Revanche! Elisa Longo Borghini boekt na tijdrit-deceptie straffe solozege op Italiaans wegkampioenschap 
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 22 juni 2024 om 16:49

Revanche! Elisa Longo Borghini boekt na tijdrit-deceptie straffe solozege op Italiaans wegkampioenschap 

Elisa Longo Borghini heeft zichzelf opgevolgd als Italiaans kampioene op de weg. De renster van Lidl-Trek trok net voor het ingaan van de slotronde ten aanval en bleef het peloton in de resterende 26 kilometer voor.

Het Italiaans kampioenschap voor vrouwen was relatief vlak. In de 25 kilometer lange ronde, die vijfmaal afgelegd moest worden, zaten weliswaar twee hellingen, maar heel veel stelden deze niet voor. Wel bevond het laatste klimmetje zich net voor de finish. Een late uitval was hier niet onmogelijk.

De eerste wedstrijduren verliepen vrij gezapig. Onder meer Elisa De Vallier (Top Girls Fassa Bortolo) reed een tijdje voor de meute uit, maar op veertig kilometer van de finish was alles weer bij elkaar. Er volgden wat schermutselingen, maar aanvankelijk kwam niemand weg. Tot Lidl-Trek de knuppel in het hoenderhok gooide.

Longo Borghini gaat solo
Dit gebeurde net voor het ingaan van de laatste ronde, op het genoemde klimmetje. Gaia Realini luidde de aanval in, waarna Longo Borghini overnam. Niemand kon haar volgen. Ze reed al gauw een halve minuut weg bij het peloton en die halve minuut groeide vervolgens tot een hele minuut, ondanks het achtervolgingswerk van vooral UAE Team ADQ. Later liep de voorsprong weer terug tot dertig seconden.

Het verschil bleef kilometerslang stabiel, maar bij het ingaan van de laatste drie kilometer, was het peloton toch weer wat dichter gekomen. Het bleef dus spannend tot het einde. Op het laatste klimmetje kwamen de achtervolgers nóg wat dichter, maar Longo Borghini hield uiteindelijk stand. Ze kwam solo over de streep.

Tijdrit-deceptie
De 32-jarige Longo Borghini leek zich afgelopen woensdag ook tot tijdritkampioen van Italië te kronen. Ze verloor haar titel na afloop echter aan Vittoria Guazzini door een tijdsstraf. Deze werd uitgedeeld door de jury omdat de ploegleiderswagen van Longo Borghini de verplichte afstand van 25 meter niet had gerespecteerd.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.