Ronde van Vlaanderen deelt wildcards uit, Roompot een van de gelukkigen
dinsdag 30 januari 2018 om 18:30

Ronde van Vlaanderen deelt wildcards uit, Roompot een van de gelukkigen

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen heeft vandaag zijn zeven wildcards uitgedeeld. Roompot-Nederlandse Loterij krijgt net als de voorbije jaren een uitnodiging.

Het nieuws zal ongetwijfeld voor opluchting hebben gezorgd bij het management van de Nederlandse ProContinentale ploeg. Eerder ving het team namelijk bot bij organisator ASO, waardoor het geen wildcard wist te bemachtigen voor Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Naast de Nederlandse ploeg ontvingen ook de Belgische formaties Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, Vérandas Willems-Crelan en WB Aqua Protect Veranclassic een invitatie. De twee resterende wildcards zijn voor het Franse Cofidis en Vital Concept Cycling Club.

Een ploeg die dan weer buiten de boot valt, is het Italiaanse Wilier Triestina-Selle Italia. De ploeg van teammanager Luca Scinto kleurde vorig jaar nog nadrukkelijk Vlaanderens Mooiste. Aan de hand van zijn flamboyante Italiaanse kopman Filippo Pozzato wist het toen een knappe achtste plaats uit de brand te slepen. Ook Direct Energie, de ploeg van Sylvain Chavanel en Damien Gaudin, valt buiten de boot.

https://twitter.com/RondeVlaanderen/status/958384218719096833

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2018 18:43
Geen Pippo in Vlaanderen, zeer spijtig...

Cofidis en Vital hebben nou ook niet direct een kanshebber voor de top 10 in hun team.
30 januari 2018 18:47
Voor een ploeg die gebouwd is rond een sprinter die afgelopen jaar geen deuk in een pakje boter reed, rijgen ze de wildcards wel aardig aan elkaar. Alleen die ene grote niet... Blijkbaar hebben Boeckmans en De Backer genoeg naam in België om dat te regelen...
30 januari 2018 19:16
Direct Energie ook wel de pineut van het voorjaar. We zullen Chavanel jammer genoeg niet veel zien.
30 januari 2018 19:17
De Backer is wel een van de outsider Belgen voor een top 10, die zou ik ook een wildcard geven. Wat betreft Pippo, dat is spijtig, maar ik heb er geen zicht op hoe goed hij nog is
30 januari 2018 19:27
Blijft een een rare bezigheid dat uitdelen van wildcards. Jammer dat pippo niet mee kan doen en teveel Belgische ploegen naar verhouding imo.
30 januari 2018 19:40
Een Belgische organisatie mag wat mij betreft even chauvinistisch zijn als een Franse, zeker als het over dé hoogmis gaat. Pippo idd jammer, maar dat is het risico als je voor geldgewin bij een kleiner ploegje gaat rijden.
30 januari 2018 19:59
Van Roompot gaat Van Ginneken waarschijnlijk in de vroege aanval,
Ik zie van Schip, van der Hoorn en Ligthart nog het meest verrassen in deze wedstrijd als het Roompot betreft
30 januari 2018 20:09
@ Fabian .. Misschien in P-R met heel veel goede moed. In de RVV heeft De Backer echter nog nooit een platte prijs gereden. Dat zie ik ook dit jaar niet gebeuren, ondanks zijn vrije- / kopman-rol.
30 januari 2018 20:21
Roompot mag zich echt gelukkig prijzen, de enige ProConti zonder Belg in de gelederen.

