Rik Verbrugghe wordt sportief manager bij Israel Start-Up Nation
foto: Cor Vos
vrijdag 16 oktober 2020 om 08:16

Rik Verbrugghe wordt sportief manager bij Israel Start-Up Nation

Rik Verbrugghe zal vanaf volgend jaar de sportieve lijnen uitzetten bij Israel Start-Up Nation. De ex-renner gaat volgens Het Nieuwsblad aan de slag als sportief manager. Het is nog onduidelijk of hij de functie zal combineren met zijn baan als bondscoach van de Belgische selectie.

Dubbele functie? 
De 46-jarige Verbrugghe ziet een dubbele baan wel zitten, schrijft Het Nieuwsblad. Met de wereldkampioenschappen in Leuven en de Olympische Spelen van Tokio nog voor de boeg wil Verbrugghe het werk graag afmaken. De Belg heeft ervaring met een dergelijke constructie, want in het verleden was hij ook al sportief directeur bij Bahrain Merida.

Eind 2019 werd Verbrugghe echter aangemaand om zijn job als bondscoach fulltime in te vullen. De verwachting is dat de Belgische wielerfederatie zo snel mogelijk duidelijkheid zal verschaffen over een eventuele verdere samenwerking met Verbrugghe. Die laatste is immers einde contract.

Evaluatiegesprek
Er was al een evaluatiegesprek gepland, maar door allerlei omstandigheden ging dit gesprek niet door. Rik Verbrugghe volgde in 2018 Kevin De Weert op als keuzeheer. Verbrugghe haalde het van andere kandidaten als Axel Merckx en Peter Van Petegem en tekende een tweejaarscontract.

Het parcours dat Verbrugghe aflegde is op zijn minst hobbelig te noemen. Zo kreeg hij kritiek op zijn manier van communiceren en werd hij tijdens het voorbije EK in Plouay weggestuurd na een ongeoorloofd restaurantbezoek, waarmee hij de bubbel-maatregel had overtreden. Onder leiding van Verbrugghe werden er echter ook veel medailles gehaald op EK’s en WK’s.


Update (10.39 uur)

Israel Start-Up Nation heeft de komst van Rik Verbrugghe aangekondigd. De Belg is vanaf volgend jaar sportief manager bij de Israëlische WorldTour-ploeg. Verbrugghe zal voor grote wielerkoersen ook in de ploegleiderswagen stappen. “Het is een enorme eer dat ik ben gevraagd voor dit prestigieuze langetermijnproject. Het is fantastisch om te zien dat de ploeg op een wetenschappelijke en professionele manier werkt.”

“De ploeg zal volgend jaar nog sterker zijn dankzij het aantrekken van nieuwe renners. We kunnen met Chris Froome voor een klassement gaan in de grote rondes. Mijn taak is om de renners en ploegleiders te begeleiden en ze doelen te geven. Ik moet ervoor zorgen dat de ploeg zijn ambities kan waarmaken”, aldus Verbrugghe.

“Rik is als sportief manager verantwoordelijk voor de communicatie tussen het management en de renners en ploegleiders. Hij zal verschillende taken met zich meekrijgen”, zo legt teammanager Kjell Carlström uit. “Hij is samen met de teammanager verantwoordelijk voor de programma’s van de renners en hij zal de programma’s van de ploegleiders coördineren.”


Update (12.00 uur)

Belgian Cycling beraadt zich over de verdere samenwerking met Rik Verbrugghe. ‘Belgian Cycling feliciteert Verbrugghe met de wending in zijn carrière en beraadt zich de komende weken over de vraag of de combinatie met zijn werkzaamheden bij de federatie in de toekomst haalbaar is’, zo meldt de wielerbond.

‘Belgian Cycling neemt alle tijd om alles rustig op een rijtje te zetten. Daarbij worden een aantal criteria bekeken, onder meer op sportief, organisatorisch en financieel vlak. Om die evaluatie in alle sereniteit te laten verlopen, onthoudt de federatie zich voorlopig van verder commentaar.’

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.