Sam Bennett sprint naar overwinning in Parijs-Nice
foto: Cor Vos
dinsdag 12 maart 2019 om 17:02

Sam Bennett sprint naar overwinning in Parijs-Nice

Niet Dylan Groenewegen, maar Sam Bennett heeft de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Ier van BORA-hansgrohe bleek de snelste na tweehonderd kilometer, voor Caleb Ewan en Fabio Jakobsen. Groenewegen kwam er ditmaal niet aan te pas, maar blijft wél in het bezit van de leiderstrui.

De Koers naar de Zon. Of moeten we zeggen: de Koers naar de Wind? Opnieuw leken de weersomstandigheden gunstig voor het trekken van waaiers. Dylan Groenewegen stond ongetwijfeld met een glimlach aan de start: de leider van Jumbo-Visma liet de voorbije dagen zien die stiel wel te beheersen.

Favorieten blijven maar vallen 
Groenewegen en co vertrokken om 11.45 uur vanuit startplaats Cepoy. Op weg naar Yzeure, waar de finishstreep van de derde etappe was getrokken. Een deel van de favorieten ging de voorbije dagen al tegen de vlakte. En ook vandaag was het weer raak: ditmaal waren titelverdediger Marc Soler, Nairo Quintana en Ion Izagirre het slachtoffer.

Soler en Izagirre waren al lang en breed uitgeschakeld voor het klassement, maar Quintana had nog geen schade opgelopen. Gelukkig voor de Colombiaan kon hij zijn weg vervolgen én weer aansluiten in het peloton. Drie andere favorieten – Michal Kwiatkowski, Luis León Sánchez én Tony Gallopin – wisten ondertussen bij de tussensprint bonificatieseconden te sprokkelen.

Fabio Aru zal deze Parijs-Nice niet uitrijden – foto: Cor Vos

Storm gaat liggen 
Het was andermaal een nerveuze start, waardoor het lang duurde vooraleer er een kopgroep wegreed. Pas na goed vijftig kilometer wisten Ramunas Navardauskas en Alessandro Fedeli een gaatje te slaan. Het peloton liet (eindelijk) begaan, waardoor de twee renners van Delko Marseille Provence meerdere minuten konden wegrijden. Ondertussen konden we de opgave noteren van Fabio Aru.

Het was – althans, als neutrale wielerfan – hopen op waaiers, maar die kwamen er (aanvankelijk) niet. We kregen dan ook een klassiek koersverloop. De twee vluchters werden op goed veertig kilometer van de streep ingerekend, waarna het wachten was op de massasprint. Jumbo-Visma en Lotto Soudal reden op kop voor respectievelijk Groenewegen en Caleb Ewan.

Koers opgeschrikt door massale valpartij
Met nog dertig kilometer te gaan was er plots geschreeuw. Een groot deel van het peloton ging namelijk tegen de vlakte, waaronder Vuelta-winnaar Simon Yates. Vooraan hield men echter de benen stil, waardoor de gevallen renners weer konden aansluiten. We gingen dan ook met een voltallig peloton naar de laatste kilometers.

Chaos in het peloton na een massale valpartij – foto: Cor Vos

Dan toch nog waaiers! 
Alhoewel, een voltallig peloton? Team Sky had toch nog zin in waaiers, en zette de boel dan ook op de kant. Een beresterke Michal Kwiatkowski wist het peloton uit elkaar te rijden, maar de wind bleek nét niet sterk genoeg. We kregen dan ook ‘gewoon’ een massasprint, maar wel na een chaotische voorbereiding.

Mike Teunissen wist opnieuw de rode loper uit te rollen voor Groenewegen, maar die laatste kende vandaag geen superdag. De Nederlander kon ditmaal niet op de pedalen blijven staan: de leider moest zich dan ook neerzetten met nog honderd meter te gaan. Bennett daarentegen beschikte over voldoende power en wist de concurrentie zodoende af te houden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.