Sam Bennett klopt Van Poppel in de Algarve na chaotische finale
foto: Cor Vos
woensdag 5 mei 2021 om 18:29

Sam Bennett klopt Van Poppel in de Algarve na chaotische finale

Sam Bennett heeft de openingsetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. In Portimão, waar in het weekend nog een Formule 1-race werd gehouden, was de Ierse renner van Deceuninck-Quick-Step de snelste in een massasprint. Danny van Poppel legde beslag op de tweede plek.

Eigenlijk zou de Volta ao Algarve in februari al worden verreden, maar door de coronacijfers had de organisatie om een uitstel van drie maanden gevraagd. De nieuwe data werden goedgekeurd, en dus kon het peloton vandaag alsnog in Lagos aan de vijfdaagse etappekoers door het zuiden van Portugal beginnen. Via een lange lus door het heuvelachtige achterland van Albufeira werd naar Portimão gekoerst, waar na 189,5 kilometer de streep lag en vermoedelijk werd gesprint om de eerste gele leiderstrui.

Allrouder Carlos Canal mee in de vlucht van de dag
Na tien kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. Carlos Canal was een van de aanvallers. De 19-jarige renner van Burgos-BH kennen we niet alleen uit het wegwielrennen, maar ook in de cross en het mountainbiken heeft hij zijn sporen liggen. Niet alleen een van de jongste renners uit het peloton zat in de kopgroep, ook de oudste was erbij. Gustavo César Veloso stond al aan het begin van zijn profcarrière, toen Canal nog geboren moest worden. In zijn lange loopbaan won de 41-jarige Spanjaard onder meer de Ronde van Catalonië en een rit in de Vuelta.

Behalve Canal en César Veloso maakten ook Jon Irisarri en Hugo Nunes deel uit van de vlucht. In eerste instantie was ook César Nicolás Paredes mee, maar na slechts een paar kilometer in de aanval viel de Colombiaan weg door een val. Daardoor moesten de overgebleven vluchters met zijn vieren verder. Hun voorsprong schommelde lange tijd rond de drie minuten, terwijl de ploegen van sprinters Pascal Ackerman en Sam Bennett, BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step het tempo in het peloton bepaalden.

Na 106 kilometer kwam Irisarri als eerste boven op de klim naar Picota, de enige klim van de dag. Daarmee verzekerde de Spaanse renner van Caja Rural-Seguros RGA zich van de eerste bergtrui. Op dat moment was het peloton al begonnen te versnellen, waardoor de kopgroep geleidelijk aan werd ingelopen. Andreas Schillinger en Bert Van Lerberghe brachten het verschil met de vluchters terug tot onder de minuut, waarna de vier koplopers Canal, Irisarri, César Veloso en Nunes nog enige tijd vooruit mochten rijden.

Davide Ballerini betrokken bij een val
Met nog 25 kilometer te gaan werd er gevallen in het peloton. Davide Ballerini, aan het begin van het seizoen winnaar van Omloop Het Nieuwsblad, was daarbij betrokken, net als Michael Garrison en Marcelo Salvado. Maar toen de knoop van fietsen was ontward, kon iedereen zijn weg weer vervolgen. Amper een paar kilometer verder was het wederom raak, deze keer was Raúl García het grootste slachtoffer. Vervolgens werd op negentien kilometer van de streep de vroege vlucht bijgehaald. Dat de ontsnapping was ingelopen, zorgde voor de nodige onrust.

foto: Cor Vos

Naarmate de kilometers wegtikten, werd de strijd om de beste posities voorin steeds heviger. De ploegen van de sprinters probeerden hun kopmannen zo goed mogelijk naar de laatste kilometer te brengen. In de laatste vijf kilometer brak het peloton door een val waarbij van Shane Archbold en Fabio Jakobsen werden opgehouden. Daardoor was de controle even weg, maar de orde werd door Deceuninck-Quick-Step op tijd weer hersteld. Ondanks de val van zijn ploegmaten werd Sam Bennett perfect naar de streep gebracht, waar hij een sterke Danny van Poppel voorbleef.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.