Riejanne Markus knalt met overmacht naar nieuwe Nederlandse titel tijdrijden in Steenbergen
woensdag 19 juni 2024 om 17:38

Riejanne Markus knalt met overmacht naar nieuwe Nederlandse titel tijdrijden in Steenbergen

Riejanne Markus is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioene tijdrijden. Op het NK tijdrijden 2024 in Steenbergen stond er geen maat op de kopvrouw van Visma | Lease a Bike, die halverwege al een grote voorsprong had opgebouwd op de concurrentie en die niet meer weggaf in het tweede deel. Na bijna 37 kilometer eindigden Lieke Nooijen (Visma | Lease a Bike) en Demi Vollering (SD Worx-Protime) als tweede en derde.

Het 36,8 kilometer lange parcours rond Steenbergen, woonplaats van bondscoach Koos Moerenhout, had een echte ronde in petto voor de krachtpatsers. Vanuit het centrum van het Brabantse dorp trokken de rensters de polders in tussen Steenbergen en Dinteloord. Op veelal lange, rechte wegen konden de sterke rensters hun vermogen goed kwijt. Eenmaal uit Steenbergen reden zij een ronde ten zuiden van Dinteloord, waarna ze uiteindelijk via dezelfde weg weer terugkeerden naar Steenbergen.

Pas rond 16.45 uur gingen de echte favorieten van start, maar de rensters die vanaf 15.30 uur al vertrokken waren wel interessant om richttijden te bepalen voor de toppers. Ilse Pluimers was de eerste die rond de 50 minuten eindigde, maar haar tijd van 50.01 minuut werd aan diggelen gereden door Lieke Nooijen. Met haar 47.46 was de renster van Visma | Lease a Bike veruit de snelste van de ‘vroege’ starters.

Lieke Nooijen zat lang in de hot seat – foto: Cor Vos

De grootste afwezige was trouwens Ellen van Dijk, die door een breuk in haar enkel nog langs de kant staat en hoopt op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen. Wel deden titelverdediger Riejanne Markus en kersvers Ronde van Zwitserland-winnares Demi Vollering mee, net als Shirin van Anrooij.

Grote voorsprong voor Riejanne Markus
Opvallend genoeg kon maar één renster van het finaleblok onder de tussentijd van Lieke Nooijen duiken. Riejanne Markus was namelijk 35 sneller dan ploeggenote Nooijen. De rest werd allemaal al op een minuut (!) of meer gereden bij het meetpunt halverwege. Van Anrooij verloor daar 59 seconden, Loes Adegeest 1.03 minuut, Lucinda Brand 1.04 minuut en Vollering 1.05 minuut.

Markus haalde bij dat tussenpunt dus ook Van Anrooij in, aangezien zij een minuut eerder gestart was. In het tweede deel richting Steenbergen diepte Markus haar voorsprong alleen maar verder uit. Niets stond een nieuwe Nederlandse titel nog in de weg. De strijd om het zilver en het brons was nog wel spannend: Vollering, Adegeest en Brand beten zich allemaal stuk op de tijd van Nooijen, die verrassend zilver won. Vollering werd nog wel derde.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.