Rotterdam aast opnieuw op Grand Départ Tour de France
foto: Sirotti
zondag 9 december 2018 om 17:54

Rotterdam aast opnieuw op Grand Départ Tour de France

Rotterdam stelt zich kandidaat voor de Grand Départ van de Tour de France in 2023, 2024 of 2025. De gemeente heeft haar interesse al kenbaar gemaakt bij organisator ASO en wil graag een proloog en de start van de eerste etappe houden. In 2010 organiseerde de Maasstad al eens de start van La Grande Boucle.

Onder de naam ‘Rotterdam demarreert’ werkt de stad de komende jaren aan een landelijke samenwerking om de kandidatuur te bekrachtigen en meerdere etappes in Nederland te laten verrijden. In 2010 trok de Rotterdamse Grand Départ een miljoen bezoekers en gingen beelden van de stad de wereld over. In 2015 doorkruiste de Tour Rotterdam in de rit naar Neeltje Jans.

“Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen”, stelt sportwethouder Sven de Langen. “We willen dit echter niet alleen doen. Voor deze evenementen zoeken we de samenwerking met de andere grote steden in het land en met de gebieden om ons heen. Laten we er samen een feest voor heel Nederland van maken.”

Cancellara won in 2010
Fabian Cancellara was in 2010 de snelste in de proloog in Rotterdam. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 53 kilometer per uur was hij tien seconden sneller dan Tony Martin. David Millar eindigde als derde op twintig seconden van de Zwitser. Daardoor mocht Cancellara de eerste leiderstrui van de Tour in ontvangst nemen.

Komend jaar begint de Tour de France in de Belgische hoofdstad Brussel met een rit in lijn van 192 kilometer en een ploegentijdrit van 27 kilometer. In mei werd al bekendgemaakt dat de Tour van 2020 in Nice begint. De Grand Départs van de jaren erna moeten nog worden toegewezen. Marseille toonde zich onlangs nog geïnteresseerd voor de jaren 2021 tot 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.