Sagan sprint in GP de Québec oppermachtig naar honderdste profzege
foto: ASO (archief)
vrijdag 8 september 2017 om 22:05

Sagan sprint in GP de Québec oppermachtig naar honderdste profzege

De Grand Prix Cycliste de Québec 2017 is op het palmares bijgeschreven van Peter Sagan. De 27-jarige Slowaak van BORA-hansgrohe was in deze Canadese WorldTour-koers de beste sprinter van een omvangrijke groep. Hij klopte mede WK-favorieten Greg Van Avermaet en Michael Matthews. Sagan volgt zichzelf op op de erelijst. Tom-Jelte Slagter werd zesde.

Viertal kleurt wedstrijdbeeld
Vanuit de start was het Israel Cycling Academy er alles aan gelegen om mee te zitten in de vroege vlucht. De eerste demarrages werden door de ProContinental-ploeg gecounterd, waarna hun eigen Tyler Williams het probeerde. De Amerikaanse neoprof kreeg wel de ruimte. Dat was het sein voor Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en het onbeschreven blad Pier-André Coté (Canadese nationale selectie) om de oversteek te maken. Het peloton liet begaan en zo was de vroege vlucht na amper zeven kilometer vertrokken. De vier reden een maximale voorsprong van een kleine tien minuten bijeen.

Naar de slachtbank
Na zo’n vijftig kilometer koers begon het peloton vaart te maken. Namens de drie topfavorieten Sagan, Van Avermaet en Matthews wisselden BORA-hansgrohe, BMC en Sunweb elkaar beurtelings af. Op zestien kilometer voor de meet was het uiteindelijk Planckaert die het laatste capituleerde. Vanuit het peloton volgden in de laatste omloop nog enkele plaagstootjes van onder meer Sean De Bie (Lotto Soudal), Kenny Elissonde (Sky) en Roman Kreuziger (Orica-Scott). Rigoberto Urán probeerde het net als de voorbije twee jaar in de slotkilometer, maar net als vorig jaar kon hij het niet bolwerken. In de sprint die volgde stond er geen maat op Sagan, die in Canada zijn honderdste zege als prof behaalde.

RIDE Magazine
71 Reacties
Sorteer op:
9 september 2017 07:56
Ja @Wim K. Geen fijn nieuws.
9 september 2017 08:09
Wildebert, precies. En Eddy Bouwmans, die met coach 'zich niets kan herinneren'. De standaard reacties, altijd, van ontkenning, vind ik zo mogelijk nog rotter dan de epo zelf. Leugen regeert...
9 september 2017 08:10
@schipperraar

WK? Daar zal hij serieus met Kwiato rekening moeten houden....
Is mijn persoonlijke topfavoriet voor het WK

Maar dit was wel heel duidelijk en mooi
9 september 2017 08:22
wildebert: Een bom onder het wielrennen. Dit verhaal krijgt geen staartje maar een staaaaaart.
Goed om het wielrennen, en andere sporten enigszins clean te krijgen
9 september 2017 08:23
Ook geen bijzonder nieuws met bijzonder hoog duh-gehalte, Zonneveld mag weer eens 1 van zijn concepten uit de kast pakken want oei oei oei, zijn bloed kookt.
9 september 2017 08:50
Beetje offtopic maar begrijpelijk.
Opwindend om dit zo te lezen, zoveelste bevestiging dat omerta zelfs laksheid als amateurisme weet te maskeren. Dat successen PDM in Tour '88 voortkomen uit een eerste experiment met bloedzakken, volgens Janssen dan, daarbij vallen de schellen me echt van de ogen.
9 september 2017 09:06
Ik zit met spanning te wachten op het eerste artikel van vandaag...
9 september 2017 09:18
Inderdaad een matte koers....Maar er zijn drie favorieten die alle drie willen sprinten. Cannondale had op het laatst nog 5 man voorin...En niet de minste maar wachten ook. Puur om in de punten te rijden lijkt het. Blijft een leuk parcours maar als de renners anders willen...Helaas!
9 september 2017 09:39
Weer 2 man van Cannondale in de top 10. En uiteraard is Sep erbij. Wanneer leren ze daar eens voor een kopman te rijden.
9 september 2017 09:44
Wat een afschuwelijke koers, die was nog slechter dan de slechtste Touretappes
De organisatie jan blij zijn met Sagan, want het was een aanfluiting.
De wielerliefhebbers kunnen blij zijn dat het te volgen was op Eurosport 1 en
2, want er is werkelijk niets te zien geweest, alleen de sprint.
9 september 2017 10:09
En zo zie je maar dat er uiteindelijk helemaal geen Romans Vainsteins nodig was om deze prutkoers tot de grond toe af te fikken. Dat doet hij zelf + de achterliggende tsunami aan bedroevde flitsers wel.
9 september 2017 10:17
Blij dat ik deze Quecrap gister toch nog vergeten was, ondanks voornemen een streampje te zoeken.
9 september 2017 10:22
Wat een geklaag zeg, bah.
Waarom moet toch elke koers spektakel opleveren.
9 september 2017 10:59
Ik krijg last van Sagan-moeheid, die maakt dat ik dit soort koersen op voorhand maar oversla.
Definitie wielerkoers: 200 coureurs rijden 200 km en aan het eind wint Sagan.
9 september 2017 11:27
Dat klinkt wel heel Duits. Sagan is toch een Slowaak? ;-)
9 september 2017 12:38
Wel opvallend dat, telkens Vanmarcke in een top 10 eindigt, samen met een ploegmaat, dat het steeds Vanmarcke was die voor de ploegmaat had moeten werken. Terwijl Vanmarcke de vaste factor in die top 10 is en het de ploegmaat is die telkens varieert en minder betrouwbaar is.
9 september 2017 12:39
En 't was inderdaad een trieste koers, maar soit. We hadden tot nu toe twee saaie grote rondes en leuke klassiekers. Op 't einde van het jaar mag het dan eens een leuke grote ronde zijn en saaie klassiekers.
9 september 2017 13:05
@ gebruikersnaam de Giro was toch niet zo saai,met de beslissing in de slottijdrit.
en over die leuke klassiekers tot nu, de Waalse Pijl was nog saaier dan Quebec...
9 september 2017 13:31
@ kissmyace. Misschien om dezelfde reden dat een boek moet boeien, een film goed moet zijn, een muziekstuk mooi moet klinken en eten lekker moet smaken? Anders slaan we liever over.
9 september 2017 14:56
Mooi op weg naar zijn 3de WK winst. Dit zou geweldig zijn.
9 september 2017 18:22
@gebruikersnaam tjs finisht voor sep dus het lijkt me voor deze wedstrijd duidelijk. Ook is het voor vanmarcke vaak dat 4-10 de max is in zo'n groep. Gemiddeld is tjs niet beter maar daar is een kleine kans op een uirschieter en podium.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.