Ronde van Zwitserland gaat in aangepaste vorm door
foto: Cor Vos
zaterdag 17 juni 2023 om 07:15

Ronde van Zwitserland gaat in aangepaste vorm door

Update De Ronde van Zwitserland 2023 krijgt zaterdag en zondag een vervolg. Na het overlijden van Gino Mäder plaatste koersdirecteur Olivier Senn daar vraagtekens bij. Na overleg met onder meer de CPA en de UCI, heeft de organisatie vrijdagavond besloten de koers voort te zetten. Voor vandaag zijn er wel een paar aanpassingen.

Uiteraard hadden de verschillende stakeholders in koers de laatste stem over de voortgang van de koers. Na een zorgvuldige afweging, heeft de organisatie vrijdagavond aan de teams laten weten dat etappe zeven op het origineel uitgetekende parcours zal plaatsvinden via de normale tijdschema’s. De tijdsverschillen voor het algemeen klassement zullen worden opgemaakt op 25 kilometer voor het einde.

Voor dat laatste is de organisatie nog in afwachting van goedkeuring van de UCI. In dat geval hoeven de klassementsrenners zich na dat punt niet meer druk te maken om tijdsverlies. Wel staat ritwinst nog altijd op het spel. De achtste en laatste etappe op zondag (een individuele tijdrit over 26 kilometer) zullen onder normale omstandigheden plaatsvinden. Normaal valt dan de beslissing voor eindwinst.

Bahrain Victorious trekt zich terug
De renners van Bahrain Victorious zullen vandaag niet meer aan de start verschijnen van de voorlaatste rit. De ploeg heeft zich namelijk teruggetrokken uit de Ronde van Zwitserland. Na het overlijden van Gino Mäder is de Bahreinse ploeg niet in staat om nog verder te koersen.

Het is de wens van Mäders ouders om de koers af te maken. Zij waren na de geneutraliseerde rit van vrijdag ook aan de finish om het verlies te delen met de renners. Mäder groeide volgens de NOS op in een echt wielergezin en kwam via zijn ouders in aanraking met de sport. De Mäders organiseerden, speciaal voor hun kinderen, jarenlang de GP Mäder in Wiedlisbach, met wedstrijden voor de jongeren- en jeugdcategorieën.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.