Rudi Van De Sompel, stille maar belangrijke kracht achter WB-leider Eli Iserbyt

Door , woensdag 2 oktober 2019 om 15:30
Rudi Van De Sompel, stille maar belangrijke kracht achter WB-leider Eli Iserbyt

RvdS ©2017

Eli Iserbyt (21) is aan zijn grote doorbraak bezig. De jonge West-Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal was zowel in Iowa als in Waterloo de beste. Rudi Van De Sompel is al acht jaar coach van de tweevoudig U23-wereldkampioen en voorspelde het deze zomer. “Na zijn stage in Benissa wist ik zeker dat hij de stap naar de top vijf van de wereld had gezet.”


Rudi Van De Sompel was in de jaren negentig en het begin van deze eeuw zelf een begenadigd veldrijder. Hij schopte het niet tot prof, maar in de elite zonder contract-categorie behaalde hij in zijn carrière meer dan honderd zeges. Na zijn actieve loopbaan, die hij steeds bleef combineren met een fulltime job als maaltijdbedeler, schoolde hij zich om tot trainer.

Stelselmatige opbouw
“Ik beschik over de nodige diploma’s. En ik vergaarde zelf een pak kennis in de 22 jaar dat ik als renner actief was. Het combineren van beide ervaringen zorgt voor de aanpak die ik als trainer hanteer”, aldus de ondertussen 49-jarige West-Vlaming. In 2011 kreeg hij Eli Iserbyt onder zijn hoede. Acht jaar later is de samenwerking nog steeds intact.

Van De Sompel sprong met zijn poulain altijd extreem voorzichtig om. “Dat hij talent had, was al snel duidelijk. Maar ik heb – uiteraard in overleg met Eli en zijn ouders – ervoor gekozen om stelselmatig op te bouwen wat de trainingsintensiteit betreft. Ik merk nog steeds dat heel wat nieuwelingen en junioren veel te veel trainen. Terwijl je altijd ruimte moet houden om nog wat extra te doen. Dat is met Eli goed gelukt. Niet vergeten dat hij nu pas eerstejaars elite is.”

Kracht en explosiviteit
“Elk jaar is hij een beetje gegroeid”, weet Van De Sompel. “Ik hoorde de voorbije jaren wel eens dat hij stagneerde. Maar dat is niet zo. We hebben gewoon de tijd genomen. Nu zit hij stilaan op het niveau waar we naartoe wilden. Dat merkte ik deze zomer al na een individuele stage die hij had ingelast na de Ronde van Luik. Met de waarden die hij toen (eind juli, red) liet optekenen, wist ik dat hij dit jaar een vaste waarde in de top vijf van de wereld zou worden.”

Jurgen Mettepenningen en Eli Iserbyt tijdens de teampresentatie – foto: Photopress

“Vanwaar die stap vooruit? Deze zomer hebben we de focus deels verlegd van duurtrainingen naar kracht en explosiviteit”, gaat Van De Sompel voort. “Twee elementen die uiteraard super belangrijk zijn in dat uur veldrijden. Daarnaast hebben we in overleg beslist om, door de tijdelijke afwezigheid van Van der Poel en Van Aert, al snel een eerste keer te pieken. Ik weet uit eigen ervaring dat een goede seizoensstart belangrijk is. Anders hol je achter de feiten aan.”

Nog twee jaar progressie
De visie van Van De Sompel blijkt trouwens prima aan te sluiten bij die van Iserbyts team. “Ik heb al jaren een supergoed contact met Mario De Clercq en de rest van de ploegleiding van Pauwels Sauzen-Bingoal. Niet onbelangrijk, vind ik. Natuurlijk staan er af en toe ploegtrainingen op het menu, maar als ik bijvoorbeeld een keertje aangeef dat ik vind dat Eli beter een dag extra rust neemt, kunnen we altijd op begrip rekenen.”

Van De Sompel is positief wat de toekomst betreft. “Nee, Eli Iserbyt zal het seizoen niet gaan domineren. Maar zoals ik al zei, ik denk dat hij deze winter wel een vaste waarde in de top vijf wordt. En volgens mij kan hij de komende twee jaar nog altijd een beetje progressie maken. Dan spreek ik over kleine percentages, maar op het allerhoogste niveau kan dat toch verschil maken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.