Sam Bennett wint slotrit Qatar, eindzege Niki Terpstra
vrijdag 13 februari 2015 om 13:53

Niki Terpstra

Sam Bennett heeft de slotetappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De 24-jarige van Bora-Argon 18 won in Doha na een rit van 113 kilometer de massasprint. De leiderstrui van Niki Terpstra kwam niet in gevaar, waardoor hij zich voor het tweede jaar op rij eindwinnaar mag noemen.

Vier vluchters
Vier renners kozen op weg naar Doha voor de aanval. De Duitser Marcus Burghardt (BMC), de Belg Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) en de Italianen Nicola Boem en Stefano Pirazzi (beiden Bardiani-CSF) vormden de vlucht van de dag. Omdat Burghardt op minder dan een minuut van klassementsleider, hield het peloton het verschil beperkt.

De etappe werd afgesloten met tien plaatselijke rondes in de Qatarese hoofdstad. De vluchters werden al vrij vroeg door het peloton ingerekend. Pirazzi werd als laatste op 45 kilometer van het einde bijgehaald.

Terpstra houdt stand
Kristoff probeerde onderweg bonificatieseconden te verzamelen, maar was daar niet heel succesvol in. Eerst werd hij door Boonen geklopt en vervolgens werden de dure secondes gepakt door de ontsnapte Iljo Keisse (Etixx-Quick-Step) en Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise). De strijd om zowel de dag- als de eindzege zou beslist worden in de massasprint. Daarin kwam Bennett als eerste over de finish. Kristoff eindigde als negentiende, waardoor Terpstra zich eindwinnaar mag noemen.