Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider

donderdag 7 april 2016 om 17:05
Samuel Sánchez wint in Baskenland, Kelderman nieuwe leider

foto: © 2016 Zikliamatore

Samuel Sánchez heeft in de Ronde van het Baskenland de etappe naar Orio gewonnen. De 38-jarige renner van BMC kwam na een rit van 165 kilometer als eerste over de finish nadat hij in de slotfase ontsnapte uit het peloton. Wilco Kelderman neemt de leiding in het algemeen klassement over van Mikel Landa.

Zes leiders
In Noord-Spanje bleef de koers lang gesloten. Stefan Denifl wist van de situatie te profiteren door als eerste boven te komen op de Jaizkibel en de Arkale. De Oostenrijker sprokkelde hiermee dure punten voor het bergklassement.

Nadat aanvankelijk dertien renners een poging waagden, slaagden zes renners erin om definitief te ontsnappen. Luis Ángel Maté (Cofidis), Ángel Vicioso (Katusha), Carlos Verona (Etixx Quick-Step), Simone Petilli (Lampre-Merida), Tim Wellens (Lotto Soudal) en Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) werkten goed samen en bleven samen voorop. De zes reden een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar.

Steile Alto de Aia
In de slotfase kwam het peloton op de steile Alto de Aia (met stukken tot 28%) snel dichterbij. Dat was voor Alberto Contador en Nairo Quintana het sein om te vertrekken. Zij wisten samen met Sergio Henao bij de oorspronkelijke leiders aan te sluiten. Verona was inmiddels ontsnapt. In de natte afdaling bleef de Spanjaard vooruit, maar Wellens en Maté wisten op drie kilometer voor het einde aan te sluiten.

De steile muur naar Aia - foto: © 2016 Zikliamatore

De steile muur naar Aia – foto: © 2016 Zikliamatore

Sánchez valt aan, Kelderman nieuwe leider
Op twee kilometer voor het einde volgde echter een hergroepering. Kelderman versnelde direct, maar werd al snel teruggepakt door Contador. In een spannende finale plaatste Sánchez een demarrage. Hij ging als eerste de afdaling in en het peloton slaagde er niet meer in om hem bij te halen. De renner van BMC kon hierdoor zijn eerste zege sinds 2013 boeken.

Doordat klassementsleider Landa achterop was geraakt, vertrekt Kelderman morgen als nieuwe leider. Zijn voorsprong in het algemeen klassement bedraagt vijf seconden op Henao en zeven tellen op Landa. Sánchez volgt op acht tellen als vierde.

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag. Morgen staat er een bergrit met aankomst bovenop Alto de Arrate op het programma.

Kelderman ontvangt na afloop de kussen - foto: © 2016 Zikliamatore

Kelderman ontvangt na afloop de kussen – foto: © 2016 Zikliamatore

Dit artikel delen:

98 Reacties

Prima Facie 7 april 2016 om 17:38

Voor mensen die denken dat Kelderman als hij overleeft het in de tijdrit wel even binnentikt…

Uiteraard is Kelderman een goede klimmer/tijdrijder, maar het gaat om hele kleine verschillen en zoals het er nu uitziet gaan heel veel mannen meedoen voor de overwinning. Als je kijkt naar de kans die hij heeft op basis van het aantal kanshebbers, is die kans gewoon niet zo groot. Dat geldt ook voor Contador, Pinot en inderdaad Henao, en ook voor Gesink/Quintana/Vervaeke/Sammy.

Oftewel, laten we eerst morgen maar afwachten en dan zien we wel. Vooralsnog zou het prachtig zijn voor Kelderman als hij top-5 rijdt en als Gesink ook top-10 rijdt zijn dat verrassend goede en perspectiefvolle uitslagen van beiden.

tendam 7 april 2016 om 17:39

@prima facie
Nogmaals, in die tijdrit wint gewoon de sterkste klimmer. Dat zal Henao wel zijn. Kelderman behoort toch wel bij de 4-5 beste klimmers in deze ronde, afgaande op vandaag. En een top-5 in het Baskenland is natuurlijk een heel mooi resultaat.

