Robert Stannard vier jaar geschorst wegens dopingovertreding
De overtreding dateert uit de periode dat Stannard nog uitkwam voor Mitchelton-Scott - foto: Cor Vos
dinsdag 4 juni 2024 om 19:11

Robert Stannard vier jaar geschorst wegens dopingovertreding

Robert Stannard stond al bijna een jaar op de lijst met voorlopig geschorste wielrenners, maar heeft nu met terugwerkende kracht ook een schorsing van vier jaar gekregen van de UCI. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht in werking is getreden, mag Stannard al wel weer koersen.

De inmiddels 25-jarige Stannard wordt door de UCI met terugwerkende kracht geschorst van 17 augustus 2018 tot en met 17 augustus 2022. Dit vanwege een ‘overtreding van het dopingreglement (in zijn tijd bij Mitchelton-Scott, red.) door het gebruik van een verboden stof of een verboden methode, naar aanleiding van afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort.”

De UCI heeft het in een perscommuniqué over ‘afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort in 2018 en 2019.’ “In overeenstemming met de geldende regels, de Wereldantidoping-code en de UCI-antidopingregels heeft het Tribunaal besloten dat de periode van zijn schorsing ingaat op 17 augustus 2018, de dag waarop de eerste afwijking zich voordoet. Rekening houdend met de vertraging waarmee de afwijkingen van de renner aan de UCI werden meegedeeld.”

Ook legt de internationale wielerunie Stannard een flinke geldboete op, die overeenkomt met zeventig procent van zijn gemiddelde jaarsalaris in 2018 en 2019. Het is nog geen definitieve straf, aangezien de renner nog de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS).

Gevallen toptalent
Stannard maakte eind 2018 de overstap van opleidingsploeg Mitchelton-BikeExchange naar de WorldTour-formatie. Dat deed hij na een uitmuntend jaar bij de beloften, waarin hij onder meer derde werd in de Ronde van Vlaanderen en derde in de Giro d’Italia. Hij won zelfs de Ronde van Lombardije voor beloften. Na drie seizoenen bij Mitchelton-Scott reed de in Nieuw-Zeeland geboren Australiër – tot zijn voorlopige schorsing – voor Alpecin-Deceuninck.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.