Dat de UCI snel ingrijpt en een aantal van die navelstaarderige inteeltkoersen de WT-status af neemt. Het moet toch niet zo zijn dat als je 3 talentloze frietkoppen opvangt, er een beloning van een WT-koers of 10 volgt?
30 januari 2018 20:21
Ongelooflijk....
De ploegen met de nummer 8 en 9 van vorig jaar zijn niet welkom, maar een ploeg met 7x DNF en een 29e plaats mag wel starten. Treurig.
30 januari 2018 20:33
Er wordt hier altijd veel - terecht - gezeken op het uitdelen van wildcards, maar wat zou een rechtvaardig alternatief zijn? Welke criteria moeten leidend zijn?
30 januari 2018 22:01
@Awestie: geschiedenis van de wedstrijd en prestaties mag toch voor een deel meespelen. Triest dat smaakmakers als Pozzato en Chavanel er niet bij zijn in hun favoriete koers (of toch één van de).
30 januari 2018 22:29
Chavanel en Adrien Petit zijn op een goede dag zeker subtoppers. Jammer dat hun ploeg er niet bij is. Daar had ik in ieder geval Cofidis voor ingeruild!
31 januari 2018 00:20
Waren chavanel en pozzato daadwerkelijk smaakmakers vorig jaar of sprintte ze mee in een grotere groep na een anonieme koers?
31 januari 2018 10:04
Pippo reed geen anonieme koers vorig jaar, was toch voorin te zien. Wel raar dat Wilier Triestina als fiets leverancier met Direct Energie en Wilier Triestina- Selle Italia niet aanwezig is met haar mooie fietsen. Of zijn de Belgen bang voor ingebouwde motortjes? ;)
31 januari 2018 10:20
Laat ploegen die een top 10 / 20 hebben gereden in de volgende editie automatisch meedoen. Beloning voor prima presteren, en kan de koers ook leuker maken om naar te kijken als 'de kleine ploegen' hun deelname proberen veilig te stellen (in plaats van eventueel loos in beeld te fietsen in een klein kopgroepje in de eerste helft van de koers).
31 januari 2018 11:00
AWestie, goede vraag, de eerste stap is het vanuit de UCI gelijkmatig verdelen van alle wildcards in de drie categorien (zover mogelijk).
Wat dus betekent dat elke Pro Conti ploeg max 1 grote ronde mag rijden.
Daarnaast het aantal vrije plekken in 1 daagse klassiekers zo verdelen dat elke Proconti ploeg er ongeveer evenveel kan rijden.
En dan de 1 weekse rondes ook op dezelfde manier verdelen waarbij teams die een grote ronde mislopen de voorkeur krijgen voor de grotere 1 weekse rondes.

Evt rekeninghoudende met de koerslocatie en locatie van het proconti team (dus geen extra koersen maar in principe de franse teams voorkeur voor frans, italiaanse voor de italiaanse koersen etc).

Dan ben je er nog niet helemaal, maar ach het is een stap in de goede richting. je kan bij je afweging natuurlijk voorkeuren van PC teams meenemen en zoals Lopopodium zegt: in twijfel gevallen de laatste notering in die race laten meewegen.
31 januari 2018 12:04
@Sephiroth
Dat lijkt me absoluut een stap in de fout richting. Dan gaan we dus niet verdelen op kwaliteit.
Sommige pro conti ploegen hebben niets te zoeken in de WT, en sommige alleen op bepaalde vlakken (kasseien / grote rondes / sprints).
Wielrennen is toch geen communistische staat waar er een gelijke verdeling hoeft te zijn? Het is topsport, dat hoort om de prestaties te draaien.
31 januari 2018 12:09
Lotto soudal had ook 6x dnf vorig jaar. En laat de organisatoren van eendaagse wedstrijden lekker zelf bepalen aan wie ze de wildcards geven. Chavanel is 39 en Pozzato is 36. Die hebben echt niet meer de toekomst.
31 januari 2018 12:26
"Chavanel is 39 en Pozzato is 36. Die hebben echt niet meer de toekomst."
Vind ik juist een reden om ze wél uit te nodigen. Zolang ze nog presteren geven ze alleen maar meer uitstraling aan het deelnemersveld.
31 januari 2018 13:53
Een aantal kleine voorstellen gezien en ik zie ook wel iets in de meest recente resultaten vooral laten gelden. Hoe en wat precies is dan een tweede: Krijgt een PCT-renner in de top-5 direct een uitnodiging voor volgend jaar? Wat voor de Giro wordt gedaan door de best presterende italiaanse ploeg uit te nodigen mag vaker gebeuren. Denk ook dat je niet te veel moet gaan vastleggen wb wildcards, maar een beetje meer focus op prestaties ipv chauvinisme zou goed zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.