Riejanne Markus hield al rekening met niet-selectie voor Spelen: “Maar doet wel echt pijn”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 5 juni 2024 om 11:29

Riejanne Markus hield al rekening met niet-selectie voor Spelen: “Maar doet wel echt pijn”

Ellen van Dijk, Demi Vollering, Marianne Vos en Lorena Wiebes: deze rensters mogen zich opmaken voor de komende Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent ook dat enkele toppers buiten de boot vallen. Riejanne Markus is er daar één van. “Het is natuurlijk wel echt een domper”, laat ze weten in de podcast In het Wiel voor het Algemeen Dagblad.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het was lange tijd een dilemma welke rensters geselecteerd zouden worden voor de Olympische Spelen in Parijs van aankomende zomer. Met maar vier plekken voor de wegwedstrijd en twee rensters voor de tijdrit – de rensters voor de tijdrit moeten ook de wegrit rijden – was het lang speculeren over de invulling van de plaatsen. Bondscoach Loes Gunnewijk heeft dus gekozen voor een ploeg met meerdere kopvrouwen.

Riejanne Markus – die wel haar zinnen had gezet op een Olympische selectie – is er straks niet bij in Parijs. “Je zit natuurlijk te wachten op een telefoontje. Je bespreekt met de mensen om je heen de scenario’s die zouden kunnen gebeuren. Ik hield er wel rekening mee dat de kans op een niet-selectie groot was. Maar als je ook daadwerkelijk het telefoontje krijgt dat je niet mee mag, dan is dat wel een teleurstelling. Dan doet dat wel echt pijn.”

“We wisten van tevoren dat we de 29ste (woensdag 29 mei, red.) gebeld zouden worden. Ik zit momenteel met Marianne Vos in Andorra en we hadden het er best wel vaak over tijdens het eten. Ik had het er ook over met een vriendin van Marianne. Wie zou je eerst bellen? De rensters die niet mogen of wel mogen? Breng je eerst het goede of het slechte nieuws? We dachten allemaal: eerst het slechte nieuws, zodat je met positief nieuws kunt afsluiten. Vijf minuten later stond er in mijn beeldscherm: Loes Gunnewijk. Toen wist ik het wel…”

“De wegrit weegt dan blijkbaar ook heel zwaar”
Maar waarom is Markus er straks niet bij in Parijs? “Er zijn verschillende scenario’s uitgeschreven en daarbij werd rekening gehouden met defensief én offensief koersen. Deze scenario’s hebben ze allemaal besproken met een commissie. Het doel is om zoveel mogelijk kans te maken op medailles. Van daaruit is de beslissing genomen dat ik niet bij de beste vier hoor. De wegrit weegt dan blijkbaar ook heel zwaar.”

Maar vindt Markus dit ook terecht? “Er moet nu eenmaal een beslissing worden genomen en de kans was gewoon heel groot dat ik er buiten zou vallen. Ik had er wel op gehoopt, maar het is niet zo. Ik sta overigens nog wel reserve en dus is er nog altijd een kans. Maar ik gun het de andere rensters die wel gaan ook gewoon. Als je eerlijk bent: er is gewoon heel veel kwaliteit. De rensters die zijn geselecteerd, verdienen een plek. Maar persoonlijk hoopte ik natuurlijk wel gewoon op een selectie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.