Rodriguez op herhaling in Lombardisch herfstweer

zondag 6 oktober 2013 om 17:04

foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katusha ontsnapte op de Villa Vergano, de laatste beklimming van de dag, en hield vervolgens knap stand. Alejandro Valverde werd tweede. De Pool Majka werd kort daarachter derde.

Het treurige herfstweer in Lombardije nodigde niet bepaald uit tot aanvallen en zo duurde het even voordat enkele avonturiers dan toch het hazenpad kozen. Een zestal – met onder meer Daniele Ratto (Cannondale), Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en onze jonge landgenoot Maurits Lammertink (Vacansoleil-DCM) – moest echter hard knokken voor elke meter. Peter Sagan had toen al in de gaten dat het niet zijn dag zou worden en gaf er met nog 150 kilometer te gaan de brui aan.

Iets na halfkoers kregen we een nieuwe situatie met een omvangrijke kopgroep van maarliefst 21 renners. Met Clement (Belkin) en Lammertink zaten twee landgenoten mee vooraan. Daarnaast kozen ook de nodige grote namen al relatief vroeg voor het offensief. Onder meer Van Avermaet, Bakelants, Intxausti en drievoudig winnaar Damiano Cunego lieten zich immers zien in de frontlinie.

Ondertussen vond er in het peloton een grote valpartij plaats met medefavoriet Vincenzo Nibali als voornaamste slachtoffer. De onfortuinlijke Siciliaan stapte met nog 90 kilometer voor de wielen uit de wedstrijd. Jan Bakelants had aan dit alles geen boodschap en greep de aanloop naar de monsterlijk steile Muro di Sormano aan om de kopgroep volledig uit elkaar te trekken.

Dit was echter het laatste wapenfeit van Bakelants en co, want bij het opdraaien van de Sormano was het toch echt aan de grote tenoren om hun neus aan het venster te steken. Het was echter de afzink van de klim die door de Movistar-tandem Nairo Quintana en Alejandro Valverde aangegrepen werd om weg te rijden. De thuisrijders Santaromita, Gasparotto en Giampaolo Caruso waagden even later ook nog de sprong naar de kop van de koers.

De vinnige Fransman Thomas Voeckler maakte eveneens de rush naar voor, maar toen alles weer op het punt stond samen te troepen ging hij alleen door. De Zwitser Marcel Wyss (IAM) probeerde nog aan te haken, maar Voeckler raasde als een opgevoerde brommer richting de Madonna del Ghisallo. Bovenop deze legendarische helling bedroeg de voorgift van Voeckler nog een kleine drie minuten op een uitgedund elitegroepje met daarbij ook de kersverse wereldkampioen Rui Costa.

Lombardia 2013

Terwijl de weersomstandigheden verslechterden, kwamen de achtervolgers met rasse schreden naderbij. Halverwege de Villa Vergano – slotklim van de dag- was het afgelopen voor de moegestreden Voeckler. Vervolgens plaatste Pozzovivo een aanval, maar hij werd gecounterd door een ontketende Joaquim Rodriguez. Bovenop had de kleine Spanjaard amper tien seconden op naaste belagers Majka, Valverde en Daniel Martin.

Wat volgde was een boeiend man-tegen-man-gevecht tussen de nummers twee en drie van het WK vorige week, de Spaanse kemphanen Rodriguez en Valverde. De tot op het bot getergde Rodriguez verslapte echter geen moment en kwam solo aan in Lecco. Op die manier nam hij revanche op Valverde na de gebeurtenissen vorige zondag in Florence. Voor Rodriguez was het tevens zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Klassieker van de Vallende Bladeren.

Lombardia 2013

Ronde van Lombardije 2013 (WT)
Bergamo – Lecco (242 km.)
1. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha Team)
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar Team)
3. flag-pl Rafal Majka (Saxo-Tinkoff)
4. flag-ie Daniel Martin (Garmin-Sharp)
5. flag-it Enrico Gasparotto (Astana Team)
6. flag-es Daniel Moreno (Katusha Team)
7. flag-be Pieter Serry (Omega Pharma-Quick Step)
8. flag-it Franco Pellizotti (Androni-Venezuela)
9. flag-it Ivan Santaromita (BMC Racing Team)
10. flag-nl Robert Gesink (Belkin Pro Cycling)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone