Roglič slaat aanvallen Bernal af in Romandië, Fuglsang wint rit
foto: Sirotti
zaterdag 28 april 2018 om 17:42

Roglič slaat aanvallen Bernal af in Romandië, Fuglsang wint rit

Jakob Fuglsang heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Deen van Astana reed in de afdaling richting Sion weg uit een select groepje, met daarin leider Primoz Roglič en Egan Bernal. Roglič sloeg op de slotklim Les Collons diverse aanvallen van de Colombiaan af en lijkt met nog één dag te gaan alvast een optie te hebben genomen op de eindzege.

Vroege vlucht met opnieuw De Gendt
Met bijna 4000 hoogtemeters in de Ronde van Romandië was deze etappe bij uitstek de rit voor Egan Bernal om een aanval te doen op de leiderstrui van Primoz Roglič. In de koninginnenrit kregen de renners vijf gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen. Na een onrustig begin op de eerste beklimming van de dag lukte het dan toch vijf renners om de vlucht van de dag te vormen. Thomas de Gendt zat hier andermaal attent bij samen met Hugh Carthy, Mikel Nieve, Herman Pernsteiner en Andrey Amador. De vijf coureurs kregen een maximale voorsprong van twee minuten.

Het peloton werd op de Ovronnaz direct flink uitgedund. Dertig renners bleven op de top over met daarin Steven Kruijswijk, de nummer vier van het klassement, knechtende voor zijn kopman in de leiderstrui. Gelukkig voor LottoNL-Jumbo sloten in de afdaling Bram Tankink en Stef Clement weer aan.

foto: Sirotti

Onrust in het peloton, Bernal opent de aanval
De rust keerde weder in het peloton en de voorsprong werd geconsolideerd tot aan de voorlaatste klim van de dag, waar Emanuel Buchmann de sprong maakte naar de kop van de wedstrijd. Voor De Gendt was het na het verzekeren van de bolletjestrui klaar; hij moest lossen aan de voet van de slotklim, Les Collons.

Op deze klim naderde het groepje der favorieten snel en op het moment dat Bernal op zes kilometer van de top de aanval opende op Roglič, verdween de voorsprong van de leiders vooraan als sneeuw voor de zon. De Sloveense leider klampte zich vast aan het wiel van de Colombiaan, die keer op keer speldenprikjes uitdeelde. Jakob Fuglsang en Rui Costa profiteerden dankbaar van dit tactische steekspel; zij reden er geniepig vandoor. De twee bouwden een voorsprong op van twintig seconden, maar toen Bernal vlak voor de top zijn laatste aanval plaatste met Roglič en Porte in zijn wiel, werden ook zij teruggegrepen. In de afdaling naar Sion werd duidelijk dat vijf man om de overwinning zouden strijden.

foto: Sirotti

Fuglsang soleert naar winst, Roglič behoudt leiderstrui
Fuglsang wilde het in de dertig kilometer naar de finish niet uit laten lopen op een sprint met vijf renners. In de afdaling snelde de Deen zijn vier concurrenten voorbij, waarna hij in het restant een veilige voorsprong bij elkaar reed. Achter Fuglsang behaalde Roglič nog een tweede plaats voor Bernal, waardoor de Sloveen twee seconden uitliep in het klassement. Kruijswijk, die op de slotklim sterk oogde, eindigde in een achtervolgend groepje en staat nu zesde in het klassement.

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
28 april 2018 17:43
Zou Fugl zn overwinning opdragen aan Westra?
28 april 2018 17:44
Mooie overwinning voor de het hele voorjaar al uitstekend koersende Fuglsang! Het is hem gegund. En uiteraard meer dan verdiend voor de slim koersende Roglic, de eindoverwinning!
28 april 2018 17:45
wat een mooie strijd tussen Bernal en Roglic en wat hield hij zich sterk. Weer een mooie rittenkoers richting zijn palmares, wat een klasbak.

