Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde
Foto: Sirotti
zaterdag 8 april 2017 om 17:22

Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde

Primož Roglič heeft na een spannende tijdrit zijn tweede dagsucces behaald in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van LottoNL-Jumbo hield negen seconden over op Alejandro Valverde (Movistar), die op zijn beurt de eindzege pakte. Dat was verrassend, aangezien Alberto Contador (Trek-Segafredo) onderweg de beste tussentijd had.

Matthews maakt indruk
Vasil Kiryienka zorgde vandaag voor de eerste richttijd. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours en dook daarmee 42 seconden onder de tot dan toe beste tijd van Michael Valgren (Astana). Kiryienka haalde zijn winst in het tweede en tevens vlakkere deel. Gorka Izagirre (Movistar), die één minuut na hem startte, was op het tussenpunt nog zes seconden sneller, maar de Spanjaard moest aan de meet 39 tellen toegeven.

Een verrassende naam wist vervolgens Kiryienka van de eerste plaats te stoten. Michael Matthews (Sunweb) bewees nog maar eens meer te kunnen dan alleen sprinten en dook elf seconden onder de beste tijd. De Australiër gaat dus met een uitstekende vorm naar de klassiekers. Zijn ploegmaat Sam Oomen deed het evenmin onaardig. De pas 21-jarige Nederlander eindigde als achttiende.

Roglic verpulvert beste tijd
De tijd van Matthews viel even later in het niet bij die van Primož Roglič. De renner van LottoNL-Jumbo was op het tussenpunt al 19 seconden sneller en verdubbelde zijn voorsprong aan de meet. Uiteindelijk dook Roglič 41 tellen onder de beste tijd.

Het was echter allerminst zeker of die tijd genoeg zou zijn voor de overwinning. Vier renners zorgden onderweg namelijk voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Spanning in klassement
Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. Hij strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook Izagirre en De la Cruz bleken langzamer dan de Sloveen. Alejandro Valverde kwam nog het dichtst in de buurt. De Movistar-renner moest slechts negen seconden toegeven op Roglič, maar zijn tweede plaats bleek wel voldoende voor de eindwinst.

Contador kwam uiteindelijk zeventien seconden tekort voor de eindwinst. Hij strandde al voor de vierde keer dit seizoen op een tweede plaats in het eindklassement van een meerdaagse wedstrijd. Roglič heeft op zijn beurt een reuzensprong gemaakt. De renner van LottoNL-Jumbo begon de dag als twintigste, maar eindigt de ronde op een verdienstelijke vijfde plaats.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
8 april 2017 17:40
Twee man in de top 11. Ook mooi.
8 april 2017 17:45
Matthews staat er prima voor met het oog op de Amstel, dat belooft, hopelijk kan ue het daar eens afmaken.
8 april 2017 17:47
Weer 220 puntjes erbij voor uickstepfloors (de la cruz). Zalig dat ze in elke uci wedstrijd zoveel punten behalen. Als ze het ook zo goed doen in de eindklassementen in de grote rondes maken ze serieuze kans om het ploegenklassement binnen te halen dit jaar! ;) Enrice Mas pakt hier ook nog trouwens eens 32 punten mee en word 14de in het eindklassement, mooi voor een neoprof!
8 april 2017 17:48
Met deze zege komt Roglic met stip mijn lijstje van 'mannen van het voorjaar' binnen, met Valverde nu al als absolute nummer 1 (nog voor 'zijn' klassiekers).

*** Valverde
** Kwiatkowski, Gilbert, Van Avermaet
* Sagan, Roglic, Contador, Quintana, Porte
8 april 2017 17:49
Een gelukje voor Contador dat het verschil geen 2 of 3 seconden is, anders zou je het verlies nog steken op de fietswissel. Vrees dat Alberto iets te flink de klim op het buitenblad reed en dat daarmee zijn benen vol liepen. Het verlies in deel 2 was daardoor wel aanzienlijk.
8 april 2017 17:51
Quote:
TiesW - 8 april 2017 om 17:33
Dus, wie dichtte Uran gister nog kansen toe?

