Rennersmakelaars: “Sommige teams bidden om te overleven, andere denken al aan versterking”
© Cor Vos
woensdag 13 mei 2020 om 10:39

Rennersmakelaars: “Sommige teams bidden om te overleven, andere denken al aan versterking”

“Bij sommige ploegen is alles stilgevallen, bij andere teams is het business as usual.” Aan het woord: de Belgische rennersmakelaars Dries Smets en Jef Van Den Bosch. Ze pleiten voor solidariteit op de transfermarkt. “We kunnen het echt niet maken om ploegen nu onder druk te gaan zetten. Maar uiteraard nemen sommige teams voorsprong.”

Dries Smets (36) heeft met zijn Squadra Sports Management onder meer Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert in zijn portefeuile. Jef Van Den Bosch (38) werkt samen met Yannick Prévost (32). Samen behartigen ze de belangen van onder anderen Wout van Aert en Oliver Naesen. Het Laatste Nieuws polste hen naar de invloed van Covid-19 op de transfermarkt.

“Bij sommige ploegen is alles stilgevallen, bij andere teams is het business as usual”, begint Van Den Bosch. De twee noemen liever geen namen, maar we weten onderhand dat CCC, Mitchelton-Scott en EF Pro Cycling de grootste probleemgevallen zijn. De Belgische teams Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step bevinden zich ergens tussenin. Jumbo-Visma ondervindt naar verluidt minder of geen financiële belemmeringen.

“Markt wordt niet leeggeroofd”
Dat er sinds kort een nieuwe kalender is, zorgt wel voor een positieve kentering. “Er komt een nieuwe dynamiek op gang. Er is optimisme”, zegt Smets. “Al is de markt nog niet volledig beschikbaar.” Maar dat hoeft volgens de rennersmanagers niet te leiden tot verstoorde verhoudingen. “Het is niet zo dat Ineos of Jumbo-Visma de markt gaan leegroven. Die hebben ook niet de ruimte om zomaar tien renners aan te trekken. Wel een feit: teams die financieel sterk staan, zullen met een voorsprong beginnen.”

“Wie nu al kan polsen bij een renner, heeft een voordeel op de ploeg die maar over twee of drie maanden in actie kan schieten”, zegt Van Den Bosch. “Je hebt op dit moment een wielrennen aan twee snelheden. Ik geloof Patrick Lefevere als hij zegt dat zijn hoofd momenteel niet naar transfers staat. Het is onze taak als manager in deze crisis iedereen rustig te houden. We kunnen het nu niet maken om ploegen onder druk te gaan zetten.” Smets bevestigt: “Ik verdedig het belang van mijn klanten, en dat zijn de renners. Maar het welzijn en de gezondheid van een ploeg is ook in hun belang.”

“Niet te snel panikeren”
Gaan renners straks moeten inleveren? Een angst die vooral in het voetbal leeft… “Je kan de lonen in de twee sporten niet vergelijken”, zegt Dries Smets. “Winnaars zal deze crisis niet opleveren, maar ik ben optimist van nature: laat ons nog even afwachten.” Ook Van Den Bosch panikeert niet. “De echte transferperiode zal wel later komen dan anders. De meeste ploegen willen de renners graag nog een keer aan het werk zien. Laat ons vooral hopen dat we nog veel wedstrijden krijgen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.