En wat een jaar voor Lotto Jumbo...
28 april 2018 17:45
Hatsieflats. Weer een WT ronde voor TLJ

Wat een fenomeen is die Roglic aan het worden zeg
28 april 2018 17:45
Volgens mij is roglic nu al de beste tijdrijder en klimmer te wereld.
28 april 2018 17:45
Roglic jongen! Wat blijf je ongelooflijk cool en ben je een geweldenaar. Complimenten ook voor de scouting van lotto jumbo in dit geval, wat gaan ze hier nog veel plezier aan beleven zeg
28 april 2018 17:46
Die titels met in.. worden irritant en lopen ook voor geen meter.. Graag verzinnen jullie daar wat anders op.
28 april 2018 17:46
@froomey en vandaag gelegenheidssprinter
28 april 2018 17:47
Roglic wat een klasbak zeg. Ik denk dat de komende weken de meest gevoerde discussie hier gaat worden of Roglic toch niet gewoon voor een klassement in de Tour moet gaan.
28 april 2018 17:48
Fantastisch wederom Roglic. Wat een seizoen nu al voor TLJ..
28 april 2018 17:48
Heel sterk wat hij vandaag liet zien, ik had dat niet verwacht. Ontpopt zich zo wel tot een van de ronderenners van het voorjaar.
28 april 2018 17:49
Netjes Roglic, bevestigt wederom. Kruijswijk zakt denk ik naar 6?
Maar morgen nog een etappe te gaan, dan moet tlj nog wel wat controleren, weet niet welke renners Roglic dan in steun heeft naast kruijswijk en Clement.
Dus vlag kan nog niet helemaal uit.
28 april 2018 17:49
Ik zie roglic wel podium rijden in de tour. Lotto nl heeft er heel goed aangedaan om hem in ieder geval tot en met 2020 vastteleggen.
28 april 2018 17:51
Prachtig duel tussen Bernal en Roglic..
En uiteindelijk gelukkig geen rittenkapers die in de weg reden..
28 april 2018 17:52
Erg sterk van Roglic. Versnelde bij de aanvallen van Bernal gewoon uit het zadel. Ongekend dit.
28 april 2018 17:52
Ik denk dat Kruijswijk in de tour ook wel op het niveau van 2016 zou kunnen zitten. Rijdt tot nu toe erg goed, en in die vorm zou hij ook kandidaat eindwinst ( kunnen ) zijn.
28 april 2018 17:53
Is Tankink al onderweg naar zijn zwangere vrouw of moet hij morgen ook nog een meubelstuk veilig stellen?
Roglic weer machtig vandaag. Fantastisch duel met Bernal en stuk sterker ogend dan in slot Baskenland.
28 april 2018 17:54
Mooie etappe. Zoals verwacht heeft Kruijswijk gisteren teveel gegeven en was vandaag niet top. Gelukkig was Roglic in topvorm.
28 april 2018 17:54
Mooie rit, mooi om te zien hoe sterk Roglic al is in dit soort rondjes. Een kleine ploeg als Lotto-Jumbo die zo meespeelt, daar kunnen ze echt trots op zijn.
28 april 2018 17:56
Wat wordt Roglic zijn volgende doel. Tour?
28 april 2018 17:57
De rust en koelbloedigheid van Roglic valt me heel erg op. Vooral hoe hij nog ff het sprintje won van Bernal. Petje af.
28 april 2018 17:58
Als we 1 ding kunnen concluderen is dat Roglic sterk en slim is, maar vooral natuurlijk dat ie in een ijzersterk team rijdt, TLJ, dat zien we ook aan de vele fans voor dit team hier :)!
Dikke bovenbenen die Roglic, maar hij klimt er prima mee.
28 april 2018 17:58
@marcel1112
Ah vandaar, Rui Costa deed gisteren natuurlijk rustig aan... Kruijswijk reed op kop van de groep-Roglic toen Costa en Fuglsang anticipeerden, uiteraard kon hij vervolgens niet mee met de 3 renners die gisteren ook al veel beter waren dan hij. Heeft helemaal niks met die tijdrit te maken.
28 april 2018 17:59
Ronde van Slovenië rijdt ie en daarna ritten kapen in de tour.
28 april 2018 17:59
Jammer, net thuis. Niets gezien. Maar die Roglic is wel een gast waar je op kan bouwen. Heeft Kruiisie nog heroïsch geknecht?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.