Gesink: “Blij dat ik nog een paar goede koersen kan rijden”
foto: Sirotti
zaterdag 13 oktober 2018 om 11:19

Gesink: “Blij dat ik nog een paar goede koersen kan rijden”

Robert Gesink maakte vorige week in de Giro dell’Emilia zijn comeback in het peloton, nadat hij eind augustus geblesseerd raakte bij een ongeluk tijdens een trainingsrit in de Verenigde Staten. Hoewel even werd gedacht dat hij pas volgend jaar weer in het peloton te zien zou zijn, rijdt hij toch het Italiaanse najaar en vandaag de Ronde van Lombardije.

“Menig renner had gezegd: het is wel mooi geweest, ik laad mij voor volgend jaar weer op. Maar ik ben blij dat ik dit seizoen nog een paar goede koersen kan rijden”, zegt Gesink in het AD. “Dat vind ik hartstikke mooi. Het is wel even aanpoten als je er een tijd uit bent geweest, maar het is goed dit in de benen te hebben. Deze hardheid neem ik mee de winter in.”

Tijdens de Tour de France werd bekendgemaakt dat hij ook de komende drie seizoenen in dienst rijdt van LottoNL-Jumbo. Dit jaar nam hij steeds meer de rol van wegkapitein op zich, een functie waar hij zich met tevredenheid naar schikt. “Ik vind mezelf met 32 jaar niet heel oud. Toch is een driejarig contract op deze leeftijd wel speciaal en ergens ook apart. Maar ik ben er blij mee.”

Met Stevie op avontuur
Gesink weet nog niet hoe zijn programma er in 2019 uitziet, hoewel hij opnieuw graag de Giro en Tour zou rijden. “Eerst was ik altijd de kopman, nu ben ik de tweede of derde persoon. Het is afwachten wat Steven Kruijswijk, George Bennett en Primoz Roglic doen. In de Tour lag ik met Stevie op de hotelkamer en dat ging heel goed. Toen heb ik wel gezegd: het zou cool zijn nog eens met jou op avontuur te gaan.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
13 oktober 2018 11:28
"De avonturen van Robert en Stevie", ik heb er zin in

Hopelijk wint hij volgend jaar nog eens een mooie koers. Of dit jaar nog...
13 oktober 2018 11:31
Misschien wel dé voorbeeld prof in het huidige peleton. Eeuwig zonde dat hij zo veel tegenslag heeft gehad in z’n carrière, maar alleen te bewonderen om zijn inzet en passie
  13 oktober 2018 11:39
  DE voorbeeldprof in het peloton? Waarom? Dumoulin, Mollema, Valverde, Cavendish, Poels..zijn zomaar wat namen die mij te binnen schieten als voorbeeldprofs. Daar hoort Gesink m.i. niet bij. Hij draait zelfs al jaren een luxe programma i.t.t. bovengenoemde collega's.
  13 oktober 2018 11:39
  Ach ja, roep maar weer eens wat.

  Edit: precies wat Sooike zegt.

  Echt wat een onzin altijd over die Gesink.
  13 oktober 2018 11:44
  Mollema is niet bepaald een voorbeeld renner, zo stond hij in zijn Belkin tijd ook absoluut niet bekend... Gesink daarentegen wel, absolute gunfactor en iemand die zich ondanks zoveel tegenslagen zich er telkens weer bovenop vecht.
  13 oktober 2018 11:45
  Staat de laatste jaren toch te zwaar om zn oude niveau te halen? Hoezo dan voorbeeld
  13 oktober 2018 11:49
  Toch grappig dat de vast trolletjes weer zo snel uit hun hol komen. Zitten jullie de hele dag te F5-en totdat er een positief bericht over Jumbo/Gesink verschijnt zodat jullie los kunnen gaan?

