Rohan Dennis zet werelduurrecord op 52,491 kilometer
zondag 8 februari 2015 om 15:02

Rohan Dennis zet werelduurrecord op 52,491 kilometer

Rohan Dennis is de nieuwe houder van het werelduurrecord. De Australiër van BMC reed op de wielerbaan van Grenchen, Zwitserland, het oude record van Matthias Brändle (IAM Cycling) uit de boeken. Het hele uur lag Dennis voor op het schema van de Oostenrijker, wat hij verzilverde met een nieuw record: 52,491 kilometer.

Om klokslag twee uur ging Rohan Dennis van start. Na zijn start voerde hij ronde na ronde zijn tempo op. Al binnen enkele ronden lag hij voor op het recordschema van Brändle. Zijn gemiddelde bleef lange tijd steken boven de 52 km/u. Hij bereikte het 7250 meter-punt ruim vier seconden eerder dan de Oostenrijker en dat verschil was op het tien kilometer gegroeid tot vijf tellen.

Ook in het tweede kwartier bleef de winnaar van de jongste Tour Down under versnellen. Na een halfuur reed Dennis nog steeds rondes van meer dan 52,5 kilometer per uur, waardoor hij nog meer marge nam op Brändle. Zijn gemiddelde halverwege was 52,7 km/u.

rohan dennis
In het derde kwart ging het er alleen maar beter uit zien voor de jonge Australiër. Hij legde het tempo nog hoger dan in de eerdere rondes. Als een machine bleef Dennis doorgaan. Zijn rondetijden daalen in de slotfase, maar toch bleef hij uitlopen op het voormalige record van Brändle.

De pijn werd zichtbaar bij de 24-jarige Dennis, die ook van de ideale lijn af ging wijken. Ondertussen was het toegestroomde publiek in Grenchen gaan staan om Dennis door de laatste minuten te loodsen. In de slotminuut was hij al zeker van het werelduurrecord. Uiteindelijk reed hij een nieuwe record afstand van 52,491 kilometer.

UCI uurrecord rohan dennis

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.