Ronde van Zwitserland eert betreurde Gino Mäder met bergprijs en herinneringsrit
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 08:48

Ronde van Zwitserland eert betreurde Gino Mäder met bergprijs en herinneringsrit

De Ronde van Zwitserland zal in zijn aankomende editie (9-16 juni) de betreurde Gino Mäder eren met een bergprijs en herinneringsrit. Dat maakte de organisatie van de Zwitserse wielerronde woensdag bekend.

Mäder kwam vorig jaar in de vijfde etappe naar La Punt ten val in de afdaling van de Albulapass. De nog maar 26-jarige Zwitser werd na een lange reanimatie nog wel naar het ziekenhuis van Chur gebracht, waar hulp niet meer mocht baten. De ronde ging na het droevige incident met Mäder wel door, al werd de zesde etappe geneutraliseerd afgewerkt. Bovendien stapten heel wat renners – waaronder de ploeggenoten van Mäder – vroegtijdig uit koers.

Het tragische ongeval van Mäder wordt komende maand – in de 87e editie van de Ronde van Zwitserland – op verschillende manieren herdacht. “Een van Gino’s sterke punten was het hooggebergte en dus hebben we samen met Gino’s familie besloten om het hoogste punt van de wedstrijd aan hem te wijden”, citeert Het Nieuwsblad wedstrijdleider Olivier Senn.

“Hij zal zo voor altijd verbonden blijven aan de ronde”
“Vanaf dit jaar zal het dak van de Ronde de #rideforgino bergprijs heten, waar een speciale prijs te winnen zal zijn. Gino zal zo voor altijd verbonden blijven aan de Ronde van Zwitserland.” Het rugnummer 44 dat Mäder bij zijn noodlottige valpartij droeg, zal niet meer worden uitgereikt. Bovendien wordt de hashtag #rideforgino op de leiderstruien geplaatst.

En dat is nog niet alles, want op 16 juni zal – exact een jaar na het overlijden van Mäder – een herinneringsrit voor recreanten worden georganiseerd, op het parcours van de slottijdrit tussen Aigle en Villars. Er worden daarnaast speciale #rideforgino sokken verkocht. De opbrengst gaat volledig naar de vereniging die werd opgericht om de betreurde Mäder te eren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.