Rennersvakbond wil regelgeving rond e-sports in de wielerwereld
foto: Zwift
maandag 25 november 2019 om 10:15

Rennersvakbond wil regelgeving rond e-sports in de wielerwereld

Rennersvakbond CPA heeft om regelgeving gevraagd rond e-sports in de wielerwereld. Onlangs bereikten de UCI en online platform Zwift een principeakkoord over het beheer en de ontwikkeling van e-sports als nieuwe wielerdiscipline.

“Het is een goede zaak dat bedrijven in e-sports projecten starten voor deze nieuwe discipline, waarbij professionele wegwielrenners betrokken worden die de sport aanprijzen en waarderen”, laat CPA-voorzitter Gianni Bugno weten. “We vinden bescherming van de keuzevrijheid van de renners, met betrekking tot het delen van gevoelige gegevens (zoals hartslag, lengte, gewicht, wattage per kilogram), van het grootste belang.”

“Renners moeten vrij zijn om individueel te beslissen of ze de gegevens door hun teams laten vrijgeven – en zo ja, tegen welke vergoeding – of ze hun gegevens persoonlijk gebruiken om promotionele redenen, of ze zelfs volledig privé te houden. Gevoelige gegevens zijn het exclusieve eigendom van de individuele renner en mogen niet worden gedeeld zonder hun toestemming”, gaat Bugno verder in het persbericht.

De CPA stelt dat het gebruik van gegevens van renners verregaande juridische en commerciële gevolgen heeft, die zo snel mogelijk tegen het licht moeten worden gehouden door het bestuursorgaan van de wielersport, samen met alle belanghebbenden. De rennersvakbond sluit zich binnenkort aan bij de werkgroep voor de introductie van e-sports in de wielersport, die door de UCI in het leven is geroepen.

WK e-sports
Van de introductie van e-sports als nieuwe officiële wielerdiscipline is al langer sprake. Vorig jaar al kondigde de UCI aan dat het welwillend stond tegenover het organiseren van virtuele wielerwedstrijden en twee maanden geleden tekende de wielerbond met online trainingsplatform Zwift een principeakkoord over het beheer en de ontwikkeling van e-sports als nieuwe wielerdiscipline.

Onderdeel van het principeakkoord is onder meer het vaststellen van vereisten, die garanderen dat het specialisme voldoet aan de normen van sportieve integriteit en billijkheid die de UCI stelt aan haar disciplines. Op sportief gebied houdt de UCI in 2020 een officieel WK e-sports op het Zwift-platform, maar de datum en locatie moeten nog worden bevestigd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.