Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde
Foto: Sirotti
zaterdag 8 april 2017 om 17:22

Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde

Primož Roglič heeft na een spannende tijdrit zijn tweede dagsucces behaald in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van LottoNL-Jumbo hield negen seconden over op Alejandro Valverde (Movistar), die op zijn beurt de eindzege pakte. Dat was verrassend, aangezien Alberto Contador (Trek-Segafredo) onderweg de beste tussentijd had.

Matthews maakt indruk
Vasil Kiryienka zorgde vandaag voor de eerste richttijd. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours en dook daarmee 42 seconden onder de tot dan toe beste tijd van Michael Valgren (Astana). Kiryienka haalde zijn winst in het tweede en tevens vlakkere deel. Gorka Izagirre (Movistar), die één minuut na hem startte, was op het tussenpunt nog zes seconden sneller, maar de Spanjaard moest aan de meet 39 tellen toegeven.

Een verrassende naam wist vervolgens Kiryienka van de eerste plaats te stoten. Michael Matthews (Sunweb) bewees nog maar eens meer te kunnen dan alleen sprinten en dook elf seconden onder de beste tijd. De Australiër gaat dus met een uitstekende vorm naar de klassiekers. Zijn ploegmaat Sam Oomen deed het evenmin onaardig. De pas 21-jarige Nederlander eindigde als achttiende.

Roglic verpulvert beste tijd
De tijd van Matthews viel even later in het niet bij die van Primož Roglič. De renner van LottoNL-Jumbo was op het tussenpunt al 19 seconden sneller en verdubbelde zijn voorsprong aan de meet. Uiteindelijk dook Roglič 41 tellen onder de beste tijd.

Het was echter allerminst zeker of die tijd genoeg zou zijn voor de overwinning. Vier renners zorgden onderweg namelijk voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Spanning in klassement
Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. Hij strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook Izagirre en De la Cruz bleken langzamer dan de Sloveen. Alejandro Valverde kwam nog het dichtst in de buurt. De Movistar-renner moest slechts negen seconden toegeven op Roglič, maar zijn tweede plaats bleek wel voldoende voor de eindwinst.

Contador kwam uiteindelijk zeventien seconden tekort voor de eindwinst. Hij strandde al voor de vierde keer dit seizoen op een tweede plaats in het eindklassement van een meerdaagse wedstrijd. Roglič heeft op zijn beurt een reuzensprong gemaakt. De renner van LottoNL-Jumbo begon de dag als twintigste, maar eindigt de ronde op een verdienstelijke vijfde plaats.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
8 april 2017 19:07
Moore prestatie van alle hierboven reeds genoemden. Eerlijk gezegd denk ik dat Niermann een grote invloed heeft op het presteren van TLJ in de meerdaagsen.....
8 april 2017 19:22
Nog even dit. Roglic is in staat om met een volstrekt 90º rug op zijn tijdrit-fiets te(blijven) rijden. Zowel bergop als op het vlakke. Zijn windvang is/blijft minimaal en zijn stroomlijn is maximaal. Hij houdt dat gedurende een hele tijdrit vol. Ik denk dat dit komt door zijn Skispring ervaring waar langdurig en specifiek wordt getraind om het lichaam zo veel mogelijk in een houding parallel aan de ski's te houden.Dus toch goede skispringers blijven scouten? Overigens heeft Primoz Roglic in het 2e gedeelte op Valverde 33sec. goedgemaakt en was "by far"de snelste.Hij boog een 24sec. achterstand om in 9sec. voorsprong
8 april 2017 19:26
Alejandro! Wat een heerser! En de blijdschap als een kind van 5 na de meet, prachtig!
8 april 2017 19:28
Wat een kanjer is die Primož Roglič. Hij wilde zich verbeteren in 't klimwerk, maar zijn tijdrit blijft toch een belangrijk wapen. Gefeliciteerd met de 2e. zege in deze ronde. Ook Bennett lijkt weer helemaal terug en jammer dat hij gisteren zoveel pech had. Nu net buiten de top-tien.
8 april 2017 19:36
Dank aan Eurosport voor het coveren van de Rondes van Catalonië en Baskenland. Genieten, maar één ding..........nou ja kijk zelf maar!
8 april 2017 19:36
Knappe overwinning van deze Roglič,
8 april 2017 20:00
@peervaneynthoven

