Robin Froidevaux (Tudor) wint Serenissima Gravel, wereldkampioen Vermeersch derde
Van der Poel in actie in Italië - foto: Cor Vos
vrijdag 14 oktober 2022 om 15:57

Robin Froidevaux (Tudor) wint Serenissima Gravel, wereldkampioen Vermeersch derde

Robin Froidevaux heeft de Serenissima Gravel gewonnen. De renner van Tudor reed in de finale van de Italiaanse koers weg uit een kopgroep. Emils Liepins en Gianni Vermeersch mochten als tweede en derde mee op het podium. Mathieu van der Poel maakte ook deel uit van de kopgroep, maar moest krachten verspillen nadat hij werd opgehouden door een valpartij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vorig jaar was Kazach Alexey Lutsenko nog de laureaat in de Serenissima Gravel. Dit jaar stonden er een heleboel bekende namen aan de start zoals Mathieu van der Poel, kersvers wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, Miguel Angel López, Florian Vermeersch, Filippo Fiorelli en Davide Cimolai. De Italiaanse koers startte in Porto Barricata, waarna er na 195,9 kilometer gefinisht werd in Piazzola sul Brenta. 

Van der Poel meteen in de kopgroep
Na een goede 70 kilometer kregen we een grote kopgroep. Onder meer Van der Poel, López en Vermeersch waren present. Ludovic Robeet, die uitkomt voor Bingoal Pauwels Sauces WB, ontsnapte even met enkele metgezellen, maar werd al snel weer gegrepen. De kopgroep dunde naarmate de wedstrijd vorderde steeds uit, waardoor we met een vijftiental renners de laatste 50 kilometer indoken. Het peloton volgde op meer dan vier minuten en was kansloos. 

Van der Poel met wereldkampioen Vermeersch in zijn wiel – foto: Cor Vos

De finale van de Serenissima Gravel bestond uit drie rondjes van telkens elf kilometer. Voor het ingaan van de eerste van die drie lokale rondjes legde Van der Poel een stevig tempo op in de kopgroep, maar wegrijden lukte voorlopig nog niet. Even later werd de Nederlander opgehouden door een valpartij, nadat hij nog een keer gedemarreerd had. Bij het ingaan van de laatste ronde kon Van der Poel weer de aansluiting maken in de kopgroep, maar die achtervolging had wel flink wat krachten gekost.

Froidevaux verrast grote namen
Zodoende begonnen er een goede tien renners aan de absolute finale van de Italiaanse koers. Het was de 23-jarige Robin Froidevaux die als eerste een gat kon slagen. De Zwitserse kampioen wegwielrennen, die uitkomt voor Tudor, reed op vier kilometer van de streep een dikke 25 seconden voor de achtervolgende groep uit.

De jonge Froidevaux hield stand in de slotkilometers en reed zo naar de zege in de Serenissima Gravel. Emils Liepins legde beslag op plaats twee, wereldkampioen Vermeersch mocht als derde mee op het podium.

Uitslag Serenissima Gravel in flag-it Piazzolo sul Brenta
flag-nr1 flag-ch Robin Froidevaux (Tudor)
flag-nr2 flag-lv Emils Liepins (Trek-Segafredo)
flag-nr3 flag-be Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.