Roglic houdt Jorgenson nipt van eindzege Dauphiné na spektakel in slotrit, Evenepoel zevende in eindstand
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 14:47

Roglic houdt Jorgenson nipt van eindzege Dauphiné na spektakel in slotrit, Evenepoel zevende in eindstand

De slotrit van het Critérium du Dauphiné is uitgedraaid op een spektakelstuk en een secondenspel. Op Plateau des Glières kwam leider Primož Roglič namelijk in de problemen, waardoor de strijd om de eindzege opeens weer open lag. Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) zag Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) de rit winnen, maar kwam – ondanks zes bonificatieseconden aan de finish – net tekort voor de eindzege. Die ging naar de kopman van BORA-hansgrohe.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na twee lastige bergritten was ook de afsluiter er een met meerdere cols en ruim 3.600 hoogtemeters. In het eerste koersuur lagen drie klimmetjes, maar de focus lag vooral op Le Salève (12,1 km aan 6,8%) op 60 kilometer van de finish en daarna de slotklim naar Plateau des Glières (9,4 km aan 7,1%). Na twee ritzeges op rij verdedigde Primoz Roglic een voorsprong van 1.02 minuut op Matteo Jorgenson en 1.13 minuut op Derek Gee. De rest volgde op bijna twee minuten of meer van de gele trui.

foto: Cor Vos

Bart Lemmen en Tim Wellens in de aanval
Zonder Sepp Kuss, die in aanloop naar de Tour geen risico wilde nemen, ging het peloton van start in Thônes. Na zijn mislukte poging van zaterdag koos Marc Soler opnieuw voor de aanval. Hij was in de openingsfase de aanstichter van de uiteindelijk kopgroep van elf man. Onder meer Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike), Tim Wellens (UAE Emirates), Amerikaans kampioen Sean Quinn (EF Education-EasyPost), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan), David Gaudu (Groupama-FDJ), Guillaume Martin (Cofidis) en Bruno Armirail (Decathlon AG2R) schoven met Soler mee.

De voorsprong op het peloton liep op tot vier minuten. Dat liet BORA-hansgrohe toe, maar aan de voet van Le Salève nam INEOS Grenadiers het commando over. Door het kopwerk van de Britse ploeg liep de voorsprong van de kopgroep terug en werd het peloton flink uitgedund. Op de top van de Salève was het verschil teruggebracht tot twee minuten tussen de kopgroep en de grote groep der favorieten. In de afdaling stak vervolgens ook Lidl-Trek een helpende hand toe, in dienst van Giulio Ciccone.

foto: Cor Vos

Kopgroep krijgt geen ruimte
Met Soler en Gaudu op ruim zeven minuten van Roglic als dichtst geklasseerde renners was de vluchtersgroep geen gevaar voor het algemeen klassement. Toch had Lidl-Trek snode plannen, want het zette de verrassend sterke Mads Pedersen op kop tot de voet van de slotklim naar Plateau des Glières (9,4 km aan 7,1%). Het gat was toen minder dan een halve minuut, waarna Visma | Lease a Bike de kop overnam met Tiesj Benoot.

De eerste aanval kwam al op 8 kilometer van de finish en was van Ciccone, de nummer negen van het klassement. BORA-hansgrohe koos met Jai Hindley en Aleksandr Vlasov voor een strak tempo in de achtervolging. Laurens De Plus koos vervolgens de aanval om de favorietengroep nog verder uit te dunnen. Onder zijn tempo moest Remco Evenepoel, net als in de vorige bergritten, lossen.

Primož Roglič in de problemen op slotklim, secondenspel volgt
Roglic, Matteo Jorgenson, Derek Gee, Carlos Rodriguez en Santiago Buitrago konden De Plus volgen, maar Vlasov al niet meer. De Belg haalde Ciccone bij, waarna zijn ploegmaat Rodriguez demarreerde. Jorgenson sprong op zijn wiel en zag dat Roglic het moeilijk had. De Sloveen had geen helpers meer en kon het tempo van de groep met Rodriguez, Jorgenson, Gee, De Plus en Buitrago niet volgen.

foto: Cor Vos

De volgende versnelling kwam van Israel-verrassing Derek Gee, die voor een nieuwe schifting zorgde omdat alleen Jorgenson en Rodriguez hem konden volgen. Zij werkten goed samen en reden 30 seconden weg van Roglič. Op 2,5 kilometer van de meet was er nog een kort dalend stukje, waar het koptrio nog wat extra tijd pakte. De laatste 1,5 kilometer liepen wel weer op en daar zette Jorgenson nogmaals aan.

De Amerikaanse kopman van Visma | Lease a Bike gooide daarmee Gee overboord, waardoor hij samen met Rodriguez ging strijden om de ritzege. Het verschil met Roglič liep steeds verder op, tot 45 seconden in de laatste kilometer. Daarmee werd het een heus secondenspel in de strijd om de eindzege. Jorgenson zag Rodriguez de etappe winnen en pakte zelf zes bonificatieseconden, maar dat was niet genoeg voor de eindzege.

Roglič kwam namelijk 48 seconden later over de finish, wat net genoeg was om Jorgenson van zich af te houden. Onderaan de streep hield de Sloveen namelijk acht seconden over op de Amerikaan, die wel mee mocht het eindpodium op. Derek Gee werd knap derde in de slotrit en ook derde in het eindklassement. Het INEOS-duo Rodriguez en De Plus maakten de top-5 compleet. Remco Evenepoel strandde op de zevende plaats in dat klassement.

foto: Cor Vos

18