Daar zou je weleens helemaal gelijk mee kunnen hebben. Ik zag laatst ook nog ergens een foto voorbij komen van Roglic geknield op de wielerbaan, met de armen ondersteund door 2 plastic 2 literflessen in de tijdrithouding. Ze zijn bij TLJ heel erg bezig met verbeteringen in de tijdritpositie. Met de nieuwe Bianchi tijdritfietsen halen ze sindsdien heel aardige tot zeer goede resultaten.
8 april 2017 20:12
Kan golfer Joost Luiten trouwens geen wielrenner worden met zijn skispring ervaring?
8 april 2017 20:13
@peer
Voor die 90 graden(fahrenheit hoop ik) is wel een minimum aan buikvet nodig wat bij sommigen nog als eens ontbreekt . Had vraagtekens bij deze jongen maar lijkt echt professioneel bezig momenteel, benadert de kegelvorm van Dumoulin maar lijkt iets korter.
8 april 2017 20:57
Valverde rijdt vooral in eigen land gedegen goed, vooral door parcourskennis wat veel coureurs voor lief nemen. Zijn voorsprong op een beginner als Roglic bedraagt slechts een minuut. Hoe eerder in goede vorm, hoe langer je de vruchten plukt in de rest vh seizoen en bedriegers kunnen niet constant presteren maar constant presteren kan blijkbaar ook al niet meer zonder verdachtmakingen.
8 april 2017 21:04
Wat?
8 april 2017 21:19
Dat Roglic dit kon wisten we al en prima dat hij het ook laat zien. Maar bij Valverde, als tweede, krab ik toch wel even achter mijn beide oren.
8 april 2017 21:35
Ik geloof ook helemaal niets van de prestaties van die spanjaard
8 april 2017 21:37
Ik geloof wel dat jij niet alleen dumoman bent maar ook een boze man :P
8 april 2017 21:39
@schipperaar terwijl je als dopinggebruiker eigenlijk goede periodes hebt en dat je er soms helemaal doorheen zakt..
8 april 2017 21:42
@dumo
Misschien dacht Alejandro dat vorig jaar ook van onze Steven in de giro.
8 april 2017 21:59
@wr
Als ik die "dokters" zie vraag ik me altijd af hoe ze aan hun diploma zijn gekomen en of ze uberhaupt naast een renner oplichten hem ook nog doorlichten. Zou het soms ook geen suggestie zijn dat pilletje, gebrek aan eigen kunnen? Zoals de Belg appelpitjes verkocht aan de Nederlander voor veel geld omdat je daar slim van werd en toen het zakje leeg was hij zei "best wel veel geld eigelijk", waarop de Belg antwoordde "zie je dat het werkt".
8 april 2017 22:24
Oomen 18e en beste nederlander
8 april 2017 22:25
Hoe lang zou Roglic nog bij tlj blijven?
8 april 2017 23:01
@schipperaar want kruijswijk presteert ook een heel seioen op een hoog niveau ?
Wat een onzin vergelijking
8 april 2017 23:01
@jj
Contract opgebroken, hierna in ieder geval nog 1 seizoen.
8 april 2017 23:03
@schipperaar die mop ken ik ook al zeker 20 jaar, alleen heb jij Nederlander en Belg omgewisseld, maar ja sommige lopen nu eenmaal wat achter.
8 april 2017 23:18
Voor alle Roglic liefhebbers is er eigenlijk maar 1 relevante vraag:
Heeft hij al een vriendin/vrouw en zo ja, kan zij verleid worden om de rest van d'r leven in Nederland te wonen? (bv. Door haar een mooie baan aan te bieden in haar expertise in NL), zo nee, welke Nederlandse dame ziet zo'n leuke rare vogel uit Slovenië wel zitten?
8 april 2017 23:25
Jumbo en Brand Loyalty zullen vast de eindejaarsbonussen omlaag moeten schroeven, om eind volgend jaar Roglic een paar tonnetjes erbij te geven. Tegen die tijd is Boom ook weer weg en dat scheelt ook weer wat kosten. Van Baarle fiets voor minder, aanzienlijk harder gok ik zo.
8 april 2017 23:35
@dumo
Heerlijk flatterend weer, een degelijke coureur(zie dumoulin en valverde) presteert het hele jaar door net als een werknemer, van conditie heb je weinig kaas gegeten blijkbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.