Sasha Weemaes verdedigt titel in Heistse Pijl: “Met Jakobsen en Groenewegen op podium”
Weemaes stond dit seizoen al op het podium in de Elfstedenronde - foto: Cor Vos
zaterdag 31 juli 2021 om 08:17

Sasha Weemaes verdedigt titel in Heistse Pijl: “Met Jakobsen en Groenewegen op podium”

Interview Sasha Weemaes is zaterdagmiddag de sprinter met dienst bij Sport Vlaanderen-Baloise in de Heistse Pijl. Niet verrassend, want vorig seizoen won hij de wedstrijd, al had de 1.1-wedstrijd toen de status van kermiskoers. “Alleen met een plek bij de eerste drie kan ik tevreden zijn”, vertelt hij WielerFlits in een interview.

De 23-jarige Weemaes reed eerder dit seizoen ook al verrassend naar een derde plaats in de Elfstedenronde. Hij hoopt die doorbraak nu te bevestigen. “Ik rij natuurlijk altijd met de ambitie om te winnen, maar met de topsprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen hier aan de start is dat niet makkelijk”, zegt Weemaes.

“Bovendien wordt er regen en zelfs onweer voorspeld ’s middags rond Heist-op-den-Berg. Dat is niet in mijn voordeel, want ik ben altijd 20 procent beter als het goed weer is. Toch kan ik alleen met een plek bij de eerste drie tevreden zijn. Ik wil met Jakobsen en Groenewegen op het podium staan.”

De Heistse Pijl is een kroniek van een aangekondigde massasprint. Toch moeten de renners de helling van Heist-op-den-Berg over. De enige helling in de vlakke provincie Antwerpen die is opgenomen in de Cotacol Encyclopedie met de 1.000 zwaarste beklimmingen van België. “Deze koers eindigt normaal gezien in een sprint, maar we moeten wel over die kasseihelling. Het zou goed kunnen dat ploegen daar proberen door te trekken. Ik wil dan ook goed voorin koersen.”

Sasha Weemaes won vorig jaar de Heistse Pijl – foto: Cor Vos

Uitslagen zeggen niet alles
Zijn podiumprestatie in de Elfstedenronde van juni kon de snelle Sint-Niklazenaar niet meteen doortrekken richting andere podiumresultaten, al liet Weemaes zich wel opmerken. “In de Baloise Belgium Tour werd ik zevende in een sprint, maar moest ik van veel te ver komen. Daar zat er meer in, maar veel goede ploegen waren toen aanwezig. Dan is het moeilijk om je er als kleinere ploeg tussen te smijten. In de Heistse Pijl staan minder WorldTour-ploegen aan de start en moet dat wel lukken.”

In de Settimana Ciclista Italiana hernam Weemaes halverwege juni weer de competitie. Met een 27e plaats in de derde rit als beste prestatie verliet hij die ronde enigszins ontgoocheld. “Uitslagen zeggen niet alles. In de enige sprintrit van die lastige vijfdaagse, de derde etappe, werd ik heel goed ondersteund door de ploeg. Alleen was de lastige slotkilometer op klinkers. Ik had pech, want ik dokkerde zo hard op mijn fiets dat mijn ketting ervan viel. En zo was mijn enige kans die week weg.”

Weemaes is dan ook vastbesloten om zijn nieuwe kans in de Heistse Pijl met beide handen te grijpen. In augustus hoopt hij hetzelfde te doen in de Tour of Norway, waarna hij hoopt dat de grotere profploegen op zijn deur kloppen. “Mijn ambitie blijft om de stap volgend jaar te zetten naar een grotere ploeg. Het is aan mij om me te bewijzen en goed te scoren”, besluit Weemaes.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.