Ronde van Lombardije vanaf dit jaar weer te zien op Sporza
Tadej Pogacar won vorig jaar voor de derde keer Il Lombardia - foto: Cor Vos
maandag 22 april 2024 om 17:32

Ronde van Lombardije vanaf dit jaar weer te zien op Sporza

Sporza zal dit jaar de Ronde van Lombardije (12 oktober) weer live uitzenden. De laatste monumentale klassieker van het seizoen werd de voorgaande jaren in België uitgezonden door de commerciële zender VTM.

En zo keert ‘Il Lombardia’ na een afwezigheid van zeven jaar weer terug in de uitzendportefeuille van Sporza. In 2017 raakte de openbare omroep de uitzendrechten kwijt van de grootste Italiaanse wedstrijden met Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo, de Giro d’Italia en de Ronde van Lombardije. Sporza mocht de voorbije jaren wel Strade Bianche live uitzenden.

“Dit is een financiële kwestie”, liet Luc Van Langenhove, manager van Sporza, destijds weten. “Het Amerikaanse netwerk Discovery heeft zich met de overname van Eurosport op de Europese markt begeven en wil zich profileren als wielerzender. Discovery heeft daarom grotere budgetten vrijgemaakt om de rechten van wielerwedstrijden, in casu de Italiaanse, te verwerven. Die rechten zijn pan-Europees verkocht. Dat betekent dat ze voor heel Europa gelden, niet voor de aparte landen.”

VTM profiteerde en zo konden de Belgische wielerliefhebbers sinds enkele jaren bij de commerciële zender terecht voor livebeelden van Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. Daar komt nu dus deels verandering in, aangezien de Ronde van Lombardije vanaf dit jaar weer te zien is op Sporza. Dit is een belangrijke slag, na het verliezen van de uitzendrechten van de E3 Saxo Classic.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.