Giro 2016: Ritzege en roze Brambilla, Dumoulin verliest veel tijd
foto: ANSA
zaterdag 14 mei 2016 om 16:43

Giro 2016: Ritzege en roze Brambilla, Dumoulin verliest veel tijd

Gianluca Brambilla heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d’Italia. De Italiaan van Etixx-Quick-Step reed in de achtste etappe op de laatste klim van de dag weg uit een grote kopgroep en kwam in finishplaats Arezzo solo over de streep. Hij neemt dankzij zijn ritzege de roze trui over van Tom Dumoulin, die een slechte dag beleefde en meer dan een minuut verloor op de voornaamste klassementsrenners.

Steven Kruijswijk wist zich wel prima te handhaven. De renner van LottoNL-Jumbo finishte in de groep der favorieten, vlak achter Alejandro Valverde, en werd daarmee zevende in de rituitslag. In het algemeen klassement staat hij nu derde. Hij heeft een achterstand van 33 seconden op Brambilla. Ilnur Zakarin (Katusha) staat nog tussen de Italiaan en de Nederlander in.

Brambilla best geklasseerde in grote kopgroep
De vlucht van de dag kwam tot stand in het eerste uur, dat in een moordend tempo werd afgewerkt. Brambillia was van de dertien man tellende groep de beste geplaatste man in het klassement. De Italiaan mocht zich met zijn achterstand in het klassement van 1.56 minuten op Dumoulin al snel de virtuele drager van het roze noemen. Dumoulin kreeg nog meer zorgen aan zijn hoofd toen hij even in een tweede groep verzeild raakte. Die scheve situatie werd door Giant-Alpecin echter snel rechtgezet.

Brambilla nam samen met Blel Kadri, Matteo Montaguti, Alessandro De Marchi, Moreno Moser, Jaco Venter, Matteo Trentin, Sean De Bie, José Joaquin Rojas, Jasha Sütterlin, Giacomo Berlato, Nikias Arndt en Alexey Tsatevich een voorsprong van vijf minuten. Die marge stond nog steeds op de teller toen de kopgroep begon aan de Alpe di Poti, de veelbesproken klim met deels onverharde wegen.

14-05-2016 Giro D'italia; Tappa 08 Foligno - Arezzo; 2016, Movistar; Valverde, Alejandro; Alpe Di Poti;

De favorieten lossen Dumoulin op het grind – foto: Sirotti

Dumoulin kan tempo niet volgen en raakt roze kwijt
Op weg naar de top, die lag op negentien kilometer van de finish, reed Brambilla weg bij zijn medevluchters. In de achtergrond ontstond een ‘koers in de koers’ toen Alejandro Valverde een versnelling plaatste. De meeste klassementsrenners, waaronder Kruijswijk, wisten de aanval van de Spanjaard makkelijk te beantwoorden. Voor Dumoulin was het echter een ander verhaal. De drager van het roze moest passen en kon op de stoffige grindpaden ook het wiel van de eerste achtervolgers niet houden.

De achterstand van Dumoulin op de andere klassementsrenners was bovenop de Alpe di Poti al opgelopen tot bijna anderhalve minuut. Daar nog verder voor reed nog altijd Brambilla, die in de (geasfalteerde) afdaling zoveel risico nam dat hij bijna onderuit ging. De Italiaan hield zich echter staande en zorgde na de twee ritzeges van Marcel Kittel voor het derde dagsucces deze Giro voor Etixx-Quick-Step. Zijn marge aan de streep was zelfs voldoende om het roze te pakken. De groep der favorieten finishte uiteindelijk op iets meer dan anderhalve minuut.

Dumoulin kwam als 38e over de streep, op een kleine drie minuten van Brambilla. Hij valt daardoor weg uit de top tien en staat nu elfde met een achterstand van een minuut en vijf seconden op de nieuwe leider in het klassement. Morgen staat met de lange individuele tijdrit in Toscane wel de specialiteit van de Nederlander op het programma.

RIDE Magazine
149 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
14 mei 2016 16:44
Wat een slechte regie op het eind zeg. Tering. Tonen Montaguti, inplaats ze de favorieten groep tonen. Jeetje. Dumoulin pak slaag gehad vandaag. De favorietengroep is duidelijk voor de rest van de Giro. Kruiswijk sterk! Mooie rit
14 mei 2016 16:45
@vevie
Ja echt he? Ik zat gewoon te schreeuwen dat ze naar de groep der favorieten moesten schakelen. Belachelijk
14 mei 2016 16:45
Mooie winnaar, Kruijswijk lekker bezig!

Tom inderdaad niet zo sterk als gehoopt.
14 mei 2016 16:46
Mooie overwinning van Brambilla.

Poeh, Kruijswijk, die is serieus goed.

Dumoulin lijkt me toch iets onder de leden te hebben, die moest echt alles laten gaan.

Renaat Schotte, jongen, ga maar weer op de motor zitten.
14 mei 2016 16:46
Tom morgen weer in het roze.

Kruijswijk is echt heel hoopvol.
14 mei 2016 16:47
Jammer van Dumoulin. Toch wel verrassend dat hij nu zoveel tijd verliest, had verwacht dat er meerdere cols in een etappe voor nodig zouden zijn om Dumoulin te breken. Hopelijk is hij nog goed genoeg om morgen te winnen!

Maar wat is Kruiswijk sterk zeg+
14 mei 2016 16:47
Kruijswijk! Ik krijg er helemaal kriebels van!
14 mei 2016 16:47
Kruijswijk morgen in de trui!
14 mei 2016 16:47
Er gebeurde niet veel meer in de favorieten groep. Als ze het anders hadden gedaan had jij waarschijnlijk gedacht dat Valverde 3e was geworden.

