Revelatie Florian Vermeersch: “De Ronde is toch andere koek”
Foto: Cor Vos
donderdag 15 oktober 2020 om 10:00

Revelatie Florian Vermeersch: “De Ronde is toch andere koek”

Interview Florian Vermeersch is de Belgische revelatie van de najaarsklassiekers. De 21-jarige van Lotto Soudal begon sterk met een vijfde plek op het BK tijdrijden en een vierde in de sprint in de Brussels Cycling Classic. Maar wie op plek negen in de BinckBank Tour eindigt en ook de finale van Gent-Wevelgem kleurt, heeft veel meer in zijn mars.

Vermeersch is bovendien de regerende Belgische kampioen bij de beloften, althans nog een drietal dagen. “Dat is ook de reden waarom de ploeg beslist had om mij pas op 1 juni de stap naar de profs te laten maken, zo kon ik toch nog enkele maanden genieten van de Belgische driekleur. Is dat even anders uitgedraaid”, lacht hij bij de start van de Scheldeprijs aan onze microfoon.

“Gelukkig kon ik nog de beloftenwedstrijd Brussel-Zepperen winnen”, aldus de 21-jarige Oost-Vlaming. “Ik ben blij dat ik toch nog een overwinning in mijn trui heb kunnen boeken, daarna was het door corona gedaan met koersen. Ik heb me dan maar wat op mijn studies geschiedenis gefocust, maar ben ook het wielrennen niet uit het oog verloren. Ik wist dat het voor mij maar een heel kort najaar ging worden, dus dan wilde ik er in die weinige wedstrijden echt staan.”

En dat deed Vermeersch met verve, vanaf dag één. In de Brussels Cycling Classic gooide hij zich als nobele onbekende sterk tussen alle snelle mannen. Een aangename kennismaking, met en vierde plek als gevolg. “Misschien heb ik daar wel het een en ander mee afgedwongen bij de ploeg, ja”, aldus Vermeersch. “Ik heb getoond dat ik initiatief durf te nemen en het een en ander in mijn mars heb. Bij de ploeg kennen ze mijn kwaliteiten natuurlijk al langer, maar je moet het op het hoogste niveau altijd nog waarmaken. Ze apprecieerden wel enorm wat ik gedaan heb.”

Florian Vermeersch – foto: Cor Vos

Gouwgenoot Maes
Hoe hoog had hij de lat eigenlijk vooraf gelegd? “Niet zo hoog, moet ik toegeven. Ik had mezelf voor dit korte najaar geen verwachtingen vooropgesteld, behalve veel bijleren dan. Het moest een soort leerschool worden. Ik verwachtte niets, ook omdat ik geschrokken was van het niveauverschil ten opzichte van de beloften. Maar stiekem hoop je in je achterhoofd wel op een scenario als dit. Gelukkig heb ik genoeg jongens binnen de ploeg die me bijstaan en tips geven. Vooral Nikolas Maes, die ook uit Lochristi is. Aan hem heb ik echt al veel gehad.”

“Mijn strafste prestatie? Dat moet Gent-Wevelgem geweest zijn”, aldus Vermeersch, die slim anticipeerde door mee te schuiven met onder anderen Matteo Trentin en Mads Pedersen. Dat resulteerde in een dertiende plaats. “Het verschil met die vorige wedstrijden was dat ik in Gent-Wevelgem kon meedraaien met de topfavorieten. Dat geeft hoop voor de toekomst. Maar de Ronde, dat wordt toch nog andere koek denk ik. Ik weet niet zo goed wat ik daar van mag verwachten, maar ik ga toch weer voor een sterk resultaat.”

Crossverleden
Wat niet iedereen weet, is dat Vermeersch ook een crossverleden heeft. In 2015 kroonde hij zich nog tot Belgisch kampioen bij de nieuwelingen, voor ene Jappe Jaspers en Lander Loockx. “Maar lichamelijk ben ik, tijdens het opgroeien, automatisch meer naar een wegrenner geëvolueerd. Ik was een beetje te groot en te zwaar geworden. Dat vinnige was er een beetje uit gegaan. Op de weg ging het dan weer heel goed, dus was de keuze om mij daarop te richten logisch en eigenlijk ook wel snel gemaakt. Maar ook op de weg wil ik me niet per se op één discipline focussen. ”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.