Rune Herregodts pakt eindzege in ZLM Tour, slotrit voor Alexander Salby na lange sprint
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 16:00

Rune Herregodts pakt eindzege in ZLM Tour, slotrit voor Alexander Salby na lange sprint

Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) mag zich de eindwinnaar noemen van de ZLM Tour 2024. De slotrit rondom het Brabantse Oosterhout werd in de openingsfase gekleurd door de wind en waaiers, maar op het lokale circuit rond de finish kwam alles samen en werd er gesprint. De overwinning in de laatste etappe was voor Alexander Salby (Bingoal-WB), die verrassend won na een lange sprint.

De laatste etappe van de ZLM Tour was bijna identiek aan de slotrit van vorig jaar. De 159,4 kilometer lange rit kende start en finish in Oosterhout en speelde zich af ten noorden van Tilburg, langs bekende steden als Waalwijk, Kaatsheuvel en Vlijmen. Na 117 kilometer keerden de renners terug in Oosterhout, waarna nog drie lokale rondes volgden van 13 kilometer. Een massasprint was het meest logische scenario.

foto: Cor Vos

Voor Rune Herregodts was het zaak om ‘gewoon’ in het peloton te finishen, want na zijn zege in de openingstijdrit en het wegvallen van Tim van Dijke verdedigde de Belg een voorsprong van 20 seconden op eerste achtervolger Max Walker (Astana Qazaqstan). Nummer drie Tom Bohli (Tudor) volgde op 25 seconden van Herregodts.

Waaiers maken openingsfase lastig
Maar het zou geen appeltje-eitje worden voor Herregodts, want het waaide stevig en in de open vlaktes van Noord-Brabant lagen waaiers op de loer. Het peloton brak meermaals in stukken, maar Herregodts was samen met ploegmaat Mike Teunissen erg attent en schoof mee in een waaier van dertien renners. Wessel Mouris had de slag gemist en probeerde nog de oversteek te maken, maar dat mislukte. Hij zakte terug in het peloton, dat een minuut achterstand had.

dsm-firmenich PostNL, Astana Qazaqstan en BEAT Cycling moesten vervolgens samenwerken in het peloton om de kopgroep terug te halen. Dat ging moeizaam, omdat vooraan de samenwerking goed was. Dat Herregodts na een valpartij en een fietswissel terugzakte in het peloton, veranderde daar in eerste instantie niet veel aan. Het verschil schommelde lange tijd rond de 45 seconden.

foto: Cor Vos

Nadat ook Intermarché-Wanty in het peloton ging meedraaien op het lokale circuit, liep het verschil met de kopgroep snel terug en was de samensmelting een feit op 22 kilometer van de finish. Meerdere ploegen, vooral Parkhotel Valkenburg met Jan-Willem van Schip, probeerden het de sprintersploegen in de slotfase nog lastig te maken, maar alles bleef bij elkaar.

Sprinters laten zich verrassen door late uitval
In de voorbereiding op de massasprint in Oosterhout namen Intermarché-Wanty en dsm-firmenich PostNL het initiatief. Julien Vermote waagde nog een uitvalspoging, maar hij werd teruggepakt in de laatste kilometer. Vervolgens was de controle weg en was het Alexander Salby die versnelde. Hij verraste de andere sprinters met een lange sprint en hield knap stand tot op de streep.

Gleb Syritsa kwam een half wiel tekort en eindigde als tweede, terwijl Jakub Mareczko derde werd. Casper van Uden kwam er niet aan te pas en strandde op de vierde plaats. Voor Gerben Thijssen eindigde de ZLM Tour met een negende plaats, waardoor zijn beste uitslag een derde plek was in de tweede rit.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.