  En dan ook nog Valverde noemen als voorbeeldprof, dan maak je jezelf echt onsterfelijk belachelijk.
  13 oktober 2018 11:50
  @sooike
  Omdat hij elke keer opnieuw terug is gekomen van (fysieke en mentale) tegenslag. Nooit heeft gezeurd. Altijd positief is gebleven en altijd zijn ploeggenoten heeft ondersteund. Nu haalt hij weer enorm veel plezier uit het knechten voor een kopman. Deze man heeft een geweldige mentaliteit maar dat kan jij als Gesink hater natuurlijk niet zien. Het feit dat je een dopeur als Valverde en een idioot als Cavendish als voorbeeldprofs ziet en Gesink niet toont aan hoe ongelofelijk warped je hoofd is als het om Gesink gaat. Je wordt zelfs steeds gekker als het gaat om Gesink...
  13 oktober 2018 11:52
  Een voorbeeldprof is mijn inziens van onbesproken gedrag, een aantal namen/een enkele naam die sooike noemt is dat niet.

  On: Als ik de Gesink van dit jaar nog een aantal jaren mag zien dan zou ik dat prachtig vinden.
  13 oktober 2018 13:08
  Haha @ebl, dat zei je natuurlijk alleen om Sooike uit zijn holletje te lokken.
  13 oktober 2018 15:01
  Cavendish en Valverde voorbeeld prof? Voorbeeld van hoe het niet moet bedoel je?
  13 oktober 2018 16:50
  @Sooike,
  Je bent er weer. Een paar keer niet gewonnen door TLJ en je laat je gezicht weer zien. Waar was je de afgelopen tijd?

  On: Ja het is een prof. Waar zie jij Dumoulin als voorbeeld behalve zoals het niet hoort? Zoals de winst van Roglic in de Tour van afgelopen jaar. Bijna 24 uur blijven zeuren over zelf het tempo niet bij kunnen houden en de motoren de schuld geven. Dan ben je echt een voorbeeld.....

  Ik zie een voorbeeld als iemand die niet opgeeft. Terug komt van tegenslag en gewoon gaat voor het hoogst haalbare. Liever aanvallen en dood gaan, dan laf in het wiel blijven hangen.
  Als mijn jeugdrenners dat laatste doen, ben ik niet tevreden! En nee, ook niet als ze daardoor winnen.
13 oktober 2018 11:54
Wel bijzonder dat Gesink waarschijnlijk zijn gehele carrière voor dezelfde ploeg zal blijven rijden. Al ben ik er altijd wel benieuwd naar geweest hoe hij het ergens anders had gedaan.
  13 oktober 2018 11:57
  Waarschijnlijk had Gesink daar hetzelfde gepresteerd. Zijn loopbaan is stukgelopen op blessures en het lijkt me sterk dat hij bij een andere ploeg die blessures niet had opgelopen.
  13 oktober 2018 11:58
  Ik denk niet veel anders. De mythe dat renners die weggaan bij 'Rabo' beter worden is inmiddels toch wel doorgeprikt. Zelfs de bewierrookte Mollema reed in z'n Belkin-tijd nog podium in Pais Vasco en Suisse. Dat zie ik hem nu toch niet meer doen.
  13 oktober 2018 12:06
  @Baik-Baik, zo bijzonder vind ik dat niet, enkele jaren ergens gelezen dat hij zo een 8 ton per jaar opstreek, voor een Nederlandse ploeg een publicitair aantrekkelijke renner. Had je soms gedacht dat buitenlandse ploegen dat voor hem over hadden? Dus de keuze is wat Gesink betreft snel gemaakt.
  13 oktober 2018 12:24
  @beekman

  Daar komt hij nu echt niet meer bij in de buurt.
  In zijn goede tijd had hij bij een topploeg zeker hetzelfde kunnen verdienen.
  13 oktober 2018 12:37
  @tendam
  Mollema wint nu o.a. San Sebastian, een Tour-etappe, GP Beghelli en de Ronde van Alberta. Zag ik hem toen niet doen.
  13 oktober 2018 12:46
  @Jacco van Stierop
  https://www.procyclingstats.com/rider/bauke-mollema/details

  Qua prestaties is Mollema sinds 2013 relatief constant. Hij is wat beter gaan presteren in eendaagse wedstrijden en wat minder in (grote) rondes. De Ronde van Alberta (2.1) noemen is trouwens absurd en bij het huidige LottoNL won hij ook etappes in grote rondes (Vuelta) en werd hij al tweede in San Sebastian. Volgens PCS was zijn beste jaar in 2013.
  13 oktober 2018 12:53
  @jacco van stierop
  Qua niveau was Mollema gewoon beter, een aantal jaar terug. Hij wint nu een paar keer op tactische wijze, maar ik heb het over beter worden. Alleen in San Sebastian laat hij nog zien met de top te kunnen wedijveren.

