Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec

Door , vrijdag 11 september 2015 om 22:14
Rigoberto Uran zegeviert in Grand Prix de Québec

foto: Etixx - Quick-Step/Tim De Waele

Rigoberto Uran heeft de GP de Québec op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Etixx-Quick-Step, volgend jaar in dienst van Cannondale-Garmin, viel in de slotkilometer aan en wist voor het peloton uit te blijven. Michael Matthews sprintte naar plek twee, voor Alexander Kristoff.

Wippert in de vlucht
Wouter Wippert liet zich goed zien vandaag. Onze landgenoot van Drapac, volgend jaar Cannondale-Garmin, koos voor de vroege vlucht. Hij werd vergezeld door zijn ploeggenoot Darren Lapthorne, Perrig Quemeneur (Europcar), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en een duo van de Canadese nationale ploeg: Ryan Roth en Adam De Vos. Deze zes renners pakten al snel negen minuten voorsprong. Het peloton liet het gat niet veel groter worden op het 12,6 kilometer lange parcours.

Wippert uit de koers
Wippert moest door een mechanisch defect de kopgroep laten gaan, werd als eerste vluchter ingerekend en gaf niet veel later op. BMC en Trek Factory Racing leidden het peloton. Halfweg koers hadden de vijf overgebleven leiders nog vier minuten. Op vijf rondes van het einde staken Lampre-Merida en Etixx-QUick-Step ook een handje bij. Ondertussen was ook Lapthorne gelost uit de kopgroep.

Eerste speldenprikken
Benedetti viel op 55 kilometer de rest van de kopgroep aan en ging solo verder, al wist Roth terug aan te sluiten. Ook in het peloton werd op deze klim een eerste poging gewaagd, maar deze werd in de kiem gesmoord. Achter het leidende duo trachtten vele renners de oversteek te maken. Lars Bak en Viatcheslav Kuznetsov slaagden daar op dertig kilometer van de meet in. Op 24 kilometer breidde de groep uit naar twaalf.

Kelderman mengt zich
Echter, de ploegen die de slag hadden gemist, wisten het gat te dichten. Op dertien kilometer gaf Wilco Kelderman er een snok aan, samen met Jakob Fuglsang. Achter de twee brak het peloton in de slotronde uit elkaar. De Nederlands-Deense tandem pakte twintig seconden. Paul Martens was de stoorzender in het peloton, waardoor de achtervolging niet je-van-het verliep. BMC wist zich te organiseren en raapte de koplopers op vijf kilometer op. Een groot peloton ging de finale in.

Gesink verspeelt zijn krachten
Greg Van Avermaet was de eerste die een serieuze aanval plaatste. Wereldkampioen Kwiatkowski probeerde te volgen, Robert Gesink kon met moeite de aansluiting maken in een groepje van vijftien. Dries Devenyns en Jan Bakelants waagden de sprong op twee kilometer, maar ook zij werden ingerekend. Julian Alaphilippe ging solo, maar Gesink was het die met een paar machtige pedaalslagen het gat dichtte.

Uran slaat toe
In de slotkilometer maakte Rigoberto Uran het tempo voor het peloton uit. Silvan Dillier werkte achter de Colombiaan, maar dat ging niet hard genoeg. Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter probeerden vergeefs in de sprint nog het gat te dichten. Slagter kwam nog het dichtst van de Nederlanders; hij werd vierde.

flag-ca Grand Prix Cycliste de Québec 2015 (1.UWT)
Uitslag: Québec – Québec (201,6 km)
1. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in 5u09m46m
2. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
4. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
5. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida)
6. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
7. flag-be Philippe Gilbert (BMC)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
9. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin)
10. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

Dit artikel delen:

76 Reacties

Romāns Vainšteins 12 september 2015 om 15:18

Het zou wel kunnen, Dumoulin in de wegwedstrijd, maar dan toch in een dienende rol lijkt me. De chrono heeft voorrang, logischerwijs.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair