Riejanne Markus verschalkt de sprinters en komt solo over de meet in Veenendaal-Veenendaal Classic
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 17 mei 2024 om 16:26

Riejanne Markus verschalkt de sprinters en komt solo over de meet in Veenendaal-Veenendaal Classic

Riejanne Markus is erin geslaagd de Veenendaal-Veenendaal Classic te winnen. Na vier rondes van 35 kilometer in en rondom Veenendaal leek het op een sprint uit te draaien. De renster van Visma | Lease a Bike had echter andere plannen en trok er op de laatste klim vandoor. Zo verraste ze de sprinters en kwam ze solo over de meet.

De Veenendaal-Veenendaal Classic kende een omloop van circa 35 kilometer die in totaal vier keer moest worden afgewerkt. In de omloop trokken de rensters vanuit Veenendaal via het Binnenveld richting Wageningen en de beruchte passage van de Rijndijk. Het rondje kende twee hellingen: de Grebbeberg (700 meter aan 5,5%) en het Paardenveld (600 meter aan 5,6%). De top van die laatste pukkel lag op elf kilometer van de streep op de Kerkewijk.

Het eerste rondje bleek er eentje te zijn van de benen warmdraaien. De eerste passages van de Grebbeberg en het Paardenveld leverde geen aanvallen of schiftingen op, waardoor na de eerste 35 kilometer het peloton nog compleet was. Na deze warming-up vond SD Worx het tijd om de concurrentie te testen. Op de passage van de Rijndijk, waar de wind verraderlijk kan zijn, probeerde de ploeg het op de kant te zetten.

De rensters bleven de eerste vijftig kilometer samen – foto: Cor Vos

Het leverde geen echte verschillen op, maar de toon was wel gezet. Ook halfweg koers, na twee rondes, waren alle vrouwen nog bij elkaar. Enkel Florien Bolks van WV Schijndel probeerde weg te rijden, maar wist geen gat te slaan. Pas in ronde drie barstte de koers echt los. Vele demarrages volgde elkaar in rap tempo op, totdat een groep van zeven rensters zich lost wist te maken van de rest.

In deze groep zaten Sanne Cant (Fenix-Deceuninck), Femke Beuling (VolkerWessels), Femke de Vries (GT Krush Rebellease), Julia Kopecky (AG Insurance-Soudal NXTG), Monica Greenwood (Team Coop-Repsol), Sandra Alonso (CERATIZIT-WNT Pro Cycling) en Elisabeth Ebras (UAE Development). De zeven vrouwen wisten een serieus gat te slaan, terwijl de regen langzaam naar beneden begon te vallen.

Op vijftig kilometer van de meet vormde zich een eerste kopgroep – foto: Cor Vos

Op zo’n 25 kilometer van de meet begon het peloton steeds dichterbij de kopgroep te kruipen. De zeven vrouwen voorin werden onrustig en begonnen elkaar aan te vallen om een schifting te forceren. De inspanning bleek tevergeefs, want het peloton had de vrouwen al in zicht. De laatste beklimming van het Paardenveld was nog het enige obstakel.

Daar was het Riejanne Markus (Visma | Lease a Bike) die in een stortbui het verschil probeerde te maken. Ze pakte in korte tijd een mooie voorsprong en wist het verschil lange tijd te consolideren. In de regen wisten de sprintploegen de Nederlandse niet meer terug te halen. Zo won Markus de Veenendaal-Veenendaal Classic, terwijl een aanstormend peloton te laat kwam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.