Roglic rondt ploegwerk af met ritzege op Jebel Jais, Dumoulin tweede
foto: Cor Vos
vrijdag 1 maart 2019 om 13:38

Roglic rondt ploegwerk af met ritzege op Jebel Jais, Dumoulin tweede

Primož Roglič zal morgen zonder ongelukken worden gekroond tot eindwinnaar van de UAE Tour. De Sloveen van Jumbo-Visma kon op de slotklim van Jebel Jais andermaal rekenen op een indrukwekkende Laurens De Plus, waarna hij ten koste van Tom Dumoulin naar de dagzege spurtte.

De UAE Tour kende tot dusver slechts één leider: Primož Roglič. De Sloveen van Jumbo-Visma wist in de ploegentijdrit al de macht te grijpen, waarna hij alsmaar verder wist uit te lopen. Vandaag kreeg de concurrentie echter nog eens (ultieme) kans om Roglič uit de trui te fietsen: de zesde etappe finishte namelijk op de flanken van Jebel Jais.

Wereldkampioen Valverde valt, maar zonder erg
Er stond kortom veel op het spel, wat de nervositeit alleen maar vergrootte. Al in de eerste kilometers ging een deel van het peloton tegen de vlakte. Het grootste slachtoffer was wereldkampioen Alejandro Valverde, de nummer twee in de stand. De Spanjaard kon echter zonder problemen weer aansluiten.

Alejandro Valverde kwam al vroeg in de etappe ten val – foto: Cor Vos

Wind zorgt voor onrust
Niet veel later ging Adam Hansen er alleen vandoor. De Australiër van Lotto Soudal kreeg na verloop van tijd het gezelschap van zeven tegenaanvallers: Deceuninck Quick-Step renners Michael Mørkøv en Elia Viviani, Marcel Sieberg en Jan Tratnik (Bahrain Merida) en eenlingen Joey Rosskopf, Michael Albasini en Will Clarke.

De zeven koplopers kregen een voorsprong van drie minuten, maar toch bleef het onrustig in het peloton, mede ook door de aanwezige wind. Nu ging onder meer Gianni Moscon tegen de vlakte. Maar de Italiaan kon – net als Valverde – na verloop van tijd weer aansluiten.

Kopgroep mag hopen 
Ook vooraan gebeurde het nodige: zo lieten Viviani en Mørkøv zich uitzakken naar het peloton, waardoor er nog zes vluchters overbleven. Hun voorsprong groeide zienderogen: vier, vijf, zes minuten… Het peloton reed op een gegeven moment bijna negen minuten in het krijt!

Dit was het sein voor Team Sunweb, Movistar en Astana om een handje toe te steken in de achtervolging. Hierdoor begonnen de koplopers ‘slechts’ met vijf minuten voorsprong aan de twintig kilometer lange Jebel Jais. Een echte loper, waardoor de wedstrijd lang gesloten bleef.

Jumbo-Visma bepaalt het tempo op de slotklim – foto: Cor Vos

Tempo schiet de hoogte in
Tenminste, in het peloton, want vooraan ontbrandde de koers. Het was Tratnik die aanviel op twaalf kilometer van de top, maar de Sloveen van Bahrain Merida zag Rosskopf toch weer aansluiten. Niet veel later waren de rollen omgedraaid: Rosskopf wist Tratnik uit het wiel te kletsen. De renner van Team CCC wist zijn inspanning echter wél door te trekken.

Het bleek echter verspilde moeite, want de eenzame vluchter werd op twee kilometer van de finish ingerekend door een uitgedunde favorietengroep, aangevoerd door Laurens De Plus. Het tempo van de Belgische klimmer lag moordend hoog, waardoor mannen als Richie Porte en Ilnur Zakarin moesten afhaken.

De Plus maakt opnieuw indruk als laatste man
We gingen met goed twintig renners naar de vod van de laatste kilometer. Niemand bleek in staat om aan te vallen, aangezien De Plus maar op kop bleef beuken. We kregen dan ook een elitesprintje bergop. Dumoulin was de eerste favoriet die aanzette, maar de renner van Team Sunweb werd nog gecounterd door een indrukwekkende Roglič.

Tom Dumoulin en Primož Roglič sprinten naar de finishstreep – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.