Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde
Foto: Sirotti
zaterdag 8 april 2017 om 17:22

Roglič boekt tweede ritzege in Baskenland, eindwinst Valverde

Primož Roglič heeft na een spannende tijdrit zijn tweede dagsucces behaald in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van LottoNL-Jumbo hield negen seconden over op Alejandro Valverde (Movistar), die op zijn beurt de eindzege pakte. Dat was verrassend, aangezien Alberto Contador (Trek-Segafredo) onderweg de beste tussentijd had.

Matthews maakt indruk
Vasil Kiryienka zorgde vandaag voor de eerste richttijd. De ex-wereldkampioen deed 36 minuten en 50 seconden over het 27,7 kilometer lange parcours en dook daarmee 42 seconden onder de tot dan toe beste tijd van Michael Valgren (Astana). Kiryienka haalde zijn winst in het tweede en tevens vlakkere deel. Gorka Izagirre (Movistar), die één minuut na hem startte, was op het tussenpunt nog zes seconden sneller, maar de Spanjaard moest aan de meet 39 tellen toegeven.

Een verrassende naam wist vervolgens Kiryienka van de eerste plaats te stoten. Michael Matthews (Sunweb) bewees nog maar eens meer te kunnen dan alleen sprinten en dook elf seconden onder de beste tijd. De Australiër gaat dus met een uitstekende vorm naar de klassiekers. Zijn ploegmaat Sam Oomen deed het evenmin onaardig. De pas 21-jarige Nederlander eindigde als achttiende.

Roglic verpulvert beste tijd
De tijd van Matthews viel even later in het niet bij die van Primož Roglič. De renner van LottoNL-Jumbo was op het tussenpunt al 19 seconden sneller en verdubbelde zijn voorsprong aan de meet. Uiteindelijk dook Roglič 41 tellen onder de beste tijd.

Het was echter allerminst zeker of die tijd genoeg zou zijn voor de overwinning. Vier renners zorgden onderweg namelijk voor een betere tussentijd: Alberto Contador (33 sneller sneller), Alejandro Valverde (24 seconden sneller), Ion Izagirre (21 seconden sneller), David de la Cruz (11 seconden sneller) maakten allemaal een goede kans op de dagzege. Ondertussen was ook de strijd in het klassement erg spannend, aangezien Valverde in de algemene rangschikking maar drie seconden voorsprong had op Contador. Hij moest in het tweede deel dus zes tellen goedmaken.

Spanning in klassement
Dat lukte, want Contador bleek in het tweede deel in te storten. Hij strandde uiteindelijk op 23 seconden van Roglič. Ook Izagirre en De la Cruz bleken langzamer dan de Sloveen. Alejandro Valverde kwam nog het dichtst in de buurt. De Movistar-renner moest slechts negen seconden toegeven op Roglič, maar zijn tweede plaats bleek wel voldoende voor de eindwinst.

Contador kwam uiteindelijk zeventien seconden tekort voor de eindwinst. Hij strandde al voor de vierde keer dit seizoen op een tweede plaats in het eindklassement van een meerdaagse wedstrijd. Roglič heeft op zijn beurt een reuzensprong gemaakt. De renner van LottoNL-Jumbo begon de dag als twintigste, maar eindigt de ronde op een verdienstelijke vijfde plaats.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
8 april 2017 23:52
Vinie, Van Baarle voor minder? Niet voor lang, denk ik.
9 april 2017 03:53
Haha Boom is een keer uit vorm in het voorjaar en meteen is Van Baarle beter. Laten we over 5 jaar nog eens kijken hoe vaak Dylan top 10 heeft gereden in de kasseiklassiekers. Hij heeft zeker talent btw, maar Boom ook en hij reed vorig jaar in de Ronde nog door de boter heen. Zo snel kan alles veranderen qua mening.
9 april 2017 09:46
@dumoman al wel een keer gezien hoeveel die man voor zijn sport geeft? Altijd tot het uiterste gaan met een sterk karakter. Hij stond negen seconden achter op Contador maar deels door karakter heeft ie dat omgezet. Maar goed, dit zal je mening vast niet veranderen. Maar ik vind dat zolang er niks bewezen is, kan je hem er niet voor veroordelen. En dat hij vroeger heeft gebruikt, hoeft dat niks voor nu te betekenen.
9 april 2017 11:01
Woods gaat er ook staan in de klassiekertjes, sterke renner geworden!
9 april 2017 14:10
Bij Roglic zou men eerder vraagtekens moeten plaatsen dan bij Alejandro natuurlijk, vanuit het niets wereldtop in tijdrijden en zijn interviews laten keer op keer blijken dat ie het zelf niet verwacht had. Vol gas geven en aanvallen wil natuurlijk iedereen maar bij hem is er vaak net dat beetje meer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.