Rui Costa schrijft GP Montréal op zijn naam
zondag 11 september 2011 om 22:21

Rui Costa schrijft GP Montréal op zijn naam

De tweede editie van de Grand Prix de Montréal is gewonnen door Rui Costa (Movistar). De Portugees was de snelste in een sprint met een kopgroep van drie, voor Pierrick Fédrigo. Philippe Gilbert kon met zijn eindschot vanuit het peloton de koplopers net niet meer bijhalen en eindigde als derde, met zijn ploegmaat Jürgen Roelandts in het wiel.

In het begin van de wedstrijd slaagden vier renners erin om uit het peloton weg te rijden: Danny Pate (HTC), Danilo Di Luca (Katusha), Yukiya Arashiro (Europcar) en Anthony Geslin (FDJ). Het kwartet mocht een minuut of zes vooruit rijden, maar met name Rabobank en Team Sky hielden het verschil binnen de perken.

Op vijf ronden van het eind besloot Rabobank het gas even open te trekken. De bankiersploeg miste wel de slag toen even verderop Jérôme Pineau (Quick-Step), Juan Antonio Flecha (Sky) en Danilo Wyss (BMC) voor het tegenoffensief kozen, maar bij het ingaan van de laatste 30 kilometer was alles – opnieuw vooral door het werk van Rabobank – weer te herdoen.

Op 25 kilometer van het einde, met nog twee ronden te gaan, vormfde zich een omvangrijke kopgroep met onder meer Pieter Weening (Rabo) en Johhny Hoogerland (Vacansoleil). Ze kregen een voorgift van een halve minuut, maar door een gebrek aan samenwerking kwam alles bij het begin van de slotronde weer samen.

Op de Côte Camilien-Houde, de eerste en lastigste klim op de omloop, ontbond Robert Gesink zijn duivels, op dezelfde plaats als vorig jaar. De samenwerking met het vijftal dat hij meekreeg, draaide echter in de soep en alles kwam weer samen. Even later lukte het Stefan Denifl (Leopard), Rui Costa (Movistar) en Pierrick Fédrigo (FDJ) wél om weg te rijden.

Gesink probeerde samen met Samuel Sanchez en Ryder Hesjedal de scheve situatie nog recht te trekken, maar FDJ stopte in functie van Fédrigo perfect af. Toen het koptrio met een kwart minuut voorsprong onder de rode vod reed, was duidelijk dat de winnaar voorin zat. In de laatste rechte lijn leek Fédrigo naar de zege te sprinten, maar Costa had uiteindelijk nog het meeste over.

Grand Prix Cycliste de Montréal 2011 (205,7 km – 1.WT)
1. Rui Costa (Portugal/Movistar Team) 5u20m18s
2. Pierrick Fédrigo (Frankrijk/FDJ) z.t.
3. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) + 2s
4. Jürgen Roelandts (België/Omega Pharma-Lotto) z.t.
5. Stefan Denifl (Oostenrijk/Leopard-Trek)
6. Daniele Pietropolli (Itali/Lampre-ISD) + 4s
7. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM) allen z.t.
8. Arthur Vichot (Frankrijk/FDJ)
9. Rinaldo Nocentini (Italië/Ag2r-La Mondiale)
10. Fabian Wegmann (Duitsland/Leopard-Trek)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.