Sam Bennett sprint naar zege na lastige finale in Tour of Britain
donderdag 19 september 2013 om 16:54

Sam Bennett sprint naar zege na lastige finale in Tour of Britain

Sam Bennett heeft de vijfde etappe van de Tour of Britain gewonnen. De pas 22-jarige Ier, die over twee weken ook deelneemt aan het WK, sprintte naar de zege in een select groepje, dat overbleef na de tweevoudige beklimming van de Caerphilly Mountain. Michal Golas werd tweede, Martin Elmiger eindigde als derde. Bradley Wiggins blijft leider in eigen land.

Een kwartet renners trokken in de aanval. Madrazo, renner van Movistar en drager van de bergtrui, kreeg Rathe (Garmin-Sharp), Pirazzi (Bardiani Valvole) en Williams (IG-Sigma Sport) mee. Hun voorsprong liep uit tot ruim drie minuten, waarna de ploeg van leider Bradley Wiggins het voortouw nam in het peloton en de voorsprong constant hield. Peter Williams moest als eerste lossen in de voorste regionen, waardoor een een trio op kop bleef.

In de laatste twintig kilometers moest het peloton tweemaal de Caerphilly Mountain (4 km, gemiddeld 5%) beklimmen. Toen de samenwerking in de kopgroep stokte, probeerden Rathe en Pirazzi om de beurt weg te geraken. Dit werkte echter averechts en aan de voet van de klim werd het drietal ingerekend door de Sky-trein.

Een demarrage van Nairo Quintana aan het begin van de klim werd gecounterd door vier renners, waarvan alleen Bongiorno (Bardiani Valvole) de Colombiaanse klimmer kon volgen op de steile flanken van de Caerphilly Mountain, waar veel volk bijeen was gekomen. In de afdaling vertrok David Lelay (Sojasun) en hij ging direct op en over het tweetal op kop, zij zakten terug in het peloton.

Lelay pakte een voorsprong van tien seconden, maar door een venijnige aanval van Daniel Martin (Garmin-Sharp) werd de Fransman meteen ingerekend op de klim. Enkel Quintana en Pardilla konden op de top aansluiten bij de Ier, maar in de afdaling haalde Ian Stannard het trio terug. Dit was het sein voor David Lelay om het weer te proberen, maar ook hij werd ingerekend door Stannard. In de sprint die volgde wist Sam Bennett, die eerder deze ronde al dicht bij een overwinning was, de concurrentie zijn hielen te laten zien.

Tour of Britain 2013 (2.1)
Etappe 5: Machynlleth – Caerphilly (177,1 km)

1. Sam Bennett (Ierland/An Post – Chainreactions)
2. Michal Golas (Polen/Omega Pharma-Quick Step) allen z.t.
3. Martin Elmiger (Zwitserland/IAM Cycling)
4. David Lelay (Frankrijk/Sojasun)
5. Jack Bauer (Nieuw-Zeeland/Garmin-Sharp)
6. Simon Yates (Groot-Brittannië/Team GB)
7. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky)
8. Sebastien Reichenbach (Zwitserland/IAM Cycling)
9. Ian Stannard (Groot-Brittannië/Team Sky)
10. Nairo Quintana (Colombia/Movistar)

Algemeen klassement na etappe 5
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky)
2. Ian Stannard (Groot-Brittannië/Team Sky) op 37s
3. Martin Elmiger (Zwitserland/IAM Cycling) op 43s
4. Jack Bauer (Nieuw-Zeeland/Garmin-Sharp) op 55s
5. Michal Golas (Polen/Omega Pharma-Quick Step) op 1m12s
6. David Lopez (Spanje/Team Sky) op 1m17s
7. Sergio Pardilla (Spanje/MTN-Qhubeka) op 1m18s
8. Simon Yates (Groot-Brittannië/Team GB) op 1m23s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.