je pech? Zo zou het toch juist moeten zijn?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.