Niels Bastiaens
zaterdag 20 april 2024 om 08:15

Romain Bardet kende ongelukkig voorjaar: “Mijn seizoen begint eigenlijk nu pas”

Video Romain Bardet legt momenteel de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Giro. De 33-jarige Fransman grijpt terug naar het plan van 2022, toen de Tour of the Alps en Luik-Bastenaken-Luik voor het ultieme opstapje richting de Italiaanse ronde moesten zorgen. Voor de camera van WielerFlits doet Bardet zijn plannen uit de doeken.

“Ik heb goede herinneringen aan de Tour of the Alps”, legt Bardet uit. “Het is een heel mooie wedstrijd. Ik vond het jammer dat ik de vorige editie moest missen, dus ik heel blij om terug te zijn.”

De nummer twee uit de Tour de France van 2016 is extra hongerig, omdat de eerste maanden van het seizoen niet bepaald brachten wat hijzelf en de ploeg in gedachten hadden. “Tot nu toe voelt het alsof ik mijn seizoen nog niet gestart is. Dat doe ik pas deze week in de Tour of the Alps. Het is niet geworden wat ik ervan verwacht had in maart, omdat ik gevallen ben in Tirreno-Adriatico. Gelukkig hebben we nog tijd om te herstellen en een goede opbouw te doen. Nu wil ik er écht aan beginnen.”

Twee grote rondes
Bardet wil nu vooral zo veel mogelijk koersen. “Daarom neem ik ook twee dagen na de Tour of the Alps Luik-Bastenaken-Luik er nog bij. Die combinatie ben ik ook al gewend, want ik heb het  in het verleden ook al een paar keer gedaan. Het is een manier die goed voor mij werkt. Na zo veel dagen afzien op de fiets op training, ben ik vooral blij dat ik mezelf weer in koers kan tonen.”

Vandaar dat Bardet anno 2024 twee grote rondes op zijn planning heeft staan, met naast de Giro ook de Tour? “De Giro wordt het grote doel voor het eerste deel van het seizoen. Tot nu toe hebben we gedaan wat we moesten doen. We vertrouwen erin dat we de juiste voorbereiding aan het doen zijn. Ik wil nu de laatste procentjes er nog graag bij krijgen richting Giro, en dan pas denk ik aan de Tour. We gaan wat etappes proberen te pakken, we hebben een goede groep om dat waar te maken. Maar ook een goed eindklassement wordt belangrijk.”

Bardet denkt na over zijn toekomst – foto: Cor Vos

Een grote ronde winnen lijkt veraf voor Bardet, die in beide rondes Tadej Pogacar zal tegenkomen. “Dat hoort bij het wielrennen en sport in het algemeen, hé. Je moet je eigen doelen stellen. Ik wil vooral zo goed mogelijk zijn op persoonlijk vlak, en niet te veel denken aan wie mijn concurrenten zijn. In elke grote ronde zijn er goede renners aanwezig, misschien wel elk jaar meer. Het is waar dat Pogacar de te kloppen man wordt, als hij al te kloppen is. Maar ik ga niet op hem focussen.”

Einde carrière?
Tijdens de winter liet de amper 33-jarige Bardet uitschijnen dat hij nadenkt over het einde van zijn carrière. Voor de Tour wilde hij zijn beslissing op papier hebben, maar dat is tot op heden niet het geval. “Het is niet dat ik er nu constant mee bezig ben of ik doorga of niet. Dat is iets wat we pas na de Giro gaan evalueren. Mijn plan verandert niet”, reageert hij wanneer we hem naar een update vragen.

Afgelopen weken was de veiligheid een discussiepunt in het peloton, iets waar Bardet in het verleden soms uitgesproken over was. Speelt dat nog een rol bij zijn beslissing om al dan niet door te gaan? “Ik denk wel na over de veiligheid, maar je moet naar het grotere plaatje kijken bij je beslissing of je doorgaat of niet. Natuurlijk is het gevaarlijk en we moeten soms risico’s nemen om competitief te zijn. Maar het is niet die specifieke vraag die ik me stel wanneer ik erover nadenk wat ik volgend jaar wil doen. Het is meer: hoe competitief kan ik nog zijn? Hoe kan ik de jonge renners helpen ontwikkelen, et cetera.”

Dat laatste blijkt een belangrijk punt voor de voormalige winnaar van de bolletjestrui in de Tour. “Het is het doel om de jonge gasten in de ploeg te helpen. Ik kom op een leeftijd dat het belangrijk is om mijn stempel te drukken op de ploeg, en hen te helpen ontwikkelen. We hebben veel talent in onze ploeg en het minste wat ik kan doen, is hen helpen en ondersteunen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.