Rune Herregodts kijkt uit naar BK Tijdrijden: “Ik ga geen plaats op mijn ambitie plakken”
foto: Cor Vos
dinsdag 15 juni 2021 om 11:15

Rune Herregodts kijkt uit naar BK Tijdrijden: “Ik ga geen plaats op mijn ambitie plakken”

Interview Rune Herregodts staat woensdag als outsider aan de start van het BK tijdrijden in Ingelmunster. De neoprof van Sport Vlaanderen-Baloise reed vorige week in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour nog naar een vierde plaats. “Ik heb gepiekt naar deze twee tijdritten”, vertelt hij aan WielerFlits.

De tweede en derde week van juni staan al een tijd met stip in de agenda van Rune Herregodts. Dan zou hij namelijk de tijdritten in de Baloise Belgium Tour en het BK tijdrijden betwisten. In de eerste eindigde hij vorige week als vierde. “Ik heb gepiekt naar deze twee tijdritten. Vooraf had ik al gedacht dat een resultaat halen makkelijker zou lukken in de Baloise Belgium Tour dan op het BK. Er staan namelijk heel wat specialisten aan de start in Ingelmunster”, zegt Herregodts.

“Daarom vind ik het ook moeilijk om een plaats te plakken op mijn ambitie op het BK. Een derde of vierde plaats zou het hoogst haalbare zijn, maar de top is zodanig breed dat ik ook bij een zevende of achtste plaats met mijn prestatie tevreden moet kunnen zijn. Ik ga er dan ook geen plaats op plakken.”

Lichte renner
Yves Lampaert had het al opgemerkt. Het parcours is niet volledig vlak, want in het parcours van de 37,6 kilometer (drie lokale ronden) moeten de renners in totaal twaalf bruggen over. “Die bruggen maken het parcours lastig. Ik heb het parcours verkend met de ploeg en dat was achteraf het eerste wat ik zei”, zegt Herregodts. “Zo ligt er eentje vlak na een bocht, waardoor je er maar met zowat 37,5 km/uur aan begint. Misschien is dat wel in mijn voordeel, want ik ben bij de lichtste renners die morgen starten.”

Heuvelop rijden en klimmen ligt Herregodts duidelijk. Zo werd hij dit seizoen al derde en vijfde in twee zware Trofeo Mallorca’s, waarna hij dertiende werd in het eindklassement van de Ruta Del Sol.

Beloftenperiode
Herregodts staat te boek als een groot tijdrittalent. Toch deed hij bij de beloften alleen in 2017, als eerstejaars, mee aan het Belgische kampioenschap. Toen werd hij na materiaalproblemen zesde. Daarna focuste hij zich op de baan. Tot de Belgische achtervolgingsploeg net geen ticket kon krijgen voor de Olympische Spelen.

Rune Herregodts won in 2020 Parijs-Tours voor beloften na een staaltje van hardrijden – foto: Cor Vos

“Vorig jaar werd er dan weer geen BK tijdrijden voor beloften georganiseerd. Erg spijtig. Dat had waarschijnlijk een strijd tussen onder anderen ik en Sebastién Grignard (nu prof bij Lotto Soudal, red.) geweest. Wel was er een testtijdrit op het autocircuit van Zolder waar erg veel beloften startten. Maar niet iedereen trekt daar met dezelfde ambitie als voor een BK naartoe.”

In Zolder won Herregodts de tijdrit met een halve minuut voorsprong op de toen 40-jarige ex-prof David Boucher. Een ander officieus BK tijdrijden werd vervolgens het BK voor beloften op de weg. Herregodts reed toen van bij de start in de aanval met Alex Colman, Ruben Apers en Tuur Dens. De hardrijders rondden hun ploegentijdrit richting finish. “Dat was op mijn thuisparcours, in Lokeren. Alex en Ruben zijn nu mijn ploegmaten geworden bij Sport Vlaanderen-Baloise. Als ik hen zie, denken we daar graag nog eens aan terug. Onze vlucht strandde in de laatste kilometer. Ik had er problemen met mijn materiaal, zonder mijn pech waren we volgens mij vooruit gebleven.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.