@purito
Aanvankelijk was Sammy Sanchez een top-Spanjaard en Purito slechts een knecht van Valverde. Hij heeft z'n tijd in de schijnwerpers dus wel gehad.

jansen8888 7 april 2016 om 17:42

Krijgt TLJ ook nog punten voor het dragen van de leiderstrui?

CJJelle 7 april 2016 om 17:42

Kelderman heeft niks voor niks de leiderstrui, die blijkt toch wel goed te zijn. Morgen en zaterdag zullen pas echt uitsluitsel geven over wie er beter is, tot die tijd even afwachten.

Hopen mag een man altijd

Prima Facie 7 april 2016 om 17:44

@tendam
en als je het baseert op gisteren is Kelderman niet meteen ergens. Het is geen pure klimtijdrit en als Henao ergens in uitblinkt is het wel wisselvalligheid en niet presteren wanneer het echt moet. Dus waarom Henao favoriet zou zijn is mij een raadsel. Ik sla Contador en Pinot wat hoger aan.

Nick Doup 7 april 2016 om 17:45

@jansen8888
Ja, 8 punten per etappe in de leiderstrui (voor Baskenland)

Romāns Vainšteins 7 april 2016 om 17:46

Kelderman is gewoon een topgast met veel kwaliteiten die geen tijd heeft om te veel te vinden van wat men van hem vindt, ik denk dat het een mooi seizoen voor m worden gaat.

jansen8888 7 april 2016 om 17:48

Thnx Nick!

Zag het al op procyclingstats, maar wilde toch even de bevestiging. Dan werkt TLJ zich toch langzaam omhoog op de World Tour ranking.

Prima Facie 7 april 2016 om 17:50

Zijn UCI-punten geen WT-punten

CJJelle 7 april 2016 om 17:50

Een mooie uitslag in Baskenland van beide TLJ zorgt wel voor een voordeel voor Vanmarcke in Parijs Roubaix. Toch je volgauto dichterbij.

rahimns 7 april 2016 om 17:51
Quote:
Manuel Beltran – 7 april 2016 om 17:29

@ Mackie Gesink riep volgens mij dat hij wilde knechten en etappes pakken, maar Jumbo zelf was volgens mij veel voorzichtiger in zijn uitspraken. Misschien weet Rahims meer?

Gesink had het over zijn doelen in de tour, niet voor het hele wielerjaar. Bij TLJ weten ze ook dat WT punten toch best belangrijk zijn, dus moet er ook gewoon in klassementen resultaten worden behaald. Verder kijken ze pas voor de aanvang van de tour wat de tactiek wordt. Een Kelderman in deze vorm, zou dan kunnen betekenen dat Robert idd voor zijn doelen mag gaan

CJJelle 7 april 2016 om 17:51

Prima Facie, Krijg je niet beide? En UCI en WT-punten

Prima Facie 7 april 2016 om 17:54

Ja, maar voor de leiderstrui voor het einde van de koers krijg je alleen UCI en geen WT-punten.

tendam 7 april 2016 om 17:58

@prima facie
Een steile klim en een technische afdaling, dat is dus in feite gewoon een klimtijdrit.

Lombarda 7 april 2016 om 17:58

Wat er ook verder van komt, LJ blijkt opeens een worldtourwaardige ploeg te zijn. Wie had dat tot voor kort gedacht?