Jammer voor Dumoulin, ik verwachtte hem pas in de laatste week met een terugval.

Chapeau Brambilla en Montaguti, die me nog een beetje verrast op de klim.

Valverde lijkt dit jaar echt veel leuker te koersen, heeft al een paar solo's achter zijn naam en begint vandaag ook vroeg.
14 mei 2016 16:47
Wel weer een echte ouderwets mooie Girorit gezien vandaag. Het enige jammere is dat niemand met Valverde mee wilde helpen, de schade had groter kunnen zijn voor sommige renners.
14 mei 2016 16:47
Hele mooie overwinning van Brambilla!

Toch wel een kleine teleurstelling dat Dumoulin er zo doorheen zakt. Ondanks dat hij ons zelf gewaarschuwd heeft.
14 mei 2016 16:48
ik moet het nog gaan zien dat Tom morgen weer het roze pakt. Nibali en Kruijswijk kunnen ook wel een behoorlijke tijdrit afleveren. En Zakarin toch ook wel.
14 mei 2016 16:48
Was te verwachten dat Dumoulin er een keer doorheen zou zakken. Ik hoop dat ie morgen nog wint.
Kruijswijk oogt erg sterk. Met zn derde week nog in aantocht zou hij wel eens top 5 kunnen rijden
14 mei 2016 16:50
Zo, er zullen een hoop mensen zwaar teleurgesteld zijn door hun hoge verwachtingspatroon van Dumoulin. En er zullen er een paar zijn die zich een beetje schamen, na anderen voor "lachwekkende naivevelingen" uitgemaakt te hebben.

Jammer, en wellicht wat eerder dan verwacht, maar toch gewoon logisch als je de verschillen ziet. Dit was geen sparen, dit was gewoon niet goed genoeg zijn. Geen schande! Hopen dat ie niet te kapot is voor winst morgen, dat kan nog moeilijk worden...

En nu begint Kruijssie-mania!! Die is echt heel, heel erg goed. Nibali ook duidelijk weer wat beter, maar de sterkste tot nu lijkt mij eigenlijk Chaves.

En hulde voor Brambilla!
14 mei 2016 16:50
Wat een schitterende rit! Wat een geweldige renner is Brambilla toch ook! Ik had hem 5 sterren gegeven bij PTS, en niet voor niks! Heerlijke aanvaller en knokker. Grande Gianluca!

Ook een prachtige strijd tussen de favorieten! Proficiat voor Valverde: aangevallen als een beer! Mooi! Maar Chaves, Nibali, Uran, Zakarin en Majka konden allemaal goed volgen. Chaves maakte zelfs de beste indruk. Landa had het in het begin moeilijk, maar herstelde knap en leek goed te zitten op het einde.

En wat dan te denken van Kruiswijk! Wow! Als die weer zo'n derde week kan rijden, dan is het podium mogelijk! En waarom niet winnen? Er zijn 8 renners die deze Giro nog kunnen winnen!

Benieuwd naar morgen!
14 mei 2016 16:50
Brambilla vorig jaar 13e in de vuelta..hoe ver kan die jongen komen in een thuis wedstrijd?

Kruinswijk mega sterk reed ook binnen het elite clubje continue vooraan
14 mei 2016 16:51
Nee, ik zie Dumoulin morgen alleen fors tijd pakken op Chaves, Pozzovivo en Landa. Ik denk dat hij zeker weer de top 5 in fietst, maar roze denk ik niet
14 mei 2016 16:51
Morgen behoudt Brambilla het roze
14 mei 2016 16:52
Dumoulin uit de top 10 gevallen. Het is wel duidelijk nu waar je uit komt zonder de juiste voorbereiding. Copy van Vuelta. Alles gegeven om de trui te behouden maar je loopt een keer tegen die hamer op. Valverde nu ook overtuigd? Ben bang dat hij zijn tijdrit nu ook om zeep geholpen heeft. Kruijswijk lekker mee en niet eens zijn terrein. Maar ook daar afwachten wat het straks waard is. De groten komen alweer langzaam boven drijven zoals altijd.
14 mei 2016 16:52
Die Kruijswijk is echt supersterk. En als je in gedachten neemt dat ie minder verslechtert dan de anderen in de laatste week dan zit er een erg mooie klassering in.
14 mei 2016 16:53
Dumoulin komt helaas duidelijk tekort. Maar dit zag hij waarschijnlijk zelf ook wel aankomen. Hij heeft duidelijk geen rookgordijn opgehouden naar de buitenwereld dus.

Valverde en Nibali verbeteren. Landa loopt nog wat achter de feiten aan maar op karakter blijft hij bij. Kruijswijk nu al erg sterk. En die Chaves...wat is die goed!!
14 mei 2016 16:53
Hoe kunnen mensen nou denken dat Tom morgen even wint of zelfs roze terugpakt? Lijkt mij waarschijnlijker dat Tom binnenkort niet meer opstapt, want vandaag had op zijn lijf geschreven moeten zijn. Floyd Landis kon de ene dag waardeloos zijn en de andere dag top, maar ik zou het zeer onrealistisch vinden als Tom morgen weer top is.
14 mei 2016 16:53
Kruijswijk ziet er erg sterk uit. Zat wel te vroeg alleen.

Zeer benieuwd naar het verhaal van Tom.

Tom pakte vorig jaar in de Vuelta 3:14 op Brambilla in de tijdrit van 38 km.
14 mei 2016 16:55
Zes op acht voor de Belgische ploegen. Als het zo doorgaat, hebben ze aan het einde van de Giro elk een stuk of zeven zeges! Ongezien eigenlijk.
14 mei 2016 16:55
Hopen opdat het een hongerklopje was bij Tom, maar ik vrees toch van niet..
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.