  En de Tour of Alberta? Serieus?
  13 oktober 2018 13:02
  @tendam
  Jij suggereert in je post dat hij slechter is geworden. Hij is anders gaan koersen, misschien niet veel beter maar in ieder geval niet slechter. Dat het niet overeenkomt met jouw voorkeur moet je er natuurlijk los van proberen te zien.
  13 oktober 2018 13:12
  @jacco van stierop
  Dat suggereer ik inderdaad, omdat het (volgens mij) zo is. Hij reed de afgelopen jaren ook Baskenland en Zwitserland, maar komt bij lange na niet meer bij het podium in de buurt. Als rittenkaper moet hij het ook afleggen tegen renners waar de 'oude' Mollema toch wel mee zou moeten kunnen afrekenen.
  13 oktober 2018 15:13
  @tendam
  “Hij wint nu een paar keer op tactische wijze, maar ik heb het over beter worden.”
  (even voor het gemak aannemende dat het zo is) Want tactiek is een futiele parameter in de sport? In het wielrennen een niet serieus te nemen houvast voor schlemielen die niet hard genoeg kunnen trappen? “Serieus”? Zag hem vorig jaar richting Le Puy-en-Velay toch echt serieus stoempen, o.a. Roglic, Ulissi en Gallopin het nakijken gevend.
  Wat betreft Alberta: je moet het toch maar doen, winnen daar, luidt het cliché. Maar je hebt helemaal gelijk, het is een flutkoers, vergelijkbaar met laten we zeggen Utah of Veenendaal-Veenendaal. Over de winnaars van die koersen zul je waarschijnlijk, en terecht, ook verder geen lovende woorden hebben vuil gemaakt.
13 oktober 2018 12:15
Gesink reed een monsterlijk goede rit naar Laruns, toen hij op de Col de Bordères twee minuten terug pakte op Landa, Bardet en Zakarin. Zelfs Sky moet daarvan danig onder de indruk zijn geweest.
  13 oktober 2018 14:56
  Dat was inderdaad indrukwekkend, maar verder heeft hij toch weinig bijgedragen aan de goede klasseringen van Roglic en Kruijswijk. Dat zal waarschijnlijk ook niet de afspraak zijn geweest maar als rittenkaper kwam hij ook niet bepaald goed uit de verf.
  14 oktober 2018 18:19
  Gesink heeft mij positief verrast door de manier waarop ie de Sky rein aan gort wist te rijden. Wellicht het medicijn tegen sky.
  Van het kapen van ritten is helaas weinig terecht gekomen.
13 oktober 2018 12:58
Goed verhaal, gouwe vent. Dat ie afhankelijk is van keuzes van Roglic en Kruissie is logisch, alleen dat van Bennet is een giller.
Hopelijk volgend jaar weer zo’n seizoen voor Robert.
13 oktober 2018 16:42
Gesink geen voorbeeld noemen voor de aankomende prof's is belachelijk. Als er iemand, ondanks al zijn tegenslagen steeds weer terug gekomen is en die niet te beroerd is om voor een ander te werken op wat ook zijn terrein niet is, dan is het Gesink wel.
Gaat hij nog een "grote vis" pakken? Ik hoop het.
Gaat hij anderen kunnen helpen beter te worden? Zeker weten!

Als je door Tankink genoemd wordt als iemand die een beest is qua training en mentaliteit (waarbij hij misschien zichzelf voorbij fietst), wie zijn wij dan als volgers om dat in twijfel te trekken.
13 oktober 2018 17:00
Dat Gesink zijn hele carrière voor deze ploeg fietst, kan natuurlijk ook te maken hebben met de randvoorwaarden die in zijn ogen ideaal zijn, niet zozeer financieel of qua nationaliteit. Het is namelijk niet uitgesloten dat een verhuizing naar een andere ploeg hetzelfde afloopt, zoals je ziet bij o.a. Katusha en UAE/voorheen Lampre. Je moet ook net kunnen aarden in zo'n team. Er was in zijn doorbraakperiode als klassementsrenner ook niet echt een ploeg dat superwerk wist te maken van dat werk, zoals een Sky en Lotto-Jumbo nu doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.