Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol leeft al weken gescheiden van vriendin en familie
© Cor Vos
woensdag 1 april 2020 om 09:51

Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol leeft al weken gescheiden van vriendin en familie

Zijn triomf in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar legde Alberto Bettiol geen windeieren. Hij kreeg een verbeterd contract en verhuisde van het Italiaanse Castelfiorentino – nabij Firenze – naar het Zwitserse Lugano, 400 kilometer verderop. Een fiscaal aantrekkelijke move. Wat hij niet had gedacht, is dat hem dat in 2020 voor lange tijd van vriendin en familie zou scheiden.

“Ik ben in goede gezondheid. In quarantaine, uiteraard”, vertelt Bettiol in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Alleen ben ik sinds meer dan een maand niet meer in Italië geweest. De laatste keer was ik er na de Ster van Bessèges. Nog vóór Parijs-Nice keerde ik terug naar Zwitserland. En na de Koers naar de Zon keerde ik terug naar hier. Nu mag ik Zwitserland niet meer verlaten. Zelfs al zou ik vanuit Italië de toestemming krijgen om het land in te komen, dan nog zou ik Zwitserland niet uit mogen.”

Buurman Nibali
Facetimen, dan maar. “Ach, ik leid nu het leven dat veel mensen leiden, denk ik. Maar dat was natuurlijk het plan niet.” Tijdens Parijs-Nice werd de toestand in Italië met de dag erger. “Toen de beslissing viel om het land in lockdown te zetten, was het voor mij al te laat om nog snel terug te keren. Maar ik maak er hier het beste van. Ik denk positief: ik zit hier veilig en ben gezond. Dat geldt ook voor mijn vriendin en familie in Castelfiorentino. Ze houden zich aan de regels en gaan nergens heen. Ondertussen hopen we op een vaccin. En op het mooie weer dat er zit aan te komen, om het virus klein te krijgen.”

Bettiol heeft in Lugano overigens al heel wat vrienden, vertelt hij. Een ervan is Vincenzo Nibali, zijn buurman. “Samenkomen gaat op dit moment niet, maar hij en zijn vrouw dragen wel zorg voor mij. Soms brengen ze mij brood of cake. Ook Gasparotto, Ulissi, Nizzolo en Pozzovivo wonen vlakbij. “Het is ook voor hen moeilijk. Maar het is niet zo erg.”

“Ik was klaar om mijn titel te verdedigen”
Minder plezant is dat de Ronde van Vlaanderen komende zondag niet doorgaat. “Ik was goed bezig. Zo won ik de tijdrit in de Ster van Bessèges. Ik was klaar om terug te keren naar Vlaanderen om er mijn titel te verdedigen. Ik hoop dat het later dit jaar nog lukt, dat we nog een Ronde krijgen. Want ik heb mijn hart daar achtergelaten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.