Sam Bennett zegeviert in heuvelachtige rit Parijs-Nice

vrijdag 15 maart 2019 om 16:25
Sam Bennett zegeviert in heuvelachtige rit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. In Brignoles kwam hij als eerste over de finish na de sprint met een uitgedund peloton. Arnaud Démare eindigde op de tweede plaats, Matteo Trentin werd derde. Michał Kwiatkowski behoudt de leiderstrui.

De zesde etappe leidde de renners vandaag van Peynier naar Brignoles, een heuvelachtige rit over 176,5 kilometer. Na half koers kregen zij enkele kuitenbijters voor de wielen, namelijk de Côte de la Sainte-Baume, de Côte de Mazaugues en de Côte de Sainte-Philomène. Vanaf dan was het nog zeventien en een halve kilometer tot aan de finish. Een rit met mogelijkheden voor aanvallers, zo was de verwachting vooraf.

Zo moest Lilian Calmejane er ook over hebben gedacht. De Fransman ging er al vroeg in de etappe vandoor en zag Ivan Garcia, Alex Kirsch, Laurent Pichon en Mauro Finetto aansluiten. Garcia en ook Calmejane lieten zich echter al spoedig weer terugzakken in de buik van het peloton, de andere drie besloten de handen ineen te slaan en door te rijden. In het eerste koersuur was het tijdsverschil al opgelopen tot een kleine drie minuten.

Peloton krijgt vluchters in vizier
De drie vluchters vormden geen gevaar voor klassementsleider Michał Kwiatkowski, want Kirsch was de best geklasseerde op ruim een kwartier. Na half koers versnelde het peloton waardoor de voorsprong werd teruggebracht tot twee minuten. Al op de eerste van drie beklimmingen kreeg het tijdsverschil een flinke knauw. Op de top bedroeg de marge nog amper een halve minuut op het peloton, waarin Thomas De Gendt zijn spieren spande om enkele bergpunten op te strijken.

foto: Cor Vos

Niet veel later werden de vluchters ingerekend. Een compleet peloton begon dan aan de laatste vijftig kilometer. Opnieuw vertolkte de harde wind een belangrijke rol; nadat al vroeg in de etappe het peloton korte tijd aan stukken werd geslagen, spleet het pak nog voor de voet van de tweede klim opnieuw. Onder anderen De Gendt zat op de verkeerde plek en ook Dylan Groenewegen en Simon Yates (gisteren nog winnaar van de tijdrit) kwamen in de problemen.

Koers opgeschrikt door valpartijen
De ploegmaats van Matteo Trentin bij Mitchelton-Scott leidden het peloton op de Côte de Sainte-Philomène, de laatste klim van de dag. Daar bleef alles echter samen, waardoor deze etappe leek uit te draaien op een sprint met een omvangrijke groep. Op vijftien kilometer werd de koers dan opgeschrikt door een valpartij voor in het peloton, waarbij Jan Bakelants en Rafael Valls tegen de vlakte gingen. Romain Bardet werd opgehouden door die val, maar kon terugkeren.

De orde in het peloton werd even door elkaar geschud, maar kon snel worden hersteld. Op vier kilometer van de streep reden Kwiatkowski en Luis León Sánchez weg uit het peloton voor een geplande tussensprint. De Pool snoepte er de drie bonificatieseconden weg voor zijn Spaanse collega, waarna zij zich weer lieten terugzakken. En weer werd er gevallen in het peloton en gingen Christophe Laporte, Tao Geoghegan Hart en Caleb Ewan tegen de vlakte.

Weer moest het peloton zich organiseren. Een sprint moest dan de winnaar bepalen van deze zesde etappe. Sam Bennett toonde zich de beste in de sprint, die daarmee zijn tweede ritzege in deze editie van Parijs-Nice boekte. Eerder was hij namelijk al de beste in de derde rit naar Moulins-Yzeure.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.