Romain Bardet beëindigt seizoen vroegtijdig: “In 2020 sterker terugkomen”
foto: Cor Vos
vrijdag 16 augustus 2019 om 14:25

Romain Bardet beëindigt seizoen vroegtijdig: “In 2020 sterker terugkomen”

Romain Bardet heeft een punt gezet achter zijn seizoen. De Fransman won weliswaar de bergtrui tijdens de Tour de France, maar voorts heeft het jaar niet gebracht waarop hij hoopte. Nu gaat hij zich fysiek en mentaal opladen voor het komende seizoen, laat hij weten in een persrelaas.

“Ondanks de blijdschap van het winnen van de bergtrui als beste klimmer van de Tour de France, voldeed het seizoen niet aan de doelen die ik mezelf stelde. Na een paar dagen van persoonlijke reflectie en gesprekken met de ploegleiding van AG2R werd duidelijk dat ik mezelf beter fysiek en mentaal kan gaan opladen om volgend seizoen sterker terug te komen”, meldt Bardet.

“Het niveau waarop ik wil acteren, vereist frisheid op alle vlakken. Ik gebruik de komende weken om te rusten, mijn fysiek aan te sterken en de contouren te bepalen voor het seizoen 2020, dat er veelbelovend uitziet. Ik bedank het team, de staf, de sponsors en de fans voor het vertrouwen en de steun tijdens het seizoen”, aldus de Fransman.

Vorig seizoen reed Bardet juist nog een sterk najaar na zijn zesde plaats in de Tour de France. In de Deutschland Tour werd hij destijds achtste om daarna via enkele Italiaanse semi-klassiekers naar het wereldkampioenschap in Innsbruck te trekken. In de wegwedstrijd was hij een van de vier renners die sprintten om de titel en moest hij alleen Alejandro Valverde voor zich dulden.

‘Een doordachte en constructieve beslissing’
Romain Bardet is de afgelopen seizoenen de hoeksteen van het team geweest”, stelt ploegbaas Vincent Lavenu. “Met veel energie en vastberadenheid oefent hij zijn vak uit. De bergtrui, bereikt met overtuiging en met de steun van het team in moeilijke tijden, onderstreepte nog maar eens zijn kwaliteiten als sportman en mens. Hij heeft volledig de rol van een kopman aangenomen.”

“Na een zorgvuldige analyse van zijn seizoen, zowel op sportief als op medisch gebied, bleek dat het noodzakelijk was voor Romain dat hij een punt zette achter zijn optreden in wedstrijdverband voor 2019. Het is een doordachte en constructieve beslissing, waardoor we samen met hem zijn profiel voor het seizoen 2020 kunnen opstellen en de doelen zullen, als altijd, hoog liggen.”

Tourdroom
Bardet keek reikhalzend uit naar het huidige seizoen, waarin hij een gooi hoopte te doen naar de Tourzege. Via top 10-klasseringen in de Tour du Haut Var en enkele semi-klassiekers, kwam hij naar Parijs-Nice waar hij vijfde werd. Met de Volta a Catalunya wachtte een volgende proef, maar na een valpartij in de slotetappe zou hij de Spaans-Catalaanse rittenkoers niet uitrijden.

foto: Cor Vos

Vervolgens keerde hij terug in de heuvelklassiekers met een negende plaats in de Amstel Gold Race als beste resultaat. In het Critérium du Dauphiné werd hij tiende en in de kersverse Mont Ventoux Dénivelé Challenge moest hij alleen zijn meerdere erkennen in Jesús Herrada. Dan stond de Tour de France voor de deur, die hem dankzij de vele bergetappes op het lijf leek geschreven.

Maar al in de eerste week bevond Bardet zich in de hoek waar de klappen vielen. In Brussel in de ploegentijdrit en in de etappe naar La Planche des Belles Filles verloor hij al meteen kostbare tijd. Na de individuele tijdrit en de Pyreneeën besefte de Fransman dat zijn Tour zo goed als voorbij was. Alleen een opleving in de Alpen, die hem de bergtrui opleverde, gaf zijn Tour toch nog glans.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.