Rik Verbrugghe nieuwe Belgische bondscoach

Rik Verbrugghe nieuwe Belgische bondscoach

foto: Sirotti

woensdag 7 november 2018 om 17:12
Breaking

Rik Verbrugghe wordt vanaf 1 december bondscoach van de Belgische nationale ploeg . De 44-jarige ex-prof zou die functie mogen combineren met zijn job als sportief manager bij Bahrein-Merida. Verbrugghe, die zal geassisteerd worden door Sven Vanthourenhout, werd verkozen boven andere topkandidaten als Axel Merckx en Peter Van Petegem.

Rik Verbrugghe, levensgezel van Claudia Van Avermaet (zus van), werd in 1996 prof bij Lotto. Hij bleef het team trouw tot 2004, waarna hij de overstap naar Quick-Step-Innergetic maakte. Hij bleef echter maar een jaartje bij Lefevere. In 2006 trok hij naar Cofidis, het team waarin hij in 2008 een punt achter zijn actieve loopbaan zette.

Verbrugghe was een verdienstelijk klimmer en tijdrijder. In 2000 werd hij Belgisch kampioen tegen de klok, maar zijn beste seizoen kende hij een jaar later: in 2001 won hij het eindklassement in het Internationaal Wegcriterium, de Waalse Pijl, de proloog in de Giro en een rit in de Tour. Ook in 2002 en 2006 slaagde hij er in een rit in de Ronde van Italië te winnen.

Via Quick-Step en BMC naar IAM
Een jaar nadat hij zijn fiets aan de spreekwoordelijke haak hing, keerde Verbrugghe terug naar Quick-Step om er ploegleider te worden. In 2011 verhuisde hij naar BMC. Sportief manager werd hij voor het eerst in 2014, bij het Zwitserse IAM Cycling. Nadat het team ophield te bestaan, verdween Verbrugghe even uit beeld. Begin dit jaar werd hij sportief manager bij Bahrein-Merida. Die functie zou hij dus mogen blijven uitoefenen…

Verbrugghe – perfect tweetalig – neemt zowel de profs als de beloften voor zijn rekening. Sven Vanthourenhout, sinds vorig jaar bondscoach in het veld, zal hem bijstaan als assistent.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.