Rigoberto Urán: “Langzaamaan gaat het steeds beter”

maandag 30 september 2019 om 09:27
Rigoberto Urán: “Langzaamaan gaat het steeds beter”

foto: Cor Vos

Rigoberto Urán wordt rond 10 oktober opnieuw onderzocht na zijn zware valpartij in de Vuelta a España. Dan bekijken de artsen hoe zijn verwondingen genezen en wordt bepaald of een nieuwe operatie nodig is. De Colombiaan klinkt optimistisch: “Langzaamaan gaat het steeds beter.”

In de zesde rit van de Vuelta a España ging Urán aan een hoge snelheid onderuit bij een massale valpartij. Daarbij brak de Colombiaan van EF Education First zijn linkersleutelbeen, enkele ribben, zijn schouderblad en enkele wervels en ook liep hij een beschadiging aan zijn long op. De renner moest onder het mes in een ziekenhuis in Barcelona en mocht pas twee weken geleden terug naar huis. “Het waren een paar zware weken”, zegt Urán nu in een perscommuniqué.

“Vaak was het moeilijk met alle pijn en complicaties en om zoveel tijd te moeten doorbrengen in het ziekenhuis. Maar niet alleen dat, het was ook echt moeilijk voor mijn familie om me zo te zien.” Ook zorgde de crash voor veel emoties bij zijn ploegmaats. “De dag waarop ik viel, zagen ze dat ik zoveel pijn had. Vooral Dani (Felipe Martínez, red), en als je een ploegmaat zoveel pijn ziet hebben, is het moeilijk om verder te gaan. Vooral als het de eerste keer is dat je zoiets ziet.”

Zeven uur durende operatie
Tijdens een zeven uur durende operatie werd het plaatje van zijn sleutelbeenbreuk uit Parijs-Nice verwijderd en vervangen door een plaat over de volledige lengte van het bot. Ook werd een plaat aangebracht in de linkerschouder om het gewricht te stabiliseren. Zijn ploeg laat weten dat alle littekens er goed uitzien en goed genezen. “Langzaamaan gaat het steeds beter. Ik ben nu in Monaco, maar moet begin oktober terug naar Barcelona voor onderzoek.”

“Ik moet nieuwe röntgenfoto’s laten maken om te zien hoe alles geneest en of er een nieuwe operatie nodig is.” Urán heeft nu dagelijkse fysiotherapie om zijn schouder aan te sterken. Volgens zijn ploeg is er geen haast om hem weer op de fiets te krijgen, zeker in deze periode van het jaar, en zijn er geen zorgen dat hij niet volledig zal herstellen. De Colombiaan hoopt eind oktober te kunnen terugkeren naar zijn thuisland, maar moet eerst akkoord krijgen.

“Na het onderzoek door de artsen in Barcelona weet ik meer over wanneer ik kan reizen. Op dit moment kan ik nog niet lang vliegen omdat alles nog aan het herstellen is. Dat maakt het wat ingewikkelder.” Wanneer Urán kan terugkeren in het peloton is nog onbekend. De komende maanden staan vooral in het teken van rusten en gaat de focus op fit en gezond worden. “Ik heb zoveel steun gekregen. Dat mensen de tijd namen om berichtjes te sturen, gaf veel energie.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair