Robert Gesink denkt aan aanvallen in Alpen
foto: Sirotti
dinsdag 21 juli 2015 om 17:17

Robert Gesink denkt aan aanvallen in Alpen

De beste Nederlander in het algemeen klassement is Robert Gesink. De kopman van LottoNL-Jumbo staat na zestien etappes zevende in het klassement, op 6.23 van Chris Froome. Met de slotweek in het vooruitzicht kijkt hij omhoog. “Het kan nog alle kanten op”, vertelt hij tegen het ANP.

‘Ik ben blij met de plaats die ik nu heb’
“Ik weet intussen wel dat je realistisch moet blijven en zeker niet te veel moet speculeren”, aldus Gesink, die kansen ziet om op te schuiven ten koste van Geraint Thomas en Tejay van Garderen, al trekt hij die uitspraak gelijk in. “Nee, ik kijk naar mezelf en ben blij met de plaats die ik nu heb.”

Voorlopig zijn alle toppers nog in koers, waar dat afgelopen jaar zeker niet zo was. “Als je constateert dat in deze Tour alle favorieten gewoon op hun fiets zijn blijven zitten en zonder mankementen zo ver zijn gekomen, dan denk ik dat het een knappe prestatie is”, schaalt de Varssevelder zijn zevende plek in. “Maar een nadeel van een klassement is dat je positie pas wat waard is wanneer je in Parijs voor de laatste keer over de streep bolt.”

‘Alpe d’Huez wordt zeer speciaal’
Voor de etappe naar Parijs staan nog vier etappes in de Alpen op het menu, te beginnen met de rit naar Pra Loup. “Ik denk zeker aan aanvallen. Je moet een heel goede dag hebben en de ruimte krijgen”, zegt de 29-jarige klimmer. “Ik ben wel benieuwd wat de eerste dag zal brengen, met een supergevaarlijke afdaling naar de slotbeklimming toe. Net zo goed als de korte etappe die in La Toussuire finisht. Dan zullen ze er wel in vliegen.”

Zaterdag staat de laatste bergrit te wachten, met finish bovenop Alpe d’Huez. “De Alpe wordt zeer speciaal. Ik ben er nu twee keer omhoog gereden in een koers. Het was de afgelopen dagen al een gekkenhuis met al die Nederlandse fans. In de Alpen wordt het nog extremer. Ik verheug me er wel op, zeker als ik met de besten naar boven weet te klimmen.”

Ronde van Polen na de Tour
Aanstaande zondag eindigt de Tour de France in Parijs, maar tijd voor rust is er niet voor Gesink. Volgens het AD zal hij aan de start staan van de Ronde van Polen, die op 2 augustus begint in Warschau. Vorig seizoen reed de Nederlander deze WorldTour-koers ook, toen eindigde hij als achtste.

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2015 19:03
Deze laatste 4 bergetappes worden heel spannene, er zijn genoeg mannen waarvan je niet zeker weet of ze die week wel doorkomen.
Froome en Quintana lijkt wel zeker voor 1 en 2, maar de rest moet het allemaal nog maar laten zien.

Van Garderen heeft bewezen dat hij top-5 kan rijden, maar dat waren wel Tours met een lange individuele tijdrit. Ook was hij in de Dauphine al goed in vorm dus ben benieuwd naar hem.
Valverde ging mee als knecht voor Quintana, kan hij zijn goede klassement behouden of krijgt hij toch nog een terugslag?
Contador heeft de Giro in de benen, deze laatste zware week kon hem wel eens teveel worden.
Thomas heeft nog nooit top-20 in een GT gereden dus die kan ook nog wel een mindere dag krijgen.

Gesink kan dus zomaar nog wat stijgen. Echter kan ook hij mindere dagen kennen en lijkt Nibali steeds beter te worden deze Tour.
21 juli 2015 19:11
Gelijk vanuit het vertrek een berg op fietsen is niet iets voor Gesink. Vrees voor die etappe in de Alpen, maar we gaan het zien. Hij maakt weinig kans op een overwinning. Movistar zal nog een paar successen willen. Hij staat ook nog behoorlijk kort. Denk eerder dat Mollema kans heeft, maar die moet dan de benen vinden.
21 juli 2015 19:20
Ik sluit niet uit dat Gesink 3e wordt deze tour in AK. Er vanuit gaan dat Gesink goede benen heeft in de Alpen. Van Garderen kan op een slechte dag minuten verliezen en heeft al vroeg gepiekt door de Dauphiné, dus is zeer reëel. Valverde die gevangen komt te zitten in zijn rol voor Quintana, want die zal nog wel etappe willen winnen, waardoor Valverde voor hem moet knechten en minuten kan gaan verliezen, is ook reëel. Dat Thomas het in de Alpen blijft volhouden lijkt me sterk, dus ook zeer reëel. Contador die waarschijnlijk nog een extra prijs gaat betalen voor zijn Giro deelname, is ook zeer reëel. Zo als we in de eerste Pyreneeën etappe hebben kunnen zien is Gesink in staat om een verschil te maken, dus ik zie hem wel 3e worden. Het mag ook wel eens meezitten, want dat is ook een factor.
21 juli 2015 19:39
Op sporza :
http://m.sporza.be/#!/snippet/55ae787b0cf2768522a569bb

Verklaart Quintana dat hij nog zeker Froome wil aanvallen en hij sluit een mogelijke Alliantie niet uit.
Contador is al enkele mannen verloren, maar Tinkoff, samen met Movistar zijn sterke blokken, wellicht als Gesink met een of twee helpers kan meeliften kunnen de drie blokken de Sky ploeg al vroeg oproken.
Als daarbij Thomas zijn klassement sneuvelt om dat van Froome te redden, en mannen als van Garderen kunnen ook niet mee....

Dan bestaan er kansen voor Gesink.

Ik zou het wel mooi vinden als de ploeg zoiets aandurft.
Een alles of niets offensief
21 juli 2015 21:44
Ik snap het optimisme over een eventuele terugval van Thomas van sommigen niet helemaal. Tot nu toe heeft hij nog vrijwel nergens ook maar met zijn ogen geknipperd voor wat betreft het klassement. Zelfs na zijn valpartij verloor hij nauwelijks tijd. Ik moet het nog maar zien dat hij veel tijd verliest.
21 juli 2015 22:15
Vind wel raar dat Thomas nu opeens een klassement zou kunnen rijden..
21 juli 2015 22:22
@Reznik: dat zou allemaal zomaar kunnen, maar de mannen die voor hem staan (behalve Garderen en Thomas) eindigen normaal gesproken bijna altijd voor Gees. Van Garderen presteert de laatste jaren ook niet slechter dan Gesink. Zou het kunnen? Met wat geluk zeker. Het lijkt mij iets teveel gevraagd, maar we kunnen altijd hopen
21 juli 2015 22:48
@reznik
En ik sluit niet uit dat Gesink de top 10 niet haalt. Ook hij kan een slechte dag hebben, wat ik overigens niet hoop. Alleen al vanwege het gezeur dat de rest dan doping gebruikt.
21 juli 2015 22:55
@vevie
Dat is het ook vooral hopen, maar geluk is ook een onderdeel van de sport en soms groter dan we denken. Maar Gesink heeft ook zeker wel de mogelijkheden om het te bereiken.

@ProfrondeZevenbergen
Dat kan zeker, dat is ook weer het mooie van sport het valt uiteindelijk niet compleet te voorspellen. Maar wel aangeven wat de realistische mogelijkheden zijn.
21 juli 2015 23:16
@Koffiemolen.
Gisteren had ie het lastig (Hij was er ff af, maar doordat Poels stilhield, kon die terugkeren). Na die valpartij en nadat ie terug op de fiets zat, werd ie door Poels opgewacht. Had dit niet gekund, dan was ie wel minuten verloren. En die valpartij gaat ook zeker zijn impact op Thomas hebben. Meestal krijg je de tweede of derde dag na een valpartij die terugslag. Ook zag Van Garderen er volgens Gesink niet helemaal fris meer uit. Zijn goede Dauphine zal hem wel eens de kop kunnen kosten en wellicht geldt datzelfde voor Contador door de Giro. En als Valverde moet knechten, kan hij ook zomaar minuten verliezen. Als Gesink geen slechte dag kent, is top 5 het hoogst haalbare, omdat Nibali het waarschijnlijk wel voorbij zal gaan.
21 juli 2015 23:28
Valverde maakt alleen maar een sterke indruk. Contador wordt wellicht juist beter door een zwak begin van de tour door de giro.
21 juli 2015 23:41
Aanvallen , zou knap zijn als die met de voorste kan blijven meerijden , als die dan nog vermogen heeft om laat aan te vallen / versnellen dan is de kans op etappe winst ook groter .

Want als die te vroeg gaat , blaas die zich zelf op want ze laten hem toch niet zomaar gaan en hij moet ook letten op Nibali , Barguil en bij een vroege ontsnapping moet die ook Bardet in de gaten houden , denk wel dat Gesink de betere is tov Mollema

Heeft eigenlijk een Kruiswijk of Kelderman morgen in een kopgroep nodig als springplank .
21 juli 2015 23:57
Als Gesink wil aanvallen zal dat op de laatste klim moeten gebeuren. In de afdaling zie ik hem niet wegrijden. Zal wel een gecontroleerde aanval zijn om de tempowisselingen van mannen als Contador voor te zijn.
22 juli 2015 00:00
Gezien de voorgeschiedenis van hemzelf en de status van de ploeg dit jaar, zou ik het een knappe prestatie vinden als hij top 10 rijdt. En dan is een 7e plek zelfs bijna onvoorstelbaar. Daar kan hij en de ploeg erg tevreden over zijn. Dus snel een strikje om doen. Maar ik hoop wel dát hij gaat aanvallen en als hij zich enigszins goed/sterk voelt, zal hij dat zeker gaan doen. Zonder tegenslag wordt hij in Parijs 8e. Nibali gaat hem nog wel voorbij.
22 juli 2015 00:36
Moet toch wel erg lachen om het optimisme bij een aantal mensen hier. Zoals ProfrondeZevenbergen ook al aangeeft, ook Gesink kan een slechte dag hebben.
Snap ook niet zo goed waar het optimisme op gebaseerd is.
Even een aantal zaken op een rijtje:
1) In de etappe van Mende versnelt het groepje favorieten en kan hij Froome, Quintana, Contador, Nibali en Van Garderen niet bijbenen. Thomas eindigt in dezelfde tijd als Gesink
2) Gisteren probeert hij de aanval van Nibali te counteren, maar kon hij ook niet het gat dichtrijden.
3) Ook de versnelling van Mollema in naar Cauterets was hem te machtig

Dus het vertrouwen in Gesink is alleen maar gebaseerd op de rit waarin hij vierde eindigde. Toen kreeg hij natuurlijk meer ruimte dan hij nu zal krijgen. Begrijp me niet verkeerd, ik hoop ook dat Gesink nog kan klimmen, maar realistisch gezien zie ik Nibali eerder langszij komen dan dat Gesink nog mannen in het klassement voorbij steekt.
22 juli 2015 00:57
Frontrunner: ik denk dat de meesten het wel eens zijn (ik denk Gees zelf ook) dat Nibali hem waarschijnlijk voorbij gaat. Gesink gaf zelf al aan dat Nibali niet een renner was tegen wie hij had verwacht te strijden, omdat hij al bij aanvang van de Tour verwachte dat Nibali voor hem zou eindigen. Door omstandigheden staat hij nu voor Nibali, maar die begint steeds beter te rijden en staat al zo ver achter dat Sky hem laat rijden. Dus Gesink zal het dan zelf moeten doen tegen Nibali en die lijkt (vooralsnog) die strijd te gaan winnen.

Maar Contador, Thomas en Van Garderen kunnen zeker nog slechte dagen krijgen. Conta door de vermoeidheid van de Giro, Thomas doordat hij moet knechten en van Garderen lijkt op dit moment even sterk als Gees. En wie weet was TJ wel te vroeg in vorm en krijgt hij het deze dagen moeilijk.

Natuurlijk kan ook Gesink zelf er doorheen zakken. Gelukkig heeft hij een goede marge op de renners buiten de top 10, dus de top 10 lijkt sowieso binnen óf Gesink moet er écht doorheen zakken. Dat kan, maar lijkt door zijn relatieve frisheid niet waarschijnlijk. Maar je weet het nooit idd. Ik zie Gesink nog wel voor Thomas eindigen en ik hoop ook van Garderen. Stiekem ook Contador, maar dat lijkt (behalve als Conta deze dagen de Giro echt gaat voelen) wat moeilijker. Quintana, Froome en Valverde zie ik hem niet voorbij gaan.
22 juli 2015 07:42
Valverde wil kosten wat kost op het podium staan in Parijs. Dat is al enkele jaren zijn droom. En die droom is heel dichtbij. Die gaat echt niet knechten voor Quintana. Heeft hij nog nooit gedaan, en zal hij ook niet doen. Hij zal misschien eens een keertje een slap tempo op kop rijden, onder het motto 'kijk mij nou eens knechten voor Nairo'. Maar voor Valverde telt maar 1 man en dat is Valverde. Dus daar zie Gesink niet zo snel van winnen. Nibali en Contador worden normaliter ook beter naar het einde van een ronde toe. Van Garderen en Thomas kunnen het moeilijk gaan krijgen. Maar dat geldt ook voor Gesink. Als hij 6e kan worden is het mooi.
22 juli 2015 09:03
@Spruch ik ben ook geen fan van Valverde, maar ben het nu niet met je eens. Hij verbaast mij deze tour juist met zijn vermogen om te knechten. Hij loodst Quintana door het peloton in vlakke etappes, rijdt in de bergen op kop, en laat op de juiste momenten gaatjes vallen.
22 juli 2015 10:52
@Slice Toch denk ik dat Spruch gelijk heeft. Wat Valverde doet voor Quintana is alleen maar voor de bühne. Hij rijdt een slappe beurt op kop en sluit weer aan bij de groep. Vervolgens blijkt hij ook nog een flinke sprint bij de finish in huis te hebben. Dat is niet leegrijden voor Quintana.
22 juli 2015 11:11
Maklukzat: die sprint heeft hij altijd ook als hij 99% dood is. Hij heeft wel degelijk veel voor Quintana geknecht en ook een aantal keer om en om aangevallen om zo porte te droppen iig. Dus naar mijn mening kijken sommige hier met een wat donkere bril naar Valverde deze tour.
22 juli 2015 11:33
Gesink en aanvallen?
Counteren op een situatie in de laatst 4 km vind ik niet echt aanvallen.
Begin maar es met aanvallen vanaf t begin.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.