Rojas kaatst de bal terug naar Van Garderen: “Je mag je helm niet afzetten!”

Door , donderdag 23 maart 2017 om 21:49
Rojas kaatst de bal terug naar Van Garderen: “Je mag je helm niet afzetten!”

foto: Sirotti (archief)

De vele protesten van BMC aan het adres van Movistar na afloop van de ploegentijdrit in de Ronde van Catalonië zitten nog hoog in het Spaanse kamp. José Joaquin Rojas heeft vanavond in een Twitter-bericht Tejay van Garderen erop gewezen dat hij zijn helm niet af mag zetten. Het incident waar de Spanjaard op wijst gebeurde vandaag en was te zien op tv.


“Tejay, je helm afzetten tijdens de wedstrijd is niet toegestaan! Regels zijn voor iedereen gemaakt!”, schrijft Rojas, die een video bijvoegt waarin het voorval met de Amerikaanse klassementsleider te zien is. Daarnaast vermeldt de Spanjaard de UCI-regel die stelt dat op het afzetten van je helm diskwalificatie staat. “En als je de regel niet kent, hier is hij.” Precies zo’n reactie plaatste Van Garderen op het medium Instagram na de ploegentijdrit.

Saillant detail is dat Movistar en BMC deze avond in hetzelfde hotel verblijven tijdens de Ronde van Catalonië. Sky is daar ook en Geraint Thomas reageert met een knipoog op de ‘koude oorlog’ tussen de andere ploegen.

Movistar was het niet eens met de straf
Na de ploegentijdrit maakten meerdere BMC-renners openlijk bezwaar tegen het duwen van Movistar. Uiteindelijk leidde dat tot een algehele tijdstraf voor de Spaanse formatie. De ploeg gaf daarna duidelijk aan het oneens te zijn met die sanctie. “Het is een straf voor een overtreding die niet heeft plaatsgevonden. De renner duwt zijn ploeggenoten niet, maar raakt ze met zijn rechterhand op de rug om aan te geven dat ze zijn plek in de formatie in moeten nemen. Dat heeft geen invloed op het resultaat van deze ploegentijdrit”, schreef Movistar eerder al in een persbericht.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Plaggie 23 maart 2017 om 21:51

Kon je op wachten…

alsjewint 23 maart 2017 om 21:56

De strijd gaat zelfs na de rit nog verder. Maar in feite heeft Rojas nu wel BMC in de hoek gezet. Wat gaat de jury hiermee doen?

ricky del bosque 23 maart 2017 om 21:59

Heerlijk! Dit gevecht mag het hele seizoen duren van mij!

Raafje 23 maart 2017 om 21:59

Haha, dan mogen er wel heel veel renners tijdstraf, disqualificatie, boetes of iets dergelijks krijgen. Hoe vaak ik dat niet heb zien voorbij komen, dat renners hun helm even afzetten tijdens een koers.

ZwartebroekengeIetrui 23 maart 2017 om 22:00

Tja hij had zijn helm af en dat mag niet.

Fiets 4All 23 maart 2017 om 22:00

Helemaal mee eens!! Regels zijn regels…… Niks tegen van Garderen, maar dit is natuurlijk oliedom

Sagan=hulk 23 maart 2017 om 22:02

Rojas, wat een held. Ooit wordt BMC en zeker Van Garderen terug gepakt voor dat eindeloos gezeik over die zetjes. Als Porte in de Tour valt of pech heeft, wat hij al bijna elke grote ronde heeft gehad, zal Movistar extra gas geven in het peloton.

mus van de maasstad 23 maart 2017 om 22:04

als de jury nu niks doet maken ze zichzelf wel belachelijk imo

Voorgeborchte 23 maart 2017 om 22:07

Kom op, elke renner heeft dit toch al wel eens gedaan? Wener…

AZH 23 maart 2017 om 22:09

Haha mooi dit!

Lijkt me wel eerlijk als TVG een dq krijgt.

Wildebert 23 maart 2017 om 22:09

Wie vraagt om een gele kaart krijgt er zelf een wat mij betreft. Wat een kinderachtig gedoe. Zijn die Spanjaarden toch goed in, zie het gevalletje Dijsselbloem.

Daan° 23 maart 2017 om 22:11

Slim van Rojas, wel komisch dat hij dat fragment op 50,6 km van de finish heeft gezien, zou er iemand van Movistar de hele rit hebben lopen zoeken naar een fout van BMC?

Baukema Tomoulin 23 maart 2017 om 22:11

Oog om oog, tand om tand? Gelijke monniken, gelijke kappen? Gelijk met gelijk vergelden? Kiest u maar.

jan jansen 23 maart 2017 om 22:11

Rojas heeft gelijk, Van Garderen dient gestraft te worden.

NDI22 23 maart 2017 om 22:13

DQ morgen ochtend! Zonder gein; dit is weer een voorbeeld van waardeloos opgestelde regel. Wel heerlijk dat Rojas het online gooit. Hier gaat BMC nog lang last van houden.

lemmens 23 maart 2017 om 22:14

Allebei een uurtje in de hoek zetten en laten afkoelen.

schipperaar 23 maart 2017 om 22:19

Petje af voor Rojas regel recht gelijk al heeft een beetje coureur geen handen nodig aan zijn stuur, wordt gere-geld.

argon18 23 maart 2017 om 22:21

prachtige zet van Rojas nu moet jury ook eerlijk zijn en handelen
Anderzijds , als we in de toekomst hier allemaal op gaan straffen dan kunnen we wel stoppen met fietsen regels zijn regels maar je moet de cours ook wel de cours laten met al zijn heroïek

ah-ja 23 maart 2017 om 22:25

Cimolai rijdt ook nog mee. UCI doet maar wat, zoals gewoonlijk.

Poeksel 23 maart 2017 om 22:34

Toch is er een verschil: Movistar had voordeel aan het duwen. Maar van het even afzetten van een helm ga je niet sneller rijden.

F e r o x 23 maart 2017 om 22:39

Het is algemeen bekend dat het afdoen van je helm bij het omkleden toegelaten wordt door de UCI. Kwam zelfs een paar dagen geleden tijdens de uitzending nog aan bod.

Rojas komt hier wel heel zielig over.

nasibal 23 maart 2017 om 22:41
Quote:
prachtige zet van Rojas

Onbewuste woordspeling?

ratajan 23 maart 2017 om 22:48

@wildebert Was van Garderen niet degene die als eerste om geel vroeg (en kreeg)? Zijn die Nederlandse Amerikanen daar dan nog beter in, of is die koppeling aan nationaliteiten een beetje dom?

ajvs 23 maart 2017 om 22:51

Beetje kinderachtig van Rojas, al begrijp ik hem wel en kan er wel om lachen. Het is niet BMC zijn schuld dat ze gestraft werden, maar die van de UCI.

Wel laat Rojas hier mooi zien hoe krom de regelgeving van de UCI is en hoe enorm zwak ze hiermee omgaan. Deze incidenten laten wel zien dat er nodig wat veranderd moet worden, ten eerste bij de UCI zelf dat ze hun eigen regels navolgen en ten tweede dat de regels hier en daar aangepast kunnen/moeten worden.

Bassieb 23 maart 2017 om 22:52

Heerlijk! Ik vind het in principe onzin maar na het gejank van BMC hoop ik eigenlijk wel op een diskwalificatie.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.