Piet Lut 7 april 2016 om 18:00

Die 8 punten zijn voor de World Ranking en niet voor de World Tour ranking. Is wel verwarrend inderdaad

grootverzet 7 april 2016 om 18:08

Voor we Kelderman kansen toedichten op de eindoverwinning laten we gewoon eerst genieten van zijn coup vandaag. Dit jaar is hij al eerder in een positie geweest dat hij hoog kon eindigen in een klassement maar toch niet mee kon. Zijn tijdrit capaciteiten zijn bekend. Ook bij een klimtijdrit heeft hij daar voordeel van. Kijk maar hoe dumoulin een berg opgaat. Die rijdt een tijdrit naar boven. Maar het is al zo mooi dat we het over hem kunnen hebben in positieve zin. Als we dat ook maar onthouden als het tegen mag vallen. Tot nu toe zijn nog weinig Ndl renners in die positie ook echt in staat geweest om de hoofdprijs of podium binnen te halen. De grote mannen gaan nog van zich laten horen. Die zitten al te rekenen waar ze toe moeten slaan. Die hebben ook de ervaring om precies daar toe te slaan waar het pijn doet.

John hiatt 7 april 2016 om 18:13

Het lijkt erop dat Kelderman een stap heeft gemaakt dit jaar. Tot nu toe vind ik hem indrukwekkend in deze ronde. Ook Gesink does get uitstekend, maar die mist toch de explosiviteit!

Grote Meneer Terpstra 7 april 2016 om 18:23

@cj jelle, volgens mij was het vorig jaar dat alleen het aantal worldtourpunten van de startende renners telde, weet niet hoe dit jaar zit.

RRobson 7 april 2016 om 18:28

Knap van Kelderman, en Vervaeke er ook weer mooi bij! Purito lijkt met de dag beter te worden, toch mooi op schema voor Huy en Luik. Dan Martin daarentegen… of is die gewoon wat trainingskilometers aan het opdoen?

Purito 7 april 2016 om 18:33

@tendam
Toch is hij altijd wat onderbelicht gebleven. Dat komt natuurlijk omdat hij nooit een traditionele grote koers heeft gewonnen. Maar misschien ook wel omdat hij bij Euskaltel reed, en niet bij een grote, internationale ploeg.

Ik ben wel blij dat hij zo lang bij Euskaltel heeft gereden. Schitterende ploeg met een eigen karakter. Tot het moment ze allemaal vage buitenlanders gingen halen.

Je hebt gelijk wat betreft Purito. Maar uiteindelijk zijn hij, Valverde en Contador de mannen geweest die de grote koersen wonnen. Sammy wordt daarom wel eens (onterecht) vergeten.

Sjohrz 7 april 2016 om 18:33

Het zal een hele zware dag worden morgen als tlj de koers gaat dragen, dan is kelderman waarschijnlijk drie cols voor de finish alleen met gesink. Vrees dat een goede vorm dan niet genoeg is voor het eindpodium, laten we hopen dat ze bij tlj een tactisch briljant plan kunnen maken en uitvoeren.

vlek 7 april 2016 om 18:36

Leuk om Kelderman en Gesink op dit niveau te zien rijden. Kelderman had dat in een koers van dit niveau ook wel weer even nodig. Helemaal mooi dat zijn aanvallende rijden hem nu de leiderstrui bezorgt. Komende dagen zal er nog genoeg veranderen aan die stand, maar deze uitgangspositie heeft hij alvast binnen.

Oomen heel sterk na zijn aanval van gisteren. Bouwman laat hier ook een positieve indruk achter. Goed teken dat zulke jonge renners hier niet weggereden worden. Belgische jongens ook top! JVDB vindt opeens allerlei landgenoten rond hem in de uitslag.

mollemarijden 7 april 2016 om 18:41

Spannend natuurlijk morgen een zware dag en verwacht dat ploeg van Contador/Quintana/Sky toch wel het tempo vanaf de 2de voorlaatste col gaan opschroeven.
Gelukkig beschikt Lotto over een goeie ploeg voor morgen: Battaglin, Lindeman en Martens renners die dat allemaal aankunnen. Daarnaast maar 160 km!

vlek 7 april 2016 om 18:41

Sanchez ook een prettige winnaar trouwens, van een in het geheel een mooie etappe.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair