Ronde van Lombardije, Monk, Terpstra, Ten Dam, Mediterraanse Spelen
In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over de Ronde van Lombardije, een stagiair voor EF Education First-Drapac en een levensvraag van Niki Terpstra en Laurens ten Dam.
Il Lombardia weer van Bergamo naar Como
Volgens Spaziociclismo is het zeker: de Ronde van Lombardije gaat ook in 2018 van Bergamo naar Como. De laatste jaren wisselen deze steden als start- en finishlocatie van de Koers van de Vallende Bladeren. Dit jaar houdt organisator RCS vast aan het routeschema van vorig jaar, toen Vincenzo Nibali na een koers van ruim 240 kilometer solo over de finish kwam in Como.
De finish in Como zit de Haai van Messina sowieso als gegoten, want ook in 2015 wist hij daar te zegevieren. Dit jaar is een trilogie mogelijk voor Nibali. Dat zal moeten gebeuren op 13 september. Hoe de precieze route er uit zal gaan zien, zal snel bekendgemaakt worden.
Cyrus Monk weer stagiair bij ploeg-Vaughters
Voor het tweede jaar op rij mag Cyrus Monk proberen de ploegleiding van EF Education First te overtuigen. De 21-jarige Australiër maakte de laatste seizoenen dan ook deel uit van Drapac-EF, de opleidingsploeg van de WorldTour-formatie. Monk werd begin dit jaar nationaal beloftenkampioen op de weg en behaalde ook een podiumplaats op het Oceanisch kampioenschap op de weg. In de Ronde van Vlaanderen voor beloften reed hij naar de tiende plaats. Eerder al werd bekend dat James Whelan (21, winnaar Ronde van Vlaanderen U23) dit najaar ook stagiair is bij de ploeg van Jonathan Vaughters.
Emma White volgt een ‘Vos’-traject
De multigetalenteerde Emma White stopt voorlopig met wegwielrennen en veldrijden. De huidige Amerikaanse beloftenkampioene cross en de vice-juniorenwereldkampioene van 2015 op de weg gaat het namelijk in een andere discipline proberen. “Ik ga deze winter niet veldrijden, omdat ik de kans krijg om het baanwielrennen te ontdekken binnen het traject van de nationale bond. Daardoor kan ik me plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Dat is altijd al een droom voor me geweest en ik kijk ernaar uit om die na te jagen”, schrijft ze op Instagram.
Russische mag weer koersen na beroep in dopingzaak
Baanwielrenster Ekaterina Gnidenko keert terug in competitie. Ze ging bij het CAS in beroep tegen een hertest die gedaan is op een staal die bij haar is afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Ze claimt dat de test van voormalig antidoping-dokter Grigoriy Rodchenkov – de klokkenluider van het Russische dopingprogramma in de documentaire Icarus – om anabole steroïden (de methode zorgt ervoor dat deze middelen langer traceerbaar zijn) te ontdekken, onnauwkeurig en onbetrouwbaar zijn. Sinds 1 juni 2018 is de Russische van de dopinglijst afgehaald door de UCI.
Als de Russische gelijk krijgt, vervallen mogelijk honderden hertests van de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Volgens Inside The Games wilde zowel het CAS als de UCI niet inhoudelijk op het nieuws reageren.
Longo Borghini wint goud op Mediterraanse Spelen
Elisa Longo Borghini heeft de wegwedstrijd bij de Mediterraanse Spelen op haar naam gebracht. De 26-jarige Italiaanse van Wiggle High5 was in de straten van het Spaanse Tarragona verreweg de sterkste. Ze liet de concurrentie ver achter zich. Bij de mannen ging het goud naar de onbekende Italiaan Jalel Duranti, maar aan die wedstrijd deden maar weinig bekende namen mee. De grootste was die van Tadej Pogačar. Het 19-jarige Sloveense toptalent kwam echter niet verder dan plek vijftien.
Terpstra en Ten Dam hebben een vraag
In aanloop naar het NK wielrennen verblijven alle Nederlandse profs in eigen land. Noord-Hollanders Niki Terpstra (tweede op het NK tijdrijden) en Laurens ten Dam maakten daarom een trainingstocht richting Friesland en moesten daarvoor de Afsluitdijk over. En plots kwamen ze met een vraag over een monument. Weet jij het antwoord?
Vraag van de dag met @laurenstendam pic.twitter.com/E8GBTJ6Lxm
— Niki Terpstra (@NikiTerpstra) 28 juni 2018
Even opgezocht: het is wel degelijk op 13 oktober. Dus traditiegetrouw na het WK.