Sam Bennett opent Sibiu Tour met sprintzege, Menten tweede
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 6 juli 2023 om 17:22

Sam Bennett opent Sibiu Tour met sprintzege, Menten tweede

In Roemenië is de Sibiu Tour op gang geschoten met een overwinning voor Sam Bennett. De sprinter van BORA-hansgrohe troefde met Milan Menten en Michael Schwarzmann twee mannen van Lotto Dstny af.

De etappekoers werd geopend met een etappe van een naar Sibiu, hoofdstad van de gelijknamige provincie. In het zuiden van Transsylvanië was er een parcours van net geen tweehonderd kilometer uitgetekend. Het parcours was een heen-en-weertje ten noorden van de stad, met nog een laatste klimmetje op tien kilometer van de finish.

De Sibiu Tour duurt tot en met zondag 9 juli. In de tweede rit zijn de klimmers aan zet, want de aankomst ligt op Bâlea Lac. Ook op dag drie komen de klimgeiten aan hun trekken, met een nieuwe aankomst bergop. De slotdag bestaat uit twee delen: een 97 kilometer lange ochtendrit. ’s Avonds wordt de etappekoers afgesloten met ultrakorte individuele tijdrit in het historische centrum van Sibiu.

Al vroeg ging er een groep van zes man op de pedalen staan. Namens Tour de Tietema-Unibet schoof Yentl Vandevelde, onlangs ritwinnaar in de ZLM Tour, mee. Hij kreeg gezelschap van Daniel Turek (ATT Investments), Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski), Magnus Brynsrud (Uno-X), Dominik Bauer (Saris-Rouvy-Sauerland) en thuisrenner Iustin Vaidian (Mentorise). Laatstgenoemde had het overigens niet echt naar zijn zin, hij liet zich al snel weer terugzakken.

Gedurende de etappe raapten Bauer en Pallesen de twee bergsprints op. De sprints waren respectievelijk een prooi voor Turek, Pallesen en nogmaals Turek. Verder was het in de kopgroep het verhaal van de tien kleine tuinkabouters. Steeds ging er iemand anders af, tot enkel Pallesen en Vandevelde overbleven. Een nieuwe stunt zat er niet in voor de Belg: het duo bleek kansloos tegen het aanstormende peloton.

Op het laatste klimmetje was het Antti-Jussi Juntunen die voor ABLOC de punten pakte na een aanval, maar ook de Fin kon een massasprint niet voorkomen. En in die sprint was Sam Bennett heer en meester. Met Milan Menten en Michael Schwarzmann stonden er twee renners van Lotto Dstny op het podium. De Belg Davide Bomboi (Tour de Tietema-Unibet) werd vijfde, ook Luke Verburg (ABLOC) eindigde met een achtste plaats bij de eerste tien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.