Rubén Plaza beëindigt carrière na negentien jaar in Lombardije
foto: Cor Vos
vrijdag 11 oktober 2019 om 17:05

Rubén Plaza beëindigt carrière na negentien jaar in Lombardije

Rubén Plaza overwoog vorig seizoen al of hij moest stoppen, maar plakte er toen nog een jaartje aan vast. Nu vindt de Spanjaard van Israel Cycling Academy genoeg geweest en hangt hij na de Ronde van Lombardije zijn fiets aan de wilgen.

“Het is tijd om te stoppen. Tijd om wat anders te gaan doen”, laat Plaza weten in een persrelaas van zijn ploeg. “Fysiek ben ik nog altijd in orde, maar ik ben steeds angstiger om voor de posities te vechten aan 65 kilometer per uur. Ik wilde eerlijk blijven tegen mezelf. Ik doe dit al de helft van mijn leven en nu is het genoeg. Ik heb alles bereikt wat ik kon en ik stop liever met een positieve noot, met trots en een goed gevoel. Het is tijd om verder te gaan.”

“Mijn grootste prestatie was het winnen van een etappe in de Tour de France van 2015”, vertelt de Spanjaard. “Ik wilde niets liever dan Israel Cycling Academy een overwinning schenken in de Giro d’Italia. Toen ik vorig jaar tweede werd in de achttiende etappe, was ik verdrietig en gefrustreerd. Ik was zo dichtbij en ik wist dat ik misschien geen andere kans meer zou krijgen.” Dit jaar kreeg hij een nieuwe kans, maar meer dan de vierde plek in de zesde etappe zat er niet in.

Etappezeges in Tour en Vuelta
Plaza verruilde twee jaar geleden ORICA-Scott voor Israel Cycling Academy. Daarvoor reed hij onder meer bij Lampre-Merida, Movistar en de voorlopers ervan, Caisse d’Epargne en iBanesto. De Spanjaard won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Vuelta a España en een rit in de Tour de France. Ook werd hij tweemaal Spaans kampioen. Dit jaar wist hij niet te winnen; wel was hij zesde in de .2-koers Tour of Antalya en tiende in de .1-wedstrijd GP Miguel Indurain.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.