Renners eren betreurde Lambrecht tijdens geneutraliseerde etappe
dinsdag 6 augustus 2019 om 16:40

De vierde etappe van de Ronde van Polen werd een rit om nooit te vergeten. De tocht van Jaworzno naar Kocierz was een groot eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Bjorg Lambrecht (22), die maandag zwaar viel onderweg naar Zabrze. Zijn ploeggenoten bij Lotto Soudal reden na 133 geneutraliseerde kilometers als eerste over de streep.

Het had vandaag een mooie koersdag moeten worden in de Ronde van Polen, maar het werd een eerbetoon aan Bjorg Lambrecht. De beloftevolle Belg is niet meer, na zijn zware valpartij in de derde etappe naar Zabrze. De organisatie besloot na het verschrikkelijke nieuws om de rit van vandaag te neutraliseren. “We zullen Bjorg op de gepaste manier herinneren”, aldus de organisatie.

De renners verzamelden zich in startplaats Jaworzno, om vervolgens te koersen richting de muur van Kocierz, pal voor het Kocierz Hotel & Spa, waar we ditmaal geen sportieve strijd kregen om de ritzege. Om 12.10 uur begon het rouwende peloton aan een ingekorte etappe van 133 kilometer. Lotto Soudal reed de eerste 48 kilometer op kop van het peloton, waarna de overige teams elkaar afwisselden.

De ploegmaats van de betreurde Lambrecht – Sander Armée, Carl Frederik Hagen, Tomasz Marczyński, Harm Vanhoucke, Jelle Wallays en Enzo Wouters – mochten als eerste over de finish rijden. En zo gingen de gedachten terug naar 19 juli 1995, toen de renners van het Amerikaanse Motorola in Limoges hetzelfde deden tijdens de Tour de France, na het noodlottige ongeval van Fabio Casartelli in de afdaling van de Col de Portet-d’Aspet.

Na het overschrijden van de finishlijn werd een minuut stilte gehouden ter ere van Bjorg Lambrecht. Na afloop van de geneutraliseerde etappe werden alle festiviteiten geschrapt, waaronder de podiumceremonie. Morgen gaat de Ronde van Polen weer verder met een heuveletappe van Wieliczka naar Bielsko-Biała.