Wat is die slecht geworden op de tijdritfiets zeg.. niet normaal. Kon een paar jaar terug nog vaak de beste tijdrijders volgen en nu komt ie amper binnen 3 minuten op de winnaar binnen kachelen. Is daar ooit iets mee gebeurd vraag je je af...
8 april 2017 17:51
BMC pakt maar 8 uci-puntjes mee (nicolas roche) spijtig
8 april 2017 17:52
Valverde pakte in 2014 twaalf keer de winst en heeft dit seizoen al 9 overwinningen te pakken. Blijft natuurlijk wel een renner met een luchtje aan het verleden.
8 april 2017 17:55
Je zag al dat Uran slecht bezig was tijdens de beklimming van de tijdrit, net nadat je Contador zo snel zag klimmen en later ook Valverde. Zag je Uran daar op een heel licht verzet niet zo rap vooruitkomend naar boven gaan.
8 april 2017 17:57
Die gekke Rogla maakt even het seizoen voor TLJ hoor. Even 2 worldtour overwinningen in 1 week .. geweldig!!!
8 april 2017 18:07
Prachtige overwinning van Roglic, had ik in een zware tijdrit als deze zeker niet verwacht.

Uran valt me hier enorm tegen, verliest in het eerste gedeelte waanzinnig veel. Knappe tijdrit van Meintjes en Konrad ook!
8 april 2017 18:08
keurig hoor van Roglic die heeft goed ingedeeld zeg en ja Valverde zo veel al gewonnen en dan zo.n vreugde prachtig om te zien
8 april 2017 18:12
Sam Oomen ook keurig in dit veld, netjes gedaan, wat een stappen maakt die man ook!
8 april 2017 18:22
Uran zo matig is niet gek. Geen Ibarguren..
8 april 2017 18:24
Bazen, zowel Primoz als Valverde!
8 april 2017 18:36
edit redactie: niet doen
8 april 2017 18:38
Valverde zo'n beetje onklopbaar in dit soort rondjes op dit moment. En Roglic toch echt wel een gouden greep van TLJ geweest. Wat een tweede deel heeft die gereden zeg, imponerend. Bennett trouwens ook verrassend sterk voor een niet-tijdrijder. Verder een aantal klassementsmannen die hier in de tijdritdiscipline toch wel een behoorlijk eind door de mand vallen. Henao en Bardet, da's toch echt niet best. Dat Uran het tijdrijden een paar jaar geleden heeft afgeleerd, wisten we wel.
8 april 2017 18:39
@amirdexter. Valverde verbaast mij ook iedere keer weer! In alle disciplines wordt hij beter naarmate de jaren vorderen. Van Maart t/m Oktober. Het hele jaar door een onwaarschijnlijk hoog niveau halen. Nauwelijks recuperatie. En dat zijn dan de jaren na zijn 35ste nog wel. Niet na zijn 21ste wat wèl normaal is. Het is zoals met (goede) wijn zei Been. Met de jaren beter. Als u de wijn laat liggen reageren allerlei stoffen in de wijn langzaam met zuurstof .Daardoor krijgt wijn een steeds complexere samenstelling en smaak. Zuurstof is dus kennelijk de juiste katalysator.Proost!
8 april 2017 18:46
@hadock. Fan van de Belgische laminaatleggers?
8 april 2017 18:49
Roglic verbaast me niet eens meer... Klasbak!
Meintjes en Bennett verbazen me meer; deze lichtgewichten rijden toch ijzersterk deze tijdrit.
8 april 2017 19:00
Punt blijft dat deze Ronde niet bijster zwaar was voor Baskenland begrippen...
8 april 2017 19:01
Mooie opsteker voor LottoJumbo uiteraard! Go Kruissie!
8 april 2017 19:03
Ik heb het al eens eerder gezegd. Er zijn 2 zaken die mij nog steeds hevig verbazen. ook nu weer tijdens deze tijdrit.
- de start van een tijdrit waar het soms om minder dan secondes gaat die beslissen over winst of verlies in een professionele sport is uiterst amateuristisch. Een vent die op zijn vingers staat af te tellen en een renner die al bijna een seconde verliest wanneer de klok gaat lopen.Of begint de klok te registreren als de startende renner met zijn chip door een oog rijdt zoals bij de finish waar wel met honderdsten van secondes wordt geregistreerd. Het is mij niet duidelijk.
- Ik vind het absurd dat tijdens een tijdrit een renner die (opzettelijk en met voorbedachte rade) van fiets wisselt ook nog bergop lange tijd (Contador) wordt geholpen en geduwd. Dit is dus anders als bij een wissel door pech. Moet niet meer worden toegestaan. Je wisselt zelf van fiets! Als hij klaar staat.
8 april 2017 19:05
Bennett onvoorspelbaar goed, wat een progressie is er gemaakt bij het tijdrijden bij TLJ, hulde.
8 april 2017 19:05
Twee ritzeges deze ronde, prima rondje voor TLJ en vooral voor Roglic.

Als Valverde na de klassiekers toch wat gas terug zou nemen en zich volledig richt op de Vuelta dan kan hij nog eens een